Britanya halkı Avrupa projesine katılmayı daha en başta hiç istememişti

Ortak Pazar'a onlarca yıllık nispi ekonomik gerilemeyi çözeceğini düşündüğümüz için mi katıldık?

Ted Heath, Britanya'yı referandum yapmadan Ortak Pazar'a taşımıştı (AP)

Son çevrimiçi etkinliğimiz "Brexit: Sırada ne var?"a gelen bütün okuyucularımıza teşekkürler. İyi sorular sordunuz, meslektaşlarım Tom Peck, Kate Devlin ve Ben Chu da iyi yanıtlar verdi ve ben de biraz sözlerini kestim. Yine de hepimiz Brexit'in belli başlı faydalarını saymakta biraz zorlandık.

Bir noktada ekonomi gurumuz Ben, 1973'te Ortak Pazar'a katılmamızın nedenlerine dair ilginç bir görüşünü bizlerle uzunca paylaştı. Onlarca yıl süren nispi ekonomik gerilemenin ardından kıtanın modern ve başarılı görüldüğünü ve bunun da Ortak Pazar'ın parçası olmayı neden istediğimize dair kısmi bir açıklama olduğunu söyledi.

Bu, Robert Tombs'un muhteşem tek ciltlik The English and Their History (İngilizler ve Tarihleri) kitabında öne sürdüğü teze benziyor fakat Tombs nispi ekonomik performansımızın o kadar da kötü olmadığını ve Britanya yönetici sınıfının bozgunculuğu abarttığını iddia ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ortak Pazar'a katılmamızın ardında bu tarz bir düşünce yatıyorsa Britanya'nın 1992 ile 2008 arasındaki nispi ekonomik başarısının referandumdaki Ayrıl oylarına katkıda bulunup bulunmadığını merak ettim. Yine de bu etkiyi, serbest dolaşımın belirginliğinin ve Orta Avrupa'dan gelen işçi sayısının artmasının etkisinden ayırmak zor.

Her neyse, bu tartışma beni en değer verdiğim eşyalarımdan birine, 1937'den 1975'e kadar yapılan Gallup kamuoyu yoklaması bulguları koleksiyonuma geri dönmeye ve katıldığımız dönem halkın Ortak Pazar hakkında ne düşündüğüne bakmaya sevk etti. İnsanların o dönemde Ortak Pazar'a katılmaya karşı olduğunu keşfetmek beni şaşkınlığa uğrattı. 1 Ocak 1973'te Ortak Pazar'a katılmamızdan önceki 6 ayda yüzde 2 ila yüzde 15 arasında değişen oranlarda fark atarak çoğunluk katılmamıza karşıymış. Ortak Pazar'a katılmamızı savunan kişi sayısının aksini savunanlardan fazla olduğu tek ay Ocak 1973'müş (yüzde 38 "katılmamız doğruydu" derken yüzde 36 "yanlıştı" demiş.) Bu noktadan sonra da öncekine benzer oranlarda pazara katılmaya karşı çıkılmış.

Elbette 1975'teki referanduma geldiğimizde yüzde 67'yle belirleyici bir kesim kalma yönünde oy verdi fakat en başta Ortak Pazar'a katılmaya yönelik demokratik onayın çok düşük olmasını dikkate değer buluyorum. Eğer Tombs'un öne sürdüğü gibi nispi ekonomik gerilemeye çözüm olarak katıldıysak bu, kitlelerden ziyade seçkinlerin görüşüydü.

Sanırım Charles de Gaulle'ün haklı olduğu ve asla katılmamamız gerektiği iddia edilebilir. Geriye dönüp baktığımda, AB'yle ilişkimizdeki sorunların çoğunun daha en başından beri kesinlikle orada olduğunu düşünüyorum. Bu, Britanya halkının isteksiz olduğu ve kendisine danışılmadığını hissettiği bir karardı ve 1975 referandumu bu hissi asla aksine çevirmedi.

Saygılarımla,

John Rentoul

Baş Politika Yorumcusu



https://www.independent.co.uk/independentpremium/editors-letters

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU