İsrail'de yüz hareketlerine dayanarak yalanı tespit eden yazılım geliştirildi

Araştırmacılar yazılımın 3-5 yıl arasında bir süre daha piyasada olmayacağını belirttiler

İsrailli araştırmacılar, bireyin yüz hareketlerine dayanarak birinin doğruyu söylemediğini belirleyebilen bir yalan tespit yazılımı geliştirdiler / Fotoğraf: Twitter @TelAvivUni

Tel Aviv Üniversitesi'nden (TAU) İsrailli araştırmacılar, fizyolojik tepkilerden ziyade bireyin yüz hareketlerine dayanarak birinin doğruyu söylemediğini belirleyebilen bir yalan tespit yazılımı geliştirdiler.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şu anda birinin yalan söyleyip söylemediğini belirlemek için kullanılan en yaygın araç yalan makinesi olarak biliniyor. Yalan makinesi, kan basıncı, nefes almadaki değişiklikler ve avuç içlerinde terleme gibi bir dizi farklı vücut tepkisini ölçebiliyor. Fakat insanların fizyolojik tepkilerini kontrol ederek testi aldatabilecekleri biliniyor.

Dr. Kamila Forkosh Lavan yaptığı açıklamada, "Birinin yüzde yüz yalan söyleyip söylemediğini anlamanın bir yolu yok. Sadece yalan söylemenin sonucunda artan stres ölçülebilir. Bu nedenle yalan makinesi testleri bir mahkemede kanıt olarak kabul edilemez" dedi.

TAU'dan konuyla ilgilenen araştırma ekibi, yalan söyleyeni daha iyi tespit etmek için giyilebilir elektrotlar ürettiler. Araştırmacılar elektrotları kullanarak insanların yalan ve doğru söylerken yüz ifadelerini ölçtükleri bir deney yaptılar.

Yüzde 73 oranında doğru algılıyor

TAU'dan Prof. Dino Levy ise yazılımın insanların yalan söyleyip söylemediğini yüzde 73 oranında doğru algılayabildiğini açıkladı.

TAU Nanobilim ve Nanoteknoloji Merkezi'nden Prof. Yael Hanein, "Kas hareketlerini, büyük veya küçük, göz hareketlerini ve hatta beyin aktivitesini giyilebilir elektrotlar ile yakalayabiliriz" dedi.

Ekip, insanların sadece video aracılığıyla yalan söylediğini anlayabilecekleri bir noktaya ulaşmayı umuyor. Prof. Levy, "Örneğin canlı yayınlarda ve havaalanlarında video ile insanların yalan söyleyip söylemediğini anlamak gerçek bir atılım olur" dedi.

Araştırmacılar yazılımın 3-5 yıl arasında bir süre daha piyasada olmayacağını belirttiler.

 

Şalom

DAHA FAZLA HABER OKU