Süper kahraman olmanın dayanılmaz ağırlığı; Örümcek-Adam: Eve Dönüş Yok

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için bu hafta çevrim içi platformlarda ve sinema salonlarında gösterime girecek filmler ile "Festival ajandası"nı yazdı

Milyonlarca Marvel hayranının beklediği an sonunda geldi ve Tom Holland Spider Man rolünü üçüncü kez yeniden canlandırıyor.

Bir kez daha Jon Watts tarafından yönetilen filmde ayrıca Zendaya'nın Peter'ın kız arkadaşı Mary Jane olarak dönüşü, taklit edilemez Marisa Tomei'nin ise Peter Parker'ın halası May olarak geri döndüğü görülüyor.

Önce Ned, sonra May Hala, sonra da MJ, Peter'ın çifte hayatını bugüne kadar öğrenen kişilerdi ve elbette Yenilmezler de onun kim olduğunu biliyordu, dolayısıyla dünyanın geri kalanının onun gerçek kimliğini öğrenmesi sadece bir zaman meselesiydi.

İşte tüm dünyanın Örümcek Adam'ın gerçek kimliğini öğrendiği serinin bu bölümünde şimdi Peter, yalnızca kendi geleceğini değil, çoklu evrenin geleceğini de sonsuza kadar değiştirecek olan en büyük zorluğunun üstesinden gelmek zorundadır.


Süper kahraman olmanın dayanılmaz ağırlığı; Örümcek-Adam: Eve Dönüş Yok

önetmen: Jon Watts / Oyuncular: Tom Holland, Benedict Cumberbatch, Jacob Batalon, Jon Favreau, Jamie Foxx, Willem Dafoe, Alfred Molina, Benedict Wong, Tony Revolori, Marisa Tomei, Angourie Rice, Arian Moayed, Paula Newsome, Hannibal Buress, Martin Starr, J.B. Smoove, J.K. Simmons, Haroon Khan, Emily Fong, Mary Rivera, Rudy Eisenzopf, Kathleen Cardoso, Jonathan Sam, Andrew Dunlap, Zany Dunlap, B. Clutch Dunlap, Minnah Dunlap, Ben VanderMey, Gary Weeks, Gregory Konow, Carol Dines, Anisa Nyell Johnson, Willie Burton, Mallory Hoff, Greg Clarkson, Regina Ting Chen, Robert Mitchel Owenby, Glenn Keogh, Paris Benjamin, Jwaundace Candece, Taylor St. Clair, Rolando Fernandez, Gabriella Cila, Darnell Appling, Edward Force, Michael Le, Dean Meminger, Frederick A. Brown, Clay Savage, Thomas Haden Church, Charlie Cox, Andrew Garfield, Tom Hardy, Rhys Ifans, Wes Jetton, Jorge Lendeborg Jr., Tobey Maguire, Luke Aitchison, Tarek al Halabi, McDaniel Austin, Gloria Bishop, Stephen Branson, Kyle Bryde, Tommy Campbell, Riley Cliett, Christopher Cocke, José Alfredo Fernandez, Jordan Foster, Elizabeth Harlow, Jay Karales, Clinton M Nowicke, Cailyn Peddle, Emanuel Perez, Jana N Prentiss, Johnny Serret, Bryan SilverBax, Art Sunday, Juan Szilagyi, Robert Tinsley, Charlemagne Vida, Chad J. Wagner, Marvin E. West, Russ Williamson / Süre: 148 dakika
 

 

Peter Parker için neyin yanlış, neyin doğru olduğunu anlamak hiç bu kadar zor olmamıştı…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Spider-Man: No Way Home adlı bu film; kimliği açığa çıkan Örümcek Adam'ın, bu konuda Doktor Strange'den yardım istemesiyle gelişen çetrefilli olayları konu ediniyor.
 


Örümcek Adam'ın sinematik tarihinde ilk kez, mahallenin sevimli kahramanı maskesiz ve normal hayatı ile Süper Kahraman olmanın yüksek risklerini birbirinden ayıramayacak durumda kalıyor.

Doktor Strange'den kendisine yardım etmesini istediğinde bu riskler daha da tehlikeli bir hal alıyor ve Peter Parker'ı gerçekten Örümcek Adam olmanın ne anlama geldiğini keşfetmeye zorluyor.
 

 

Unutma büyüsü

Stan Lee ve Steve Ditko'nun yarattığı Marvel çizgi romanlarına dayanarak Chris McKenna ve Erik Sommers'ın senaryosunu kaleme aldığı serinin bu yeni filmi Evden Uzakta'daki olaylardan hemen sonra başlıyor ama Peter için işler bu defa pek de iyi gitmiyor.

Çünkü mahallenin bu dost canlısı kahramanının Örümcek Adam kimliği ifşa olduğunda, sadece on yedi yaşındaki lise son sınıf öğrencilik hayatı değil, sevdiklerinin de yaşamı halkın gözü önüne seriliyor ve herkes bu durumdan rahatsız oluyor.
 


Böylelikle Örümcek Adam'ı çevreleyen tehlike ve kaos hem Peter'ın hem de medyanın Örümcek Adam'ın suç ortakları olarak lanse ettiği MJ ve Ned'in de üniversiteye gitme şanslarına mal oluyor.

Tabi hal böyleyken arkasına yaslanıp arkadaşlarının hayallerinin yıkılışına seyirci kalamayan Peter, Doktor Strange'den sırrını geri vermesini ve her şeyin eskisi gibi olmasını ister.
 


Doğrusu Doktor Strange ve Peter geçmişte çok yakın olmasalar da hikâyenin bu bölümü onları birbirlerini tanımaya ve anlamaya çok daha yakınlaştırır.

Peter'ın akıl hocasının hayatını sonlandıran kararı vermiş olmanın ağırlığını taşıyan Doktor Strange, Peter'ın yakarışından etkilenir ve ona yardım etmeyi kabul eder.
 


Böylelikle Doktor Strange, Unutma Büyüsü'nü yapmaya başlar, ancak Peter büyünün MJ, Ned, May ve Happy'nin de onun Örümcek Adam olduğunu unutmasına neden olacağını anlayınca hem bu kişiler onun kim olduğunu hatırlasın hem onların dışındsa diğer herkesin bunu unutmasını ister.

Ancak Doktor Strange yaptığı büyüyle her şeyi, Mysterio Peter'ın kimliğini açıklamadan önceki hale döndürmeye çalışırken evrendeki tüm parametreleri değitirir ve farkında olmadan, her evrende Peter Parker'ın Örümcek Adam olduğunu bilen herkesi Marvel Sinematik Evreni'ne (MCU) getirecek olan bir Pandora Kutusu'nun açılmasına sebep olur.
 


Doktor Strange bunu fark ettiğinde, sonsuz sayıda ziyaretçi gelmeden büyüyü düzeltir ama bunu başarana kadar diğer evrenlerde Örümcek Adam'ın belli başlı düşmanları bu arada mevcut evrene geçiş yapmayı çoktan başarır.

2002'deki ilk Örümcek Adam filminden bu yana, Örümcek maskesinin arkasında kimin olduğunu keşfeden bir kötü kahramanlar sürüsü vardır: Green Goblin, Doctor Octopus, Sandman, Lizard ve Electro gibi… bunların hepsi zaman zaman diğer Peter Parker'lara tehdit oluşturmuştur.
 


Ama elbette hakkında ne kadar az şey söylenirse o kadar iyi olan bir sürü özel konuk da var.

Dolayısıyla Doktor Strange'in büyüsü bu evrenler arasındaki sınırları kaldırdığında, bunların hepsi şimdiki evrende Peter Parker'la yüzleşmek üzere bir araya gelir.
 


Bu yüzden talihsiz Peter'ın bir yandan MJ ve Ned ile geleceğini korumaya çalışrken, bir yandan da herhangi bir evrende Örümcek adam ile savaşmış olan en zorlu kötülerle karşılaşması kaçınılmaz bir hal alır.

Marvel Sinematik Evreni'nin başlangıç hikayesinin bu güçlü zirvesinde Peter, gerçek kahramanların başkalarına yardım etmek için her gün yaptıkları büyük fedakarlıkları yapacaktır.
 

 

Çoklu evreni açmak

Büyük güç büyük sorumluluk getirir…


Eve Dönüş Yok, "Eve Dönüş" üçlemesinin sonu… ve çoklu evren olasılıklarının başlangıcı.

Bu serinin ilk filmi olan Eve Dönüş'te Peter, akıl hocası olarak Tony Stark'ı kazanır; Peter o zaman umutsuzca Yenilmezler'e katılmak istemiştir, ancak Tony Stark ona kendi semtinde dostane bir Örümcek Adam olmasını öğütlemiştir.
 


Serinin ikinci filmi olan Evden Uzakta'da, akıl hocasını kaybetmiş olduğu için kalbi kırılan Peter, Örümcek Adam olmanın görev çağırdığında ona yanıt vermeyi gerektirdiğini keşfetmişti.

Serinin bu son filmindeyse, aniden kimliği ortaya çıktığında ve Quentin Beck'i yani nam-ı diğer Mysterio'yu öldürmek suçu üzerine yıkıldığında Peter artık kendi olmaya ve herkesin olmasını istediği kahramanı ortaya çıkarmaya hazırdır.
 


"Eve Dönüş" ve "Evden Uzakta" filmlerinde Peter doğru olanı yapmak için fedakarlıkta bulunmuştur ama o filmlerde hala gizli kimliğinin koruması altındadır.

"Eve Dönüş Yok"ta ise Peter ve Örümcek Adam'ın yolları birleştikçe Peter'ın seçimleri çok daha karmaşık bir hal alır.
 


Böylelikle çoklu evrene kapı aralayan bu son filmde Mystreio'nun Örümcek Adam'ın gizli kimliğini ortaya çıkarması ve J. Jonah Jameson'ın bu kimliği dünyaya duyurması üzerine, Peter kendini hararetli tartışmaların ve amansız bir savaşın merkezinde bulur.

Yani özetle lise sona geçen, bir kız arkadaşa sahip olan ve Örümcek Adam olmak ile Peter Parker arasında artık bir uyum yakalayan Peter için her şeyin harika gitmesi gereken bir çağdayken bu olanlar sonucu ne yazık ki tüm dünyası alt üst olur.
 


Kötü şöhreti o kadar büyük bir sorun haline gelir ki, Peter dünyasını kendi yörüngesine geri döndürecek yaratıcı bir çözüm aramaya başlar.

Aslında Peter Parker çok şeyle başa çıkabilecek bir potansiyeldeyse de dostlarının onun eylemlerinden ötürü haksız yere etkilendiğini görmeye başladığında bu onu duygusal olarak tamamen tüketir.
 


Haliyle çizgi romanlardan televizyon dizilerine, Sam Raimi'nin yönettiği "Örümcek-Adam" üçlemesinden Marc Webb'in yönettiği "İnanılmaz Örümcek-Adam" filmlerine ve Marvel Sinematik Evreni'ndeki diğer filmlere varıncaya kadar Peter Parker'ın hayatının irdelenişi artık bu son filmde bir slogandan çıkıp eyleme dönüşür ve Peter'ın rüştünü ispat etmek için verdiği mücadele çocukluğun da bitişi olur.
 


Dolayısıyla istediği şey ile kaderinin onu götürdüğü yer arasında ikiye bölünmüş bir durumda olan Peter'ın büyümesini, sorumluluk almasını ve olgunlaşmış bir Yenilmez (Avenger) olarak kendi kararlarını vermesini konu olan serinin bu son filminde bu durum Ev Dönüş üçlemesinin bitişinde duygusal bir atmosfer de yaratır.


Haftanın diğer filmleri

Aralık ayında birbirinden farklı filmlere ev sahipliği yapan sinema salonları farklı türlerden merakla beklenen yerli ve yabancı filmleri sinemaseverlerin beğenisine sunarken çevrim içi dijital platformlar da vizyona girememiş en yeni filmleri izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor.

Vizyonda yer alan filmlerin yanı sıra, "Karanlık Kız", "Kumbara", "Maşa ile Koca Ayı 4" ve "Yarım Kalan Hayat" gibi filmler bu hafta vizyonda kendine yer buluyor.


137 Kurşun

Yönetmen: Michael Milano / Oyuncular: Mansfield Frazier, Alonzo Mitchell, Mike DeWine, Timothy McGinty, Connie Schultz, Steve Loomis, Michelle Russell, James Gutierrez, Patrick D'Angelo, Michael Brelo, Jim Simone, Frank Johnson, Samaria Rice, Calvin Williams, John P. O'Donnell, Sherrie Royster, Alfredo Williams, John Jordan, Michael Demchak, Patricia Coleman, Kevin Spellacy, Susan Gragel, Michael Donegan, Randolph Dailey, Henry Hilow, Brian Sabolik, Tommy Shaughnessy, Rhonda Y. Williams, Pierre Napier, Subodh Chandra, Patricia Brelo, Nina Turner, Cornel West, Alan Almeida, Paul Box, Jawanza Colvin, Steven Dettelbach, Martin Flask, Brad Garafola, Matthew Gerald, James Hummel, Montrell Jackson, LeBron James, Robert F. Kennedy, Martin Luther King, Timothy Loehmann, Michael McGrath, Cynthia Moore, Vasile Nan, Dymphna O'Neill, Barack Obama, Tamir E. Rice, Timothy Russell, Alton Sterling, Carl Stokes, Donald Trump, Malissa Williams / Süre: 104 dakika
 

 

Her hikâye içindeki insanlarla ilgilidir, bu da insanlıkla ilgili bir hikâye…


Netflix'in Belgesel Filmler kategorisinde bu hafta gösterime giren ve Cleveland'da siyahileri hedef alan polis şiddetinin adalet talebini tetiklediği bir dönemi inceleyen 137 Shots adlı bu belgesel, emniyet güçlerini masaya yatırıyor.

29 Kasım 2012 tarihinde Doğu Cleveland, Ohio'da bir polis merkezinin önünde başlayan gürültülü silah seslerinden sonra polis araçları sivil bir aracın peşine takılır.

Cleveland'da yirmi üç dakika süren otuz yedi kilometrelik bir takipten sonra polisler sivil aracaı bir okul otoparkında sıkıştırır.

Akabinde on üç polis memuru arabaya ateş etmeye başlar ve bilindiği kadarıyla toplamda yüz otuz yedi kurşun sıkılır.

Böylelikle Timothy Russell ve Malissa Williams o gece bu kurşun yağmurunda ölürler, ancak Tim ve Malissa'ya neden bu kadar ateş edildiğine yönelik sorular cevapsız kalır.

Polisler ekip arabasının yanından geçen sivillerin kendilerine ateş edildiğini iddia etmişlerse de olay yeri incelemesinde kurbanların üzerlerinde silah olmadığı oldukça açıktı.

Bu olay sonrasında Cleveland'da saygı ve itbar görmeyen, daha da ötesi can güvenlikleri bulunmayan Afroamerikan topluluğu adalet talep ederken, kolluk kuvvetleri de derinlemesine bir incelemeyle karşı karşıya kalır.


Being the Ricardos

Yönetmen: Aaron Sorkin / Oyuncular: Nicole Kidman, Javier Bardem, Nina Arianda, J.K. Simmons, John Rubinstein, Alia Shawkat, Jake Lacy, Tony Hale, Linda Lavin, Ronny Cox, Dana Lyn Baron, Dan Sachoff, Nelson Franklin, Clark Gregg, Jeff Holman, Baize Buzan, Christopher Denham, Max Silvestri, Renee Pezzotta, Chris Wolfe, Breanna Wing, Caroline Anderson, Jamie Miller, Gail Rastorfer, Russ Burd, Guido Cocomello, John Funk, Brian Howe, Ron Perkins, Angela Leib, David Saenz, Stephanie Lesh-Farrell, Ron Ostrow, Pamela Mitchell, Lawrence Novikoff, Jack Benza, Peter Onorati, Evie Nicholson, Rick Batalla, Josh Bednarsky, John F. Carpenter, Matt Cook, Jonah Platt, Melinda Sullivan, Christian Roberts, Gus Lynch, Allan Wayne Anderson, David Jonathan Fine, Val Chmerkovskiy, Asiel Hardison, Reina Hidalgo, Jenna Johnson, Will Loftis, Noelle Marsh, Leo Moctezuma, Nayara Núñez, Britt Stewart, Eddie Torres Jr., James Patrick Duffy, Emily Marsh, Cece Camps, Daniel Armella, Molly Meyer, Shiree Nelson, Daniela Azuaje, Benedikt Brydern, Audra Buras, Jenya Chaplin, Louis Delavenne, Amanda J. Dobos, Lori Dorfman, Kate Ellie Fitzgerald, Mary Flynn, Paul Riley Fox, Dina Freberg, Sarah Hamilton, Bob Honest, James Hutson, Fedor Lobov, Heywood McGuffee, Molly Nevola, Alexa Niemi, Robert Pine, Jeremiah Ripley, Bruce M. Stockert / Süre: 131 dakika
 

 

İkonik bir sitcomun sahne arkası…


Amazon Prime Video Türkiye'nin aralık ayı programı kapsamında 21 Aralık'ta gösterime girecek olan Being the Ricardos adlı bu film; 1950'li yıllarda Amerikan televizyonlarının en çok izlenen ikililerinden Lucille Ball ve Desi Arnaz'ın hayat hikayesini konu ediyor.

I Love Lucy televizyon dizisinin başrolünde yer alan komedyenler Lucille Ball ile Desi Arnaz'ın kariyer yolculuğunun yanı sıra özel yaşamlarına da odaklanılan filmde, çiftin kariyerlerinin ve ilişkilerinin nasıl sona erdiği de anlatılıyor.

Başrollerinde Nicole Kidman ve Javier Bardem'in devleştiği, Oscar ödüllü yazar ve yönetmen Aaron Sorkin'in anlatımıyla hayat bulan filmde şok edici kişisel suçlamalar, siyasi bir karalama ve kültürel tabularla tehdit edilen Lucille Ball ve Desi Arnaz çiftinin karmaşık hale gelen romantik ve profesyonel ilişkileri tüm açıklığıylagözler önüne seriliyor.


Benimle Evlenir misin?

Yönetmen: Veronica B. Velasco / Oyuncular: Ms. K Brosas, Elisse Joson, Paul Lyderer, Anjo Yllana, Jeanet Lang Bolvig, Alwyn Uytingco, Pio Balbuena, Hannah Ledesma, Deanie Mofjeld, Jesper S. Nielsen, Michael Cardeno / Süre: 100 dakika
 

 

Bunu başkalarının iyiliğini düşündüğün için yapıyor olsan da bazen ne söylediğine çok dikkat etmelisin…


Netflix'in Filipinler Yapımı Aile Dramaları kategorisinde bu hafta gösterime giren Will You Marry? adlı bu filmde; Filipinli bir anne ve kızı, yolculuğun neye yol açabileceğinden emin olmadan Kopenhag'a gelir, ancak Sweet kesinlikle annesinin Danimarkalı nişanlısı Fritz'e güveni yoktur.

Honey, pek de mükemmel olmayan bir ailenin bekar bir annesidir ve aynı zamanda bir çevrim içi arkadaşlık sitesi aracılığıyla Fritz adlı Danimarkalı bir adamda aşkı bulmuştur.

Daha sonra Honey'e doğum gününde sürpriz yapan Fritz tarafından Kopenhag'daki evini ziyaret etmesi ve sonunda onunla evlenmesi için davet edilir, ancak annesiyle birlikte bu davete katılan Sweet başta olmak üzere çocukları annelerinin bu kararı ve onun bu gizemli hayranı konusunda doğru kararı verdiğinden pek emin değillerdir.

Sweet, romantizm karşısında büyülenen annesinin bu ani nişan kararından vazgeçirmeye ikna etmek için Fritz'in karanlık sırlarını ortaya çıkarmaya çalışırken aileler arasında hararetli yanlış anlamalara yol açması işten değildir.

 

Böyle Noel Olmaz

Yönetmen: Raúl Martínez / Oyuncular: Renata Notni, Alex Rose Wiesel, Angélica María, Héctor Bonilla, Jacqueline Bracamontes, Tina Romero, Juan Pablo de Santiago, Eduardo Tanus, Benny Ibarra, Tina French, Natália Subtil, Yulian Diaz / Süre: 87 dakika
 

 

Noel'i nasıl kutladığınız değil, bu özel günde kiminle birlikte olduğunuz önemlidir…


Netflix'in Meksika Yapımı Komediler kategorisinde 21 Aralık'ta gösterime girmesi beklenen Grumpy Christmas (Una navidad no tan padre) adlı bu samimi ve iyi hissettiren filmde; ailece çıkılan bir seyahat, Don Servando ile Alma'nın teyzesi Doña Alicia'nın Noel'i nasıl kutlayacaklarına dair kıyasıya bir rekabete girişmesiyle çılgın bir hâl alır.

Don Servando, daha iyi bilinen diğer adıyla Aksi Büyükbaba, 2016 yılında başlayan The Patriarch ile başlayan maceralarına bu film ile devam ediyor.
Bu Noel'i sürekli birbirleriyle tartışan oğlu Fran, gelini Alma ve eğlence düşkünü bir hippi komünündeki Gala, Renato ve Bill gibi insanları içeren yeni kalabalık ailesiyle geçiriyor.

Noel'i hep birlikte Alma'nın teyzesi Doña Alicia'nın sahildeki evinde geçirmeye gittiklerinde bu zorlu kadın, Don Servando'nun baş düşmanı oluyor.
Ailedeki konumu sorgulanan Don Servando, Alicia'nın sadece kendini düşünen korkunç bir insan olduğunu kanıtlamak için hiçbir engel tanımıyor ve bu çabaları herkesin Noel'ini mahvediyor.

 

Kaliforniya'da Noel: Şehir Işıkları

Yönetmen: Shaun Paul Piccinino / Oyuncular: Lauren Swickard, Josh Swickard, Ali Afshar, David Del Rio, Natalia Mann, Raquel Dominguez, Laura James, Noah James, Katelyn Epperly, Gunnar Anderson, Amanda Detmer, Derrica Barbee, Bethany Walls, Julie Lancaster, Kane Lim, Riley Dandy, Daniel Booko, Shaun Paul Piccinino, Will Dao, Rayana Ragan, Johnny Afshar, Tony Panterra, James Markham Hall Jr., Emelia Hartford, Elise Berggreen, Cindy Wade Kelly / Süre: 106 dakika
 

 

İlişki dediğin şey fedakârlık ister, bu hayattaki en güzel şeyler birer eşya değil, birbirimiziz…


Netflix'in Romantik Filmler kategorisinde bu hafta gösterime giren A California Christmas: City Lights adlı bu devam filminde; aşklarının başlamasından bir yıl sonra Callie ve Joseph, San Francisco'daki aile işlerini yürütmek için çiftlikten ayrılır ve elbette bu defa ufukta bir düğün vardır.

Bir yıl önce birbirine âşık olan Callie ve Joseph, hiç olmadıkları kadar mutlu bir şekilde mandıralarını ve şarap bağlarını işletmektedir.

Ancak Joseph'in işi ve ailevi sorumlulukları yüzünden şehre geri dönmek zorunda kalmasıyla aşkları bir sınavdan geçer.

Ama esas mesele küçük bir kasabada başlayan aşkın büyüsü acaba büyük bir şehirde devam edecek mi, belli değildir.

 

Kadaseela Biriyani

Yönetmen: Nishanth Kalidindi / Oyuncular: Vasanth Selvam, Vijay Ram, Hakkim Shah, Dinesh Mani, Augustin / Süre: 115 dakika
 

 

Kimse korkusuz yaşayamaz ama korktuğun şey bir seçimdir…


Netflix'in Tamilce Filmler kategorisinde bu hafta gösterime girmesi beklenen Kadaseela Biriyani adlı bu filmde; sade bir hayat isteyen çalışkan bir genç, şiddete başvuran ağabeyleri tarafından, öldürülen babalarının intikamını almak için gösterdikleri görkemli planlarına katılmaya zorlanır.

Chicku Pandi'nin intikama aç kardeşlerinden kaçmak için sadece bir günü vardır.

Her basit insanın içinde bir canavar yattığını ve her canavarın içinde basit bir adam yaşadığını izleyicisine gösteren ve estetik sinematografi, ses tasarımı ve kurgusu ile dikkat çeken bu film, izleyicinin kendi algılarına göre deşifre etmesini sağlayan çok katmanlı bir olay örgüsüne sahiptir.

 

Karanlık Kız

Yönetmen: Maggie Gyllenhaal / Oyuncular: Olivia Colman, Jessie Buckley, Dakota Johnson, Ed Harris, Peter Sarsgaard, Dagmara Dominczyk, Paul Mescal, Jack Farthing, Robyn Elwell, Ellie Mae Blake, Oliver Jackson-Cohen, Panos Koronis, Alexandros Mylonas, Alba Rohrwacher, Nikos Poursanidis, Athena Martin Anderson, Konstantinos Samaa, Emmanouela Zacharopoulou, Alma Stansil, Daniela Babek, Ellie James, Isabelle Della-Porta, Abe Cohen, Vassilis Koukalani, Spyros Maragoudakis / Süre: 121 dakika
 

 

Çocuklar yıkıcı bir sorumluluktur…


Napoli Romanları ile adından söz ettiren Elena Ferrante'nin aynı isimli romanından uyarlanan ve sinemalarda bu hafta gösterime giren The Lost Daughter adlı bu cesur psikolojik drama içinizi titretecek kadar olağanüstü performanslar eşliğinde; tek başına bir tatilde olan Leda'nın, genç bir anneyle tanışması sonrası kendi annelik geçmişine doğru yaptığı zorlu içsel yolculuğu anlatıyor.

Bir Yunan Adası'ndaki yalnız tatili sırasında edebiyat profesörü Leda, kendini, bulunduğu özel plajı paylaşarak keyfini kaçıran küstah ve kalabalık bir ailenin yanında bulur.

Aileden bir çocuk kaybolduğunda, krizi düzgün yöneten ve çocuğu bulan Leda olur, ancak bu olay, bir anne olarak geçmişte verdiği kararların, neredeyse yirmi yıl sonra şimdi bile boğuştuğu seçimlerin hiç de istemediği anılarını hatırlamasına vesile olur.

Anne-kız arasındaki yakın ilişki Leda'nın hem dengesini bozar hem de kendi anılarını ve anneliğinin ilk döneminde yaşadığı duygusal çalkantıları depreşir.

The Wrap'e göre "Bir şaheser. Olivia Colman resmen harikulade", The Guardian'a göre "Leziz bir dram" olan Karanlık Kız, kasım ayında New York'ta düzenlenen Gotham Ödülleri'nde başta En İyi Film olmak üzere, En İyi Yeni Yönetmen, En İyi Senaryo ve En İyi Oyuncu ödüllerini kazandı, ayrıca New York Film Eleştirmenleri Birliği tarafından En İyi İlk Film seçildi.

 

Kumbara

Yönetmen: Ferit Karol / Oyuncular: Murat Kılıç, Gülçin Kültür Şahin, Mert Ateş, Onur Gökçek, Baran Can Eraslan / Süre: 95 dakika
 

 

Kendimizi var etme çabamız bizi en yakınımızdakilere ne kadar yabancılaştırabilir?..


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Kumbara adlı bu film; kendi hâlinde bir aile babası olan Orhan'ın hayatının, arka arkaya ortaya çıkan zorluklarla farklı bir noktaya evrilmesini konu ediniyor.

Orhan otuz sekiz yaşında bir aile babasıdır.

Bir yandan ev kazası yüzünden komaya girmiş annesiyle ilgilenirken, bir yandan da kefil olduğu arkadaşı ortadan kaybolduğu için üzerine kalan borcu kapatmakla uğraşır.

Bu süreçte ailesiyle de arası açılır ve giderek baba rolünü kaybeder.

İçine girdiği buhrandan kurtulmak için taksi şoförlüğü gibi ek iş denemelerine giren Orhan, giderek başka bir adam haline gelir.

 

Kurup

Yönetmen: Srinath Rajendran / Oyuncular: Dulquer Salmaan, Indrajith Sukumaran, Sobhita Dhulipala, Shine Tom Chacko, Sunny Wayne, Tovino Thomas, Bharath Srinivasan, Anand Bal, M.R. Gopakumar, Surabhi Lakshmi, Vini Vishwa Lal, Maya Menon, Suresh Oberoi, Anupama Parameswaran, Walid Riachy, Shivajith / Süre: 140 dakika
 

 

Bir maskeli balo hikayesi…


Netflix'in Malayalamca Filmler kategorisinde bu hafta gösterime girmesi beklenen ve hikayesi gerçek olaylara dayanan Kurup adlı bu gerilim filminin kahramanı Kurup, hayat sigortası dolandırıcılığı nedeniyle birini öldürdükten sonra polisten kaçan bir suçludur.

Kurup, Hava Kuvvetleri üssünden gizli içki ticaretini öğrendiği andan itibaren daha fazla dolandırıcılık düşünmeye başlar, açgözlülüğü daha da büyür, büyük miktarda dolandırıcılık için masum bir adamı öldürdükten sonra ise Hindistan'ın en çok arananlarından biri olur.

Film, artık kötü şöhrete sahip bu kaçağın erken yaşamını, hırslı yükselişini, hızlı ve kolay para kazanmak için sistemi aldatmaya yönelik ölümcül planını izliyor.

 

Maşa ile Koca Ayı 4

Yönetmen: Roly Gutiérrez / Süre: 56 dakika
 

 

Dünyanın en çok izlenen animasyon filmi yeni maceralarla geri dönüyor…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Masha And The Bear: Masha's Songs adlı bu film; Maşa ile ormandaki hayvan dostlarının yeni maceralarını anlatıyor.

Dünyada ve ülkemizde milyonlarca çocuğun kalbini kazanan filmde, dostlukları ve ormandaki diğer hayvanlarla olan samimi ve içten arkadaşlıklarıyla çocuklar ve büyükler tarafından çok sevilen bu animasyon ile herkes çok eğleneceğe benziyor.

 

Sir Alex Ferguson: Asla Pes Etme

Yönetmen: Jason Ferguson / Oyuncular: Eric Cantona, Jason Ferguson, Alex Ferguson, Ryan Giggs, Mark Ferguson, Darren Ferguson, Cathy Ferguson, Gordon Strachan, Archie Knox / Süre: 108 dakika
 

 

Manchester United menajeri Alex Ferguson'un hayatına ve efsanesine bir bakış…


beIN CONNECT'in Belgesel Filmler kategorisinde bu hafta gösterime giren Sir Alex Ferguson: Never Give In adlı bu film; yirmi yedi yıl Manchester United takımını çalıştıran ama yine de son derece mütevazı bir hayat sürdüren efsane Sir Alex Ferguson'ın hayatından ve başarılarından bir kesit sunuyor.

Alex Ferguson'un oğlu Jason Ferguson'un kamera arkasında yer aldığı, futbol ile ilgilenmeyen insanların bile izlerken keyif alacakları türden bir belgesel olan bu yapıt, arşiv görüntüleriyle adeta bir saygı duruşu niteliği taşıyor.

 

Yarım Kalan Hayat

Yönetmen: Michael Uppendahl / Oyuncular: Aaron Paul, Lena Olin, Tom Berenger, Celia Weston, Michael Weston, Shannon Lucio, Paul Walter Hauser, Wayne David Parker, Michael Ellison, Tom Sizemore, Jeff Daniels, Jason Waugh, Jan Radcliff, Adam Niskar, Stephanie Estes, Chantel Giacalone, Sumeet Dang, Inga R. Wilson, Virgina B. Barova, Leslie McCurdy, Julia Glander, Joey Albright, Debra Port, Stephanie Koenig, Madge Levinson, Billy Field, Yuriy Sardarov, Marius Iliescu, Brandon Muzzey, Valentina Arnold, Barton Bund, Gabriel Anderson, Toula, Delaney Baynham II, Kirk Berryman, Patrick Colligan, Tiffani Elise Edwards, Richard Goteri, Pennie-Marie Hawkins, Liz Lattimer, Kef Lee, Linda Linsley, Bryan Matti, Jacob Pacek, Kevin Tilney / Süre: 100 dakika
 

 

Hayat bazen acımasızdır…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Adam (Quad) adlı bu film; her alanda hayatının baharını yaşamakta olan başarılı Adam'ın geçirdiği bir kaza sonucu değişen hayatını konu ediniyor.

Adam Niskar'ın hayatı başarılarla doludur; işinde hızla yükselmiş, genç yaşında iyi bir birikim yapmıştır.

Güzel bir evi, iyi giden bir ilişkisi vardır, üstelik işyerinde de terfi almıştır.

Ancak Adam'ın dünyası bir kaza sonucu tepetaklak olur; denize atlarken yanlış bir hareket yapan Adam felçli kalır.

Kız arkadaşı bu duruma uzun süre dayanamaz, annesi ve babası olayı kabullenmekte güçlük çeker, ama Adam mücadele etmeye kararlıdır.

 

Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrim içi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2021 öncesinde çekilmiş diğer filmleri sizin için derledim.


beIN CONNECT

Türkiye'nin ödemeli televizyon sistemi Digitürk'ün izleyicilerine diledikleri zaman diledikleri içeriklere ulaşma imkânı sağlayan dijital içerik platformu beIN CONNECT'in zengin kütüphanesinde ağustos ayının bu üçüncü haftasında öne çıkan filmler şöyle;

  • Baltalı Kız (Girl, 2020)
  • Bobbleheads Filmi (Bobbleheads: The Movie, 2020)
  • Kanal (Gully, 2019)
  • Mücadele (Embattled, 2020)
  • New York'a Hiç Gitmedim (Ich war noch niemals in New York / I've Never Been to New York, 2019)
  • Poltergeist: Kötü Ruh (Poltergeist, 2015)
  • Yeni Yıl Soygunu 2 (Bad Santa 2, 2016)

Filmbox

Uluslararası medya kuruluşu SPI International bünyesinde yayın yapan FilmBox Arthouse, 7. Sanat sinemanın unutulmaz eserlerini, efsane isimleri ve kült yapımları ekranlarımıza getirmeye devam ediyor.

Yeni bir yılı karşılamaya hazırlanırken, aralık ayında FilmBox ArtHouse ekranlarında bizleri "Şarlo" büyüsü bekliyor; Şarlo karakteriyle ölümsüzleşen, dünya sinemasının en tanınmış isimlerinden Charlie Chaplin, her biri yüz yılı aşkın maziye sahip sinema klasikleriyle evlerimize geliyor.

Siyah beyaz, sessiz sinemanın kahkahaları, Chaplin filmleriyle 20-27 Aralık tarihlerinde evlerimizde çınlayacak.

Bu filmlerde, Charlie Chaplin'in erken dönem filmlerinin hemen hepsinde yer alan, sessiz sinemanın ilk kraliçelerinden Edna Purviance'i de izleme şansı bulabilirsiniz.

Filmbox Arthouse'un Charlie Chaplin Filmleri ile Şarlo Günleri kapsamında izleyebileceğiniz filmler şöyle;

  • Bir Köpeğin Hayatı (A Dog's Life, 1918)
  • Çocuk / Yumurcak (The Kid, 1921)
  • Göçmen (The Immigrant, 1917)

MUBI

Sinemanın her türlü form ve büyüklükteki ekranda izlenmesi gerektiğine inanan ve 10 milyondan fazla sinemaseveri aynı çatı altında buluşturan MUBI'nin, dünyanın her yerinden en yeni yönetmenlerden en çok ödül kazananlara uzanan zengin programı yepyeni içeriklerle izleyiciyle buluşmaya devam ediyor.

Uzman ekiplerin festivalleri tarayarak bulup çıkardıkları birbirinden güzel, heyecanlı ve orijinal filmlerle hazırladıkları; özel kuşakları, yönetmen retrospektifleri, önde gelen film festivallerinden gösterimlerin yer aldığı yapımlar arasında bu hafta öne çıkan filmler şöyle;

  • Benny'nin Videosu (Benny's Video, 1992)
  • Beş Kere İki (5x2, 2004)
  • Bulantı (2015)
  • İki Dil Bir Bavul (2008)
  • Mucizeler (Le meraviglie / The Wonders, 2014)
  • Paris'te Bahar (Seize printemps / Spring Blossom, 2020)
  • Zamanın Yolculuğu: Yaşamın Seyri (Voyage of Time: Life's Journey, 2016)

Netflix

190'dan fazla ülkede 209 milyonu aşkın ücretli kullanıcının farklı türlerde ve dillerde diziler, belgeseller ve sinema filmleri izlediği, dünyanın eğlence odaklı lider yayın hizmeti sunan Netflix'in ağustos ayının bu üçüncü haftasında kütüphanesine eklediği filmler şöyle;

  • İkizler Projesi (Gemini Man, 2019)
  • Küçük Kadınlar (Little Women, 2019)
  • Oldboy (2013)
  • Patron Bebek (The Boss Baby, 2017)

Tivibu

Tivibu, pandemiden dolayı sinemada gösterime girememiş macera, aksiyon ve eğlence dolu en yeni filmleri de ekranlara getirmeye devam ediyor.

Oyuncu ve yönetmen Özcan Deniz, filmleriyle aralık ayında her cumartesi Özcan Deniz Filmleri Kuşağı'nda Sinema Yerli'ye konuk oluyor.

Lunapark Kuşağı Yılbaşı Filmleri ile yıl başının ruhunu evlerinize taşıyacak sıcacık filmler, aralık ayı boyunca he pazar Sinema Aile'de izleyiciyle buluşuyor.

Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu'nun izleyicisine sunduğu komediden aksiyona, bilimkurgudan festival filmlerine uzanan geniş seçkisinde aralık ayının bu üçüncü haftasında öne çıkan filmler şöyle;

  • Bad Boys: Her Zaman Çılgın (Bad Boys for Life, 2020)
  • İkinci Şans (2016)
  • Jonathan Toomey'in Noel Mucizesi (The Christmas Miracle of Jonathan Toomey, 2007)
  • Kızım Zoe (My Zoe, 2019)
  • Richard Jewell (2019)
  • Suç Kraliçeleri (The Kitchen, 2019)
  • The Gentlemen (2019)

TRT 1 & TRT 2

Diziler, belgeseller, çizgi filmler ve özel gösterimlerle dolu yayın kuşağıyla seyircisine ulaşan TRT'nin en çok izlenen kültür sanat kanalları izleyenlerine sinema şöleni yaşatmaya devam ediyor.

Her akşam ödüllü ve prestijli filmleri orijinal dilleriyle sinemaseverlerle buluşturan ve birbirinden değerli yapımları ekrana getiren TRT 1 ve TRT 2'nin aralık ayının bu üçüncü haftasında yayın kuşağında öne çıkan filmler şöyle;

  • 120 (2008)
  • Başkanların Hizmetkarı (The Butler, 2013)
  • Ben O Değilim (2013)
  • Doru (2017)
  • Frekans (Frequency, 2000)
  • Kasaba (Héraðið / The County, 2019)
  • Kızgın ve Sakin (Buck And The Preacher, 1972)
  • Kon-Tiki (2012)
  • Kör Talih (Przypadek / Blind Chance, 1987)
  • Yaban (L'état sauvage / Savage State, 2019)

Festival ajandası

Bir Buñuel ve Bravo Fotoğraf Sergisi

"Nazarin" gördüğü yoğun ilgi üzerine yılsonuna kadar uzatıldı!

Sürrealist sinemasının babası olarak bilinen efsanevi yönetmenlerden Luis Buñuel'in başyapıtlarından sayılan Nazarin filminin kamera arkası sergisi gördüğü yoğun ilgi üzerine 27 Aralık'a kadar uzatıldı.
 

 

Benito Pérez Galdós romanından uyarlanan ve Meksika'da yaşayan bir rahibin iç sorgulamalarını konu alan Nazarin, Luis Buñuel tarafından 1958'de Meksika'da çekildi.

Buñuel'in en şahsi filmlerinden biri olarak tarihe geçen Nazarin, aynı yıl Cannes Film Festivali'nde uluslararası ödüle layık görüldü.

Nazarin, altmış yıl sonra yeniden restore edilerek 2019 yılında bir kez daha Cannes Film Festivali'nde izleyiciyle buluştu.
 

 

Bir başyapıtın perde arkası

Filmin çekimleri sırasında Latin Amerika'daki modern fotoğrafçılığın en büyük temsilcisi olan ve "Meksika'nın Gözü" olarak tanımlanan Manuel Álvarez Bravo tarafından çekilen görüntüler de bir kamera arkası sergisi olarak 2019 yılında Madrid'te sanatseverlerle buluştu.

Küratörlüğünü Hector Orozco'nun üstlendiği sergi, Madrid'in ardından 9 Ekim'de ilk kez İstanbul Sinema Müzesi'nde açıldı.
 

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, Televisa Vakfı (FundaciónTelevisa), Meksika Büyükelçiliği, Film Yönetmenleri Derneği ve İstanbul Sinema Müzesi iş birliği ile gerçekleşen sergi, Manuel Álvarez Bravo tarafından çekilen orijinal negatiflerden basılan fotoğraflar, Nazarin'in 1958 yılında kullanılan tanıtım materyalleri, kamera arkası ses kayıtları ve videolardan oluşan 131 parça eseri içeriyor.

Manuel Álvarez Bravo ve LuisBuñuel gibi, bu iki büyük görsel şölen yaratıcısının buluşması niteliğindeki sergiye sanatseverler yoğun ilgi gösterdi.

Sergi, 27 Aralık tarihine kadar Beyoğlu'ndaki İstanbul Sinema Müzesi'nde ziyaretçisiyle buluşmaya devam edecek.


İstanbul Film Festivali

8-19 Nisan 2022 tarihlerinde yapılacak 41'inci İstanbul Film Festivali "Türkiye Sineması" bölümüne başvurular festivalin resmi internet sitesi üzerinden alınacak festival programında yer alacak filmler için son başvuru tarihi 21 Ocak olarak belirlendi.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından ilk kez 1982 yılında bir sinema haftası olarak düzenlenen İstanbul Film Festivali, 2022'de kırk birinci yılını kutluyor.

Dünya sinemasının en çok konuşulan örneklerinden sinemamızın en yeni yapımlarına, uluslararası festivallerde prömiyer yapmış ödüllü filmlerden klasiklere ve yeni keşiflere, efsane yönetmenlerin iz bırakan başyapıtlarına ve kült filmlere; söyleşiler, özel gösterimler ve festival sohbetleriyle Türkiye sinema endüstrisinin kalbinin attığı İstanbul Film Festivali'ne başvurular açıldı.

Festival programında yer alacak filmler için son başvuru tarihi 21 Ocak 2022.
 

 

Sadece internet üzerinden yapılacak başvurular için ayrıntılı bilgi festivalin resmi internet sayfası film.iksv.org'da yer alıyor, festivalin yönetmeliklerine de aynı adresten ulaşılabilir.

41'inci İstanbul Film Festivali'nde Türkiye Sineması bölümündeki filmler Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması ve Ulusal Kısa Film Yarışması başlıkları altında izleyicilerle buluşacak.

Ulusal Yarışma'da büyük ödül olarak En İyi Film'e Altın Lale veriliyor, ayrıca festivalin kurucularından Onat Kutlar adına Jüri Özel Ödülü, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu, En İyi Sanat Yönetmeni ve En İyi Özgün Müzik dallarında da birer ödül veriliyor.

Festivalde ayrıca Seyfi Teoman adına En İyi İlk Film Ödülü de veriliyor.

41'inci İstanbul Film Festivali Türkiye Sineması danışma kurulu, sinema yazarları Engin Ertan, Kaan Karsan, Nil Kural ve Esin Küçüktepepınar'dan oluşuyor.

Kısa film danışma kurulunda ise Öykü Canlı, Serdar Kökçeoğlu, Ahmet Toğaç yer alıyor.


Başvuru için;

Festivale başvurular, festivalin resmî sitesi film.iksv.org üzerinden yönlendirilen Eventival platformundaki form aracılığıyla yapılıyor.

Başvurular, 2021-2022 yapımı filmler için açık; 60 dakikadan uzun kurmaca, 30 dakikadan uzun belgesel ve 20 dakikadan kısa filmler festivale başvurabiliyor.
İstanbul Film Festivali Çevrimiçi Film Gösterimleri'yle ilgili tüm gelişmeleri sosyal medya hesaplarından da takip edebilir, sosyal medyada #istfilmfest41 etiketini kullanarak siz de festival sohbetinin parçası olabilirsiniz.


İstanbul Modern

İstanbul Modern, Genç Salı Eğitim Programı'nı çevrim içine taşıyarak sanatçılarla gençleri bir araya getirmeyi sürdürüyor, 18-25 yaş arası gençlerin katıldığı program, 21 Aralık'ta yönetmen Pelin Esmer'i konuk ediyor.

"Genç Salı" Çevrimiçi Eğitim Programı aralık ayında gençleri yapımcı, senarist ve yönetmen Pelin Esmer ile bir araya getiriyor.

Ulusal ve uluslararası birçok ödülün sahibi Pelin Esmer, söyleşisinde yaratma sürecine; senarist, yapımcı ve yönetmen olarak çalışma hayatının farklı dallarına odaklanarak gençlerin profesyonel gelişimi için önerilerini paylaşacak ve sorularını yanıtlayacak.
 


Sanatçılar deneyimlerini gençlerle paylaşıyor

Genç Salı Eğitim Programı, resim, heykel, yerleştirme, sinema ve fotoğraf gibi farklı alanlarda sanatçıların, eğitim yaşantılarından kişisel ve profesyonel gelişim hikâyelerine uzanan deneyimlerini gençlerle paylaşmalarını amaçlıyor.

Program katılımcılara, yaratıcı üretimlerde bulunmanın engelleri ve sorunlarını tanımak, bunları aşmanın olasılıklarını tartışmak için sanatçılarla tanışmak, tecrübelerini dinlemek ve yeni bakış açılarını keşfetmek için fırsatlar sunuyor.


Sinematek/Sinema Evi

Dışavurumcu Alman Sineması'ndan Metin Erksan Toplu Gösterimi'ne, belgesellerden kısa filmlere sanatsal ve tarihsel değer taşıyan birçok yapımı bir araya getiren Sinematek/Sinema Evi Onat Kutlar Sinema Salonu'nda gösterimlere devam ediyor!
 

 

Programda bu ay sonuna kadar izleyici karşısına çıkacak filmler ve etkinlikler ise şöyle:

21 Aralık Salı günü saat 20.00'de, sinemada coğrafyalar, savaş ve acıyla başa çıkmaktaki ustalığıyla tanıdığımız Alberto Vendemmiati'nin transbirey De Leo N.'nin hikayesine odaklanan, kameranın öykünün her adımında gözlemciden ziyade bir yoldaş konumunda olduğu De Leo N. Adında Biri (La Persona De Leo N.) isimli belgeseli, BİFED ile ortak gerçekleşen program kapsamında seyirciyle buluşacak.

22 Aralık Çarşamba günü saat 20.00'de birinci bölümü, 23 Aralık Perşembe günü saat 20.00'de ise ikinci bölümü izlenebilecek olan Kumarbaz Dr. Mabuse (Dr. Mabuse, Der Speiler), Fritz Lang'ın Norbert Jacques'ın romanlarından sinemaya taşıdığı efsanevi suç lideri Dr. Mabuse karakteri üzerine kurulu bir seri.

24 Aralık Cuma günü saat 15.00'te, yönetmen Fritz Lang'in anlatıdaki ustalığıyla sinema tarihinin unutulmazları arasındaki yerini alan Metropolis ve ardından saat 20.00'de, Frank Miller'ın çizgi roman serisinden sinemaya uyarlanan, devrim niteliğindeki görselliğinde ışık ve gölgelerini Nosferatu'dan, çürümüş distopya anlatısını Metropolis'ten, abartılı makyajlar ve jestlerle karşımıza çıkan karakterlerini Caligari'den ödünç alan Günah Şehri (Sin City), dışavurumculuğun modern anlatılarda yaşayan örneklerinden biri olarak izlenebilecek.

25 Aralık Cumartesi günü saat 13.00'te, Esin Paça Cengiz moderatörlüğünde Metin Erksan Paneli gerçekleştirilecek.

Murat Akser, Necla Algan ve Funda Masdar Kara'nın konuşmacı olarak katılacağı panelde Erksan sinemasının karakteristik özellikleri ele alınacak.

Panelin ardından saat 15.00'te Metin Erksan'ın neredeyse gerçeküstü Shakespeare uyarlaması Kadın Hamlet - İntikam Meleği, saat 20:00'de ise yine Erksan'ın Altın Kozalı filmi Kuyu gösterilecek.

Paneli takip eden 26 Aralık Pazar günü saat 15.00'te ve saat 20.00'de, Metin Erksan'ın TRT için yapmış olduğu edebiyat uyarlamaları, neredeyse tamamı 4K olarak yenilenmiş dijital kopyaları ile seyirciyle buluşacak.
 

 

28 Aralık Salı günü saat 20.00'de, Alberto Vendemmiati'nin Emma Rossi Landi ile birlikte yönetmenliğini yaptığı Gemiden Terkedilen (Left By The Ship) isimli belgesel izlenebilir.

29 Aralık Çarşamba günü saat 20.00'de, konusunu ruhunu şeytana satan adama dair kadim Alman halk hikâyesinin yanı sıra Goethe tarafından kaleme alınmış versiyonundan alan ve Murnau'nun Almanya'da çektiği son film Faust (Faust: Eine deutsche Volkssage), Dışavurumcu Alman Sineması programı kapsamında ilk kez seyirciyle buluşacak.

30 Aralık Perşembe günü saat 20.00'deki 2021 ylının son seansında ise modern korku sinemasını en fazla etkilemiş filmlerden biri olan Nosferatu, Bir Dehşet Senfonisi (Nosferatu, ein Symphonie des Grauens), Dışavurumcu Alman Sineması programı kapsamında son kez izlenebilecek.

Alman Sinemateki'nin, Murnau Vakfı'nın ve Goethe-Institut'ün Alman Dışavurumcu Sineması'na ilişkin görsel arşivinde yer alan film kareleri ve kamera arkası fotoğraflarından derlenen Gölgeler Diyarında adlı sergi ise, Sinematek/Sinema Evi Sergi Salonu'nda 30 Ocak'a kadar ücretsiz izlenebilecek.

Sinematek/Sinema Evi programı, birimleri ve çalışma saatleriyle ilgili ayrıntılı bilgi için sinematek.kadikoy.bel.tr adresini ziyaret edebilir, sosyal medya hesaplarından güncel etkinlik ve bilgilendirmeleri takip edebilirsiniz.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU