Silikon Vadisi'ne Hint diasporası

Canan Duman Independent Türkçe için yazdı

Kolaj: Independent Türkçe

ABD, Hint yeteneklerden büyük ölçüde yararlanıyor. Microsoft CEO'su Satya Nadella, Google CEO'su Sundar Pichai, IBM CEO'su Arvind Krishna, Adobe CEO'su Shantanu Narayen ve son olarak Twitter'ın yeni CEO'su olarak atanan Parag Agrawal da dahil olmak üzere tüm CEO'ların ortak özelliği Hint olmaları. 

Önde gelen küresel teknoloji markalarının başında, Hint yetenekler, Silikon Vadisi'nde güçlü bir dayanak oluşturuyorlar. Üstelik bu başarıları yalnızca teknoloji dünyasıyla sınırlı değil.

Sektörün deneyimli isimleri Indra Nooyi Pepsico'da ve Ajay Banga ise Mastercard'da CEO olarak görev yaptı. Çok uluslu devleri yöneten diğer Hint kökenli yöneticiler arasında yer aldı.

1990'lardan önce, Amerika'da en üst kademelerde çok az Hint Amerikalı vardı. 1990'ların ortalarında Raj Gupta, Ramani Ayer ve Rakesh Gangwal gibi yöneticilerin yükselişiyle bu durum aşıldı.

Parag Agrawal'ın Twitter'ın CEO'luğunu devralmasının ardından, Hint kökenli liderler yeniden gündeme geldiler. Çünkü Hint liderler Amerika'daki şirketlerde üst düzey pozisyonlar elde ederek onları güçlendirmekteler. Tesla CEO'su Elon Musk da ABD'nin Hint yeteneklerden büyük ölçüde yararlandığına inanıyor.

Giderek artan sayıda Hint kökenli küresel CEO ağına katılırken Hint CEO'ların başarı öykülerindeki ortak yanlar neler? Bu konumlarına nasıl ulaştılar, birlikte bakalım…   


Hint CEO atamalarındaki ortak bulgu, yalnızca CEO'lara duyulan güven değil aynı zamanda bu liderler için fırsatların önünü açan kurumsal ekosistem... Yani hiçbiri doğuştan ABD vatandaşı olmadığı halde, göçmenlik yasaları Silikon Vadisi'nde olmanın düzenleyici altyapısını sağlıyor.

Çoğu ABD'ye gelişini 1965 tarihli Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasasına, kotaları ve fiili ırk ayrımcılığını ortadan kaldıran Sivil Haklar dönemi mevzuatına borçlu. (Yasa, ABD'deki göçmen demografisini önemli ölçüde değiştirdi. 1965 Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası, profesyonellere ve özel becerilere sahip kişilere ve mültecilere öncelik veren bir tercih sistemi içermektedir.)

Hint göçmenler ABD'deki en yüksek eğitimli göçmenler arasında yer alıyor. Hint kökenli olanlar daha az bilgisayar bilimi ve mühendisliği okuyan Amerikalıların boşluğunu dolduruyor.

Aynı zamanda, büyük şirketlerin bir süredir teşvik ettiği çok kültürlülüğün ve liberal değerlerin artan kabulü de etkili oluyor. Şirketler, çeşitli yeteneklere kapılarını ne kadar erken açar ve önyargıları fırsatlarla değiştirirse, gizli yeteneğin avantajlarından o kadar erken faydalanabiliyor. 

ABD'nin teknoloji yeteneği için bir mıknatıs olması hem yaptığı hükümet düzenlemeleri hem de sağladığı kurumsal ekosistem, yetenek rekabetinde çok önemli bir rol oynuyor.


Bu liderleri dikkat çekici kılan ortak özellikler 

Twitter'daki görevinden ayrıldığını açıklayan ve yeni CEO'yu duyuran Jack Dorsey, "Yönetim kurulu tüm seçenekleri göz önünde bulundurarak titiz bir süreç yürüttü ve oybirliğiyle Parag'ı atadı. Şirketi ve ihtiyaçlarını ne kadar derinden anladığı düşünülürse bir süredir tercihimdi…" dedi.  
 

Jack Dorsey rEUTERS.jpg
Jack Dorsey / Fotoğraf: Reuters

 

Dorsey, sözlerine şunları ekledi:

Yüreğiyle ve ruhuyla liderlik ediyor ve her gün ondan bir şeyler öğrendiğim biri. Parag, bu şirketin dönüşmesine yardımcı olan her kritik kararın arkasında olmuştur. Meraklı, araştırmacı, rasyonel, yaratıcı, talep kâr, kendini bilen ve alçakgönüllü. CEO'muz olarak ona güvenim sonsuz.
 

Uzun süredir Microsoft yöneticisi Satya Nadella, Steve Ballmer'ın yerini alarak CEO seçildi ve şirketin tarihindeki üçüncü lider oldu.
 

Satya Nadella TWİTTER.jpg
Satya Nadella / Fotoğraf: Twitter -@satyanadella

 

Microsoft, Satya Nadella'nın CEO'luğa geçişini basın açıklamasında şöyle duyurdu;

Satya Nadella, Microsoft'un bulut bilişim işini büyüterek, platformlar arası iş birliğini teşvik ederek ve yaratıcı ürünlerin lansmanını denetleyerek şirketi yenilik dönemine soktu. Empatik yönetim tarzıyla tanınan Nadella, şirketin kârlılığını desteklerken Microsoft'un kültürünü dönüştürmeye yardımcı oldu.
 

Virginia Rometty reuters.jpg
Virginia Rometty / Fotoğraf: Reuters

 

Arvind Krishna'nın IBM CEO'su olarak atanması hakkında, şirketin o zamanki başkanı ve CEO'su Virginia Rometty şunları söyledi:

Arvind, IBM'de gelecek dönem için doğru CEO. Yapay zeka, bulut, kuantum bilgi işlem ve blok zinciri. Aynı zamanda, yarının işini kurarken bugünü kazanabilen mükemmel bir operasyonel lider. Arvind, IBM'deki deneyimi sayesinde, olağanüstü cesur bir performans geçmişine sahiptir. Dönüşümler ve kanıtlanmış iş sonuçları ile özgün, değer odaklı bir liderdir.


Liderlerin hem mesleki hem de insani yönlerine vurgu yapan bu mesajların yanı sıra CEO'ların değişim ve belirsizliği görme, pazarı neyin şekillendirdiğini tahmin etme yeteneği, verileri mevcut piyasa koşullarıyla birleştirmeleri gelecek için bir vizyon yaratmalarına katkı sağlayacak şekilde kullanmaları öne çıkmalarını sağlıyor. 

Hintler, farklı alanlarda, özellikle teknik alanda, her yerde uzun süredir iyi konumdalar. Bu da bize Hindistan'ın teknolojinin çalışma şeklini değiştirmede önemli bir rol oynadığını gösteriyor.  

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU