"Hafıza Odası" sergisi sonlandırıldı… Güneştekin: Ev sahibinin kiracısını çıkarma gerekçesine benziyor

Sanatçı Ahmet Güneştekin'in, 30 Aralık'ta sona ereceği önceden duyurulan tarihi Keçi Burcu'ndaki "Hafıza Odası" sergisi kaldırılıyor. Bu durum, Kültür Turizm Bakanlığı'nın tahsis süresini uzatma talebini ret etmesinden kaynaklandı

Sanatçı Ahmet Güneştekin, ziyaretçilerle birlikte / Fotoğraf: Twitter

Ahmet Güneştekin, Türkiye'nin dünya çapında tanınan sanatçılarından biri.

Diyarbakır'da açılan sergisi, bazı nedenlerle tartışmaların odağında yer almıştı.

Serginin açılışı sırasında bazı kişilerin çekip sosyal medyalarında paylaştığı fotoğraflardan sonra kimi çevreler tepki gösterdi.

Bunun üzerine sergi saldırıya uğradı. Kalenin burçlarına yerleştirilen tabutlar aşağı atıldı.

Diyarbakır başta olmak üzere bölge halkı Güneştekin'e destek verdi.

Sergi, açıldığı 16 Ekim tarihinden bugüne devam etti, yüzbinlerce insan tarafından ziyaret edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güneştekin'in "Hafıza Odası" bir kez daha gündemde. Bu sefer de sona ereceği tarih önceden duyurulmasına rağmen bugün itibarıyla sonlandırılacak olmasıyla tartışma konusu oldu.

Edinilen bilgiye göre serginin açıldığı yerin işletmesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'na (DTSO) verilmişti.

Bakanlığın verdiği süre doldu ama araya pandemi girdi. Bu süre zarfından DTSO, işletme süresi için uzatma talebinde bulundu.

1,5 yıldır yapılan yazışmaların cevabı, DTSO'nun eline ulaştı. Oda yetkilileri durumu sanatçı Güneştekin'e bildirdi.

Güneştekin de kendisine gelen "Keçi Burcu'ndaki serginizin süresi doluyor" bilgisini sosyal medya hesabından kamuoyuyla paylaştı.

Güneştekin, Twitter'daki paylaşımında şu ifadeleri kullandı: "Kamuoyuna! Daha önce 30 Aralık'ta biteceğini duyurduğumuz 'Hafıza Odası' sergimiz T.C Kültür Bakanlığı'nın talebi üzerine bugün itibariyle sonlandırılıyor."

 

"Gerçekten anlamaktan güçlük çekiyorum"

Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Güneştekin, olayın detaylarını anlattı.

İlk önce tepkisini, "Her halde mekan onlara çok lazım oldu" diye gösteren Güneştekin, "Biraz önce tweet attım. Sonra baktım altına birisi çok güzel bir yorum yapmış. Şöyle: 'Kürtlere kırdırtmak istediler, olmadı. Dayanamadılar direkt olaya girdiler.' Nedenini, detaylarını bilmiyorum. Hani nasıl diyeyim vallahi üzücü bir durum" diye konuştu.

Türkiye'yi uluslararası arenada temsil ettiğini hatırlatan Güneştekin, "Hiçbir şey olmasa da saygıyı hak ediyorum" dedi.

"Daha önce duyurusu yapılmasıydı anlardım" diyen Güneştekin, "Mekan boş ve insanlar bu kış kıyamette bile kuyruğa girip sergiye gidiyor. Niye böyle bir şeyi insanlardan esirgersiniz? Gerçekten anlamaktan güçlük çekiyorum" ifadelerini kullandı.

FGos5QJXoAAQlWi.jpg
Diyarbakır'da her yaştan insan sergiyi ziyaret etti / Fotoğraf: Ahmet Güneştekin


"Ev sahibinin kiracısı çıkarma gerekçesine benziyor"

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'na gönderdiği yazıyı, ev sahibinin kiracısını çıkarmak için ifade ettiği, "Kızım evleniyor, oğlum evleniyor" gerekçesine benzeten Güneştekin, "Kendisine lazım olacak mı acaba? Benim sergimden sonra bir başka sergi açılacak mı? Hat, ferman ve ebru sergisi için mi boşaltıyorlar? Gerçekten bilmiyorum. Bunların kültür, sanat anlayışının ne olduğunu Diyarbakır'a diktikleri karpuz heykelleriyle zaten belli."

Serginin açıldığı tarihlerde hafta içi 5 ile 7 bin, hafta sonları ise 10 ile 15 bin kişinin ziyarette bulunduğunu dile getiren Güneştekin, "En azından 500-600 bin sergiyi görmeye gitmiş. Bu görülmüş bir şey değil. Yaşayan bir sanatçının sergisine insanlar, hani ne kadar büyük izdiham olsa bin kişi gider günde. "Kültür ve sanat için bir politikamız olmadığını her zaman büyük bir üzüntüyle dile getiriyorum. Sergimin kapanışına daha 15 gün varken bu sonlandırma kararı düşüncemi doğruluyor ne yazık ki. Hafıza Odası çok eleştiri, olumlu ve olumsuz her eleştiri ve düşüncenin benim için bir değeri var. Tüm bu süreçte Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'na, sanat anlayışıma değer veren, ilgi gösteren, destek olan, yaptıklarıma inanan herkese teşekkür etmeyi borç bilirim. Unutmayalım ki, sanat içinde halk varsa anlamlıdır" değerlendirmesinde bulundu.

"Bakanlık süre uzatma talebimizi ret etti"

Serginin açıldığı yerin işletmesini yapan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası da konuyla ilgili bir değerlendirme yaptı.

DTSO Başkanı Mehmet Kaya, aslında serginin açıldığı günde bitiş tarihinin de 16 Aralık olarak belirlendiğini söyledi.

Daha sonra serginin 30 Aralık'a kadar uzatılması talebinde bulunulduğunu ifade eden Kaya, "Bunun için bir izin gerekiyordu. Çünkü, Keçi Burcu'nun tahsis süresi bitmişti. Biz de pandemi nedeniyle uzatma talebinde bulunduk. Zira orda yapmak istediğimiz işlemler vardı. Talebimiz dün reddedildi" diye konuştu.

mehmet Kaya.jpeg
Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya / Fotoğraf: Diyarbakır Ticaret Odası

 

"Pandemi nedeniyle uzatma talep ettik"

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan, kendilerinin işlettiği yerin bundan sora "Kamusal amaçla kullanılacağının" ifade edilerek boşaltılması istendiği bilgisini veren Mehmet Kaya, şunları ifade ederek sözlerini noktaladı:

"Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan talebimizin reddedildiğine ilişkin bilgi gelince biz de Ahmet Bey'e bilgi verdik. Kendisi de sağ olsun anlayışla karşıladı ve 'Peki yavaş yavaş sonlandıralım' dedi. Bakanlık ile aramızdaki yazışma süreci yaklaşık 1,5 yıldır devam ediyordu. Bakanlıktan talebimizin uzatılmasına ilişkin ret cevabı geldi. Dolayısıyla sergi sonlandırılacak."

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU