Filistin Başbakanı Iştiyye, İsrail'in 1948 arşivinin açılmasını talep etti

İştiyye işgal ordusunun Batı Şeria’daki ateş açma politikasını değiştirmesini kınadı

Şeyh Cerrah Mahallesi’ndeki evi hakkında tahliye kararı verilen Fatma Salime, kendisini ziyaret eden Avrupa Birliği Filistin Toprakları Temsilcisi Sven Kuehn Von Burgsdorff’ın elini tutuyor / Fotoğraf: AFP

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, hükümetin, Yahudi yerleşimcilerin işgalci ordunun himayesi ve desteğiyle Filistinlilere karşı uyguladığı sistematik devlet terörünün durdurulması için Birleşmiş Milletlere (BM) ve uluslararası insan hakları örgütlerine bir mektuplar gönderdiğini söyledi. Başbakan Iştiyye pazartesi günü Ramallah’ta düzenlenen hükümet toplantısında yaptığı konuşmada, mevcut gerginlikten İsrail’i sorumlu tuttu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarkul Avsat’ın haberine göre Iştiyye, “1948 yılında ve sonraki yıllarda halkımıza karşı işlenen katliamların ve bunların sebep olduğu 480’den fazla belde ve köydeki yıkımın ve bugüne kadar evlerinden uzakta mülteci olan 900 binden fazla Filistinlinin tehcir edilmesini araştırmak için İsrail arşivinin uluslararası soruşturma komitesine açılması” çağrısında bulundu.

Iştiyye, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

Bir hafta önce bazı gazeteciler tarafından katliamlar hakkında İsrail arşivine başvurularak yürütülen inceleme sadece buzdağının görünen kısmı. Filistin’in sözlü ve yazılı tarihi, işlenen katliamların boyutunu gösteriyor. Bu katliamlardan sağ kurtulan binlerce kişi halen uluslararası komite önünde tanıklık edebilirler.

Hükümetin, ABD ile 5 yıldır durdurulmuş vaziyette olan ekonomik diyaloğu sonlandırdığını belirten  Iştiyye ,“Halkımızın toprakları, doğal kaynakları ve ekonomik kapasiteleri üzerinde egemenlik sahibi olması ve Filistin’de sürdürülebilir bir kalkınmayı imkânsız hale getiren İsrail engellerinin kaldırılması gerektiğini vurguladık” dedi.

İsrail ordusunun benimsediği yeni saldırı politikasına dikkat çeken Iştiyye, İsrail’in savunmasız Filistin halkını öldürmeyi amaçlayan ateş açma politikasını eleştirdi.

İsrail ordusunun Batı Şeria bölgelerinde ateş açma politikasında yaptığı değişimi takip ettiğini belirten Filistin Başbakanı, bu yeni politika uyarınca taş ve molotof atan herkese ve aynı şekilde eylemin bitmesinin ardından kaçanlara da ateş açılmasına izin verildiğini belirtti.

Bakanlık ateşaçma yetkisini kınadı

Filistin Dışişleri Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada, İsrail medyasının servis ettiği belgeye göre işgal makamlarının, askerlere ‘kendilerini savunma’ bahanesiyle, bölgeyi terk etmiş olsalar bile taş atan Filistinlilere ateş açmaları konusunda daha fazla kolaylık sağlamasını kınadı. Bakanlık, açıklamasında, talimatları son derece tehlikeli bulduğunu belirterek, bu talimatların işgal ordusu askerlerinin arzusuna, ruh haline ve tahminine göre Filistinli vatandaşlara karşı daha fazla yargısız infazların işlenmesine yeşil ışık anlamına geldiğini kaydetti. Açıklamada, söz konusu talimatların uluslararası hukuk, uluslararası insancıl hukuk ve insan hakları ilkelerini açıkça umursamamasının yanı sıra, Filistinli vatandaşların hayatlarını hiçe saymanın ve Filistinlilerin topraklarını, kendilerini, evlerini ve mallarını korurken yerleşim ve radikal yerleşimcilerle mücadele etme iradesini kırmak için onlara korku ve dehşet yaymanın bir biçimi olduğu ifade edildi.

Açıklamada, “Bu ateş açma emirleri, Filistinlileri, otomobillerini ve evlerini taşlarla hedef alan, hayatlarını tehdit eden yerleşimcilere ve terör unsurlarına uygulanacak mı? Özellikle de birden fazla Filistinli şehit bu terörist yerleşimci saldırılarının kurbanı olmuşken…” ifadeleri kullanıldı. Karardan memnun olan aşırı sağcı hareketlerin, bu kararı “taş atanlara kaçtıkları sırada ateş açmak için bekledikleri önemli bir adım” diye nitelediklerine dikkat çekilen açıklamada, bu talimatların ve İsrail hükümeti politikasının, yerleşimlere ve yerleşimcilere hizmet etmek ve onlara siyasi ve yasal koruma sağlamak üzerine kurulu olduğunun bir başka kanıtı olduğu ifade edildi.

 

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU