Amerikan Film Enstitüsü, 2021'in en iyi 10 film ve dizisini belirledi

CODA, Don't Look Up, Dune ve dahası…

Kovid-19 pandemisi pek çok sektör gibi sinemayı da etkiledi (Reuters)

En önemli sinema otoritelerinden Amerikan Film Enstitüsü (American Film Institute-AFI) 2021'in en iyi 10 film ve dizisini dün belirledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Her yıl Oscar Ödülleri öncesinde yapılan duyuruyla sinemaseverlere tüyolar veren Kaliforniya merkezli enstitünün seçtiği en iyi 10 film şöyle:

1- CODA

Yönetmen: Siân Heder

Engelli bir ailenin işitme duyusu olan tek üyesi Ruby ebeveynlerinin ve ağabeyinin işlerinin yolunda gitmesi için onlara yardım eder. Ruby'nin hikayesi okulda koroya katılmasıyla ilginç bir hal alır. 
 


2- Don't Look Up

Yönetmen: Adam McKay

Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Timothée Chalamet, Meryl Streep ve Jonah Hill gibi yıldızlarla dolu filmde iki astronom, Dünya'yı yok edecek bir kuyrukluyıldızın yaklaştığını söyleyerek insanlığı uyarmaya çalışıyor. Ancak hiç kimse ikiliyi umursamıyor.
 


3- Dune: Çöl Gezegeni (Dune)

Yönetmen: Denis Villeneuve

Filmde uzak bir gelecekte ailesi çöl gezegeni Arrakis'in kontrolüne sahip Paul Atreides'in hikayesi işleniyor. Değerli bir kaynağın tek üreticisi olan Arrakis'in yönetimiyse asil aileler arasında çatışmaya neden oluyor.
 


4- Kral Richard: Yükselen Şampiyonlar (King Richard)

Yönetmen: Reinaldo Marcus Green

Will Smith'in başrolünde yer aldığı filmde, kadın tenisine damga vuran Serena ve Venus Williams kardeşleri her zaman destekleyen baba Richard Williams'a odaklanılıyor.
 


5- Licorice Pizza

Yönetmen: Paul Thomas Anderson

Komedi-dram filmi 1973'teki bir aşk hikayesini ele alıyor. Eleştirmenlerin beğenisini toplayan filmde Sean Penn, Bradley Cooper, Alana Haim, Cooper Hoffman gibi isimler rol alıyor. 
 


6- Kabus Sokağı (Nightmare Alley)

Yönetmen: Guillermo del Toro

İyi seçilmiş birkaç kelimeyle insanları manipüle etme yeteneğine sahip hırslı bir dolandırıcı, kendisinden bile daha tehlikeli olan bir kadın psikiyatrla tanışınca işler sarpa sarıyor.
 


7- The Power of the Dog

Yönetmen: Jane Campion

Baskıcı ve karizmatik bir çiftlik sahibi, erkek kardeşinin eşiyle onun genç oğlunu canından bezdiriyor. Ancak daha sonra uzun süredir gizlenen sırlar gün yüzüne çıkıyor. Benedict Cumberbatch'in başrolünde yer aldığı film, 78. Venedik Film Festivali'nde Campion'a "En İyi Yönetmen" ödülünü kazandırdı.
 


8- tick, tick...BOOM!

Yönetmen: Lin-Manuel Miranda

Gelecek vadeden bir müzikal bestecisi, 20'li yaşları geride bırakmak üzereyken aşk, arkadaşlık ve çok geç olmadan büyük bir eser yaratmanın baskısıyla boğuşuyor.
 


9- The Tragedy of Macbeth

Yönetmen: Joel Coen

William Shakespeare'in aynı adlı oyununa dayanan filmde Macbeth çifti, sürdürdükleri güç savaşı sonrası gerek olaylar gerekse zihinlerindeki kontrolü kaybetmeye başlıyor.
 


10- Batı Yakası'nın Hikayesi (West Side Story)

Yönetmen: Steven Spielberg

Modern bir Romeo ve Juliet uyarlaması olan film genç bir kadın ve erkeğin kavuşamama hikayesini anlatıyor. 
 


AFI'ın belirlediği en iyi 10 diziyse şöyle:

1- Hacks

Yaratıcılar: Lucia Aniello, Desiree Akhavan ve Paul W. Downs

Las Vegas'taki efsanevi komedyen Deborah Vance, eski popülerliğini kazanmak için genç bir danışmandan yardım isteyince olaylar gelişiyor.
 


2- Maid

Yaratıcı: Molly Smith Metzle

Şiddet dolu bir ilişkiden kaçan genç bir anne, zar zor da olsa geçimini sağlamak ve çocuğuna daha iyi bir gelecek inşa etmek için hizmetçilik yapmaya başlar.
 


3- Mare of Easttown

Yaratıcı: Brad Ingelsby

Pennsylvania'nın küçük bir kasabasında işlenen cinayeti aydınlatmaya çalışan dedektif, Marianne "Mare" Sheehan (Kate Winslet) bir yandan da çalkantılı yaşamıyla mücadele ediyor.
 


4- Reservation Dogs

Yaratıcılar: Sterlin Harjo ve Taika Waititi

Adını Quentin Tarantino'nun ünlü filmi Rezarvuar Köpekleri'nden (Reservoir Dogs) alan dizi, Harjo'nun yaşamından ilham alıyor. Yarı otobiyografik yapımda, Oklahoma'da yaşayan ergen yerlilerin hayatı anlatılıyor.
 


5- Schmigadoon!

Yaratıcılar: Cinco Paul ve Ken Daurio

Melissa ve Josh adlı iki New Yorklu doktor, ilişkilerini canlandırmak için çantalarını sırtlayıp seyahate çıkıyor. İkili daha sonra Schmigadoon adlı büyülü bir kasabayı keşfediyor. Burada 1940'lardan kalma bir müzikalde "gerçek aşkı" bulana kadar kapana kısılıyorlar.
 


6- Succession

Yaratıcı: Jesse Armstrong

Dizide New York'ta yaşayan, dünyanın en büyük medya şirketlerinden birini yöneten Logan Roy ve dört çocuğunun hikayesi para, güç, siyaset ve aile değerleri ekseninde ele alınıyor. Dizinin oyuncu kadrosunda Brian Cox, Jeremy Strong, Hiam Abbass, Sarah Snook, Kieran Culkin, Alan Ruck, Nicholas Braun ve Matthew Macfadyen gibi isimler yer alıyor.
 


7- Ted Lasso

Yaratıcılar: Jason Sudeikis, Bill Lawrence, Brendan Hunt ve Joe Kelly

Amerikan futbolu koçu Ted Lasso, hiçbir deneyimi olmamasına rağmen bir takımda işe girince başarıya ulaşmak için elinden geleni yapıyor.
 


8- The Underground Railroad

Yaratıcı: Barry Jenkins

Cora isimli siyahi bir kadının yaşamını ele alan dizi, ABD'nin güneyinde geçiyor. Pamuk tarlasında çalışan bir köle olan Cora, Ceaser adlı başak bir köleyle kaçış planı yapmaya başlıyor. Ancak peşlerinden acımasız köle avcısı Ridgeway geliyor.
 


9- WandaVision

Yaratıcı: Jac Schaeffer

Wanda Maximoff / Scarlet Witch (Elizabeth Olsen) ve Vision'ın (Paul Bettany) yer aldığı dizi, Avengers: Endgame'deki olayların sonrasında geçiyor.
 


10- The White Lotus

Yaratıcı: Mike White

The White Lotus, tropikal bir bölgede bulunan bir otele gelen konukların yaşamına odaklanıyor. Konuklar bir hafta boyunca cennette gibi dinlenip tatil yapıyor. Ancak her geçen gün otele gelen gezginlerde, otelin çalışanlarında ve mekanın kendisinde hem karanlık hem de karmaşık olaylar ortaya çıkıyor.
 

 

AFI Özel Ödülü

AFI Özel Ödülü'nü ise Belfast, Squid Game ve Summer of Soul (…Or, When The Revolution Could Not Be Televised) kazandı. Yönetmenliğini Kenneth Branagh'ın yaptığı Belfast 1960'ların sonunda çalkantılı olaylar yaşayan bir çocuğun ve işçi sınıfı ailesinin hayatına odaklanıyor.
 


Netflix'in dünyayı sarsan dizisi Squid Game 456 kişiyi konu alıyor. Bu kişiler ölümcül çocuk oyunlarını oynayarak hayatta kalmaya ve 45,6 milyar wonun (yaklaşık 370 milyon TL) sahibi olmaya çalışıyor.
 


Summer of Soul (…Or, When The Revolution Could Not Be Televised) adlı belgeseldeyse, 1969'da düzenlenen ve 300 binden fazla kişinin katıldığı Harlem Kültür Festivali’nin görüntülerine yer veriliyor. 50 yıl önce çekilen görüntülerin gün yüzüne çıktığı belgesel, Afro-Amerikalıların müzik kültürüne ışık tutuyor.
 

 

Independent Türkçe, Amerikan Film Enstitüsü

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU