2022'nin nasıl geçeceğine dair bir okuma

Dünya, herkese bir şarapnel parçası ulaşacak olan bir bomba patlaması gibi sonuçtan kaçınmak için her zamankinden fazla bir şekilde işbirliğine, tam entegrasyona ve tam iyi niyete ihtiyaç duyuyor ve biz bunu yapabiliriz

Fotoğraf: Pixabay

Öngörü, birçok hipotez ve olasılığın gözden geçirilmesini, olaylar ve kişiliklerin analiz edilmesini ve bu analizin sonucunun ne olabileceğinin tahmin edilmesini, bu konuları okuma çalışmasını gerektiren karmaşık ve zor bir eylemdir.

Bu nedenle 2022'ye dair yapacağımız bu okuma çalışmasında birçok sorun ve zorlukla karşılaşacağız. Fakat bunu, öğrenmek ve üzerinde kafa yormak için bunu yapmaya çalışacağız.

Önümüzdeki 2022 yılının kahramanı, 2020 yılından bu yana sağlık, ekonomik, politika veya sosyal düzeyde bir şekilde sahneye çıkan ve 2021 yılında da çeşitli şekillerle varlığını sürdüren Kovid-19 salgını olacak.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birçok kişinin enfekte olması nedeniyle dünya genelinde panik, korku, endişe ve teröre neden olan yeni mutant 'Omicron'un ortaya çıkmasıyla birlikte gelecek yıl için de duruma hakim olmaya devam etmeye aday.

Bunun yanı sıra dünyanın çoğu ülkesinde henüz ulaşılamayan toplumsal bağışıklık düzeyini sağlamak için düzenli bir aşı ve takviye doz kampanyası gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Toplumsal bağışıklık düzeyi ulaşması gereken yüzde 70'lik orandan henüz çok uzak.


Sahneye ekonomik kaygı da hakim olacak. İlk dönemde Omicron mutant virüsünün yayılması endişeleri ve Kovid-19 salgınının korkutucu yansımaları ile olumsuz bir etkileşime girecek olan özellikle de petrol gibi emtia fiyatlarında bir düşüşe tanık olacağız.

Ancak dünya ekonomileri üzerinde etkileri görülmeye başlayan enflasyon takıntısı açık ve nettir ve dünya çapında birden fazla önemli merkez bankası, kritik ve kötüleşen bir ekonomik duruma yanıt vermek için faiz oranlarını yükselterek küresel ekonomi sahnesine güçlü bir şekilde giren enflasyonla etkileşime girmiştir.


2022, aynı zamanda, Batı ve Rus kampları arasındaki çatışmada Ukrayna bölgesini gölgede bırakan önemli bir gerilim ve güvenlik kaygısı alanının olduğu bir yıldır. Şiddeti artıyor ve dünyanın o bölgesinde güvenlik, ekonomik ve sosyal yansımaları olacak olsa bile bu yıl öyle ya da böyle çözülebilir.

Bu aynı zamanda, tamamlanması olasılığı üzerinde zorluklar, şüpheler ve endişelerin etrafında döndüğü İran nükleer anlaşması için de geçerlidir. Buradan sonra konu, emri vaki ile gerçekleşme ihtimalinin yüksek olduğu iki meseleye açılıyor:

Birincisi, İran'ın nükleer silahlanma ve teknik olarak nükleer bomba üretme yeteneklerine sahip entegre bir nükleer devlete dönüşmesidir. Bu da İsrail'in İran'daki nükleer hedeflere askeri müdahalede bulunmasının önünü açmakta ve tehlikeli bir emsal olduğu için öngörülemeyecek sonuçların doğmasına yol açacaktır.

Batı kampının İran'ı diplomatik olarak dizginleme yeteneği yok gibi görünüyor. İran, son turları kazanana ve dünyayı bir oldubitti ile nükleer bir İran'la karşı karşıya bırakana kadar meseleyi uzatıyor.

2022 yılı ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın partisinin büyük bir yenilgiye uğramasının beklendiği Kongre ve Senato koltukları için ABD'de çok önemli parlamento seçimlerine sahne olacak.

Yönetiminin zayıf performansı ve dönemindeki ekonomik büyümenin kırılganlığı ve Kovid-19'un Amerikan çevrelerinde muazzam yayılışını kontrol edememesinin yanısıra İran, Rusya ve Çin ile olan çatışmaları gibi çeşitli çatışma dosyalarındaki zayıflığı göz önüne alındığında, bunun performansıyla Amerikan kamuoyunda halkın memnuniyet yüzdesini olumsuz etkileyeceği öngörülüyor.

Bu etki, partisi için parlamento seçimlerinin korkunç bir yenilgiyle sonuçlanmasına yol açacak.


Kur krizleri ve kötü performanslar, para birimlerinin değerinde eşi görülmemiş bir düşüş ile karşı karşıya olan Türkiye, Lübnan, Suriye ve İran başta olmak üzere birçok hükümeti etkileyecektir.

Söz konusu durum, bu ülkelerin vatandaşları için yaşam kalitesini ve tıbbi ve gıda tedarik yeteneklerinin güvenliğini olumsuz ve ciddi şekilde etkiliyor.

Ayrıca bu ülkelerin istikrarı ve siyasi güvenliği için tehdit oluşturuyor. Mesele, para birimlerinin değer kaybedişidir. Bu konu daha derin ekonomik krizler ve açık bir siyasi kötüleşme içeriyor.
 


2022 yılı, birçok alevlenen konudaki istikrarsızlık unsurlarının varlığını koruduğu ve Kovid-19 salgınının yayılmaya devam etmesi nedeniyle insanların zihinlerine, psikolojilerine, güven duygularına ve güvenliklerine hakim olan en büyük endişenin devam ettiği düşünüldüğünde, 2022 yılı muhtemelen çalkantılı, endişeli ve zaman zaman korkutucu bir yıl olmaya aday.

Zira Kovid-19 salgını, istisnasız dünyanın her yerinde kalkınma arzularının, sosyal, siyasi ve ekonomik istikrarın unsurlarının başlıca engelidir.


Tüm dünya için 2022 mücadelesi, ekonomik istikrarı tehdit eden ve lansmanın yeniden dünya pazarlarına dönüşünü tehdit eden korkunç ve endişe verici yansımalardan tek başına kaçmaktır.

Zor bir gerileme döneminden sonra bunun siyasi ve güvenlik arenalarına yansımaları olumsuz ve ürkütücü bir şekilde beklenebilir.


Dünya, herkese bir şarapnel parçası ulaşacak olan bir bomba patlaması gibi sonuçtan kaçınmak için her zamankinden fazla bir şekilde işbirliğine, tam entegrasyona ve tam iyi niyete ihtiyaç duyuyor ve biz bunu yapabiliriz.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Abay Kavaklıoğlu

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU