Ev sinemasından vizyona bu hafta: İnsanın içindeki hakikat; Bağlılık Hasan

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için bu hafta çevrim içi platformlarda ve sinema salonlarında gösterime girecek filmler ile "Festival ajandası"nı yazdı

94'üncü Akademi Ödülleri'nde ülkemiz adına "Yabancı Dilde En İyi Film" Oscar aday adayı olarak seçilen ve sinemalarda bu hafta gösterime giren "Bağlılık Hasan", küçük hesaplarla hayatını idame ettiren sıradan insanların hikayesiyle yürek yakıyor.

Keşke her şey filmin başındaki gibi; insanların ve vicdanların tertemiz olduğu o anda kalsa, ama kaçınılmaz bir şekilde, er ya da geç insan kendini helallik isteyecek şeylerin içinde buluyor.

Semih Kaplanoğlu'nun "Bağlılık" üçlemesinin ikinci filmi olan ve Cannes Film Festivali'nin Belirli Bir Bakış bölümünde yarışarak dünya prömiyerini yapan "Bağlılık Hasan"; babasından miras kalan tarlasını işleterek geçimini sağlayan, Hac yolculuğu hakkı elde etmesi üzerine geçmiş hesaplaşmalarını yapan ve bu süre içinde vicdani ikilemler yaşayan Hasan adlı karakterin hikayesini anlatıyor.


İnsanın içindeki hakikat; Bağlılık Hasan

Yönetmen: Semih Kaplanoğlu / Oyuncular: Umut Karadağ, Filiz Bozok, Ayşe Günyüz Demirci, Gökhan Azlağ, Mahir Günşiray / Süre: 148 dakika
 

 

İçi arınmamışsa, neler bekler insanı, kendi kendisiyle ne savaşlar eder boşuna!..


Festival yolculuğuna başladığında programımı denk getirip seyretmek için sabırsızlandığım bu filmi, nihayetinde 9'uncu Boğaziçi Film Festivali sayesinde İstanbul seyircisiyle buluştuğunda, Semih Kaplanoğlu ve film yapım ekibinin katılımıyla birlikte, hatta filmin başrollerini üstlenen Filiz Bozok ve Umut Karadağ ile (sosyal mesafe sınırları çerçevesinde) yan yana izleme imkanı buldum.

Film sonrasında sinemadan çıkıp gecenin bir yarısı Beyoğlu'ndan Kadıköy'ün sokaklarına doğru yola çıktığımda film zihnimde hala devam ediyordu ve ne yalan söyleyeyim içimde bir şeyleri tetiklemeye daha yeni başlıyordu.

Bu durum benim için, böylesi bir hesaplaşma ve hellalleşme filminin öyle kolayca "seyrettim bitti" diyebileceğim türden bir film olmadığı anlamını taşıyordu.

Pandemi sürecini renovasyonla geçiren Atlas 1948 Sineması'nın perdesinde izlediğim Semih Kaplanoğlu'nun "Bağlılık" üçlemesinin ikinci filmi "Hasan" ile ilgili şimdiye kadar pek çok yazı yazıldı ve görüş paylaşıldı.
 


Bu film üzerinden yine Semih Kaplanoğlu sinemasıyla ilgili belli ideolojiler çerçevesinde tanımlar yapıldı, onun kadraja aldığı şeylere anlamlar yüklenerek, kimi yerinde kimi yersiz çeşitli kanaatler getirildi.

Filmi seyredip olay örgüsü üzerinden "bu da böyle biline" diyerek bir kanaat öne sürmek çok kolay, nihayetinde görünen köyün hiçbir zaman bir kılavuza ihtiyacı yoktur.

Ama onun sinemasının metaforlarla bezeli olduğunu düşünerek bu metaforları çözmeye çalışanların aksine nedense ben şahsen her defasında Semih Kaplanoğlu'nun yolunu kaybedenlerin ruhunu arama ve hakikate ulaşma yolculuğundan ibaret olan sinemasında görünenden çok görünmeyene, kadrajın dışındakine ve daha da ötesi bendeki yansımalarına ve içimde haraket ettirdiği taşlara odaklanmaya çalışıyorum.

Bu düşünceyle filmi izledikten sonra, sanatını evreni, insanı, varoluşu ve var edeni idrak etmek üzerine kuran Kaplanoğlu'nun yaradanın bir parçası olan insanı merkezine aldığı bu filmin kahramanları Hasan ve Emine üzerine düşünmek yerine, bu film vesilesiyle Yunus Emre'nin deyişiyle "Bir ben vardır bir benden içeri" diyerek kendi içimdeki hakikati keşfetmeye, kendimi eleştirmeye, kendime öğütler vermeye ve kendi acizliğimi fark etmeye başladığımı itiraf ediyorum.

Bu, elbette öyle bir anda yapılabilen, yüzleşecek şeyler ortaya çıktıkça da kolayca kabul edilebilen bir süreç değil.

Her geçen gün daha fazlasını kazanmaya zorlayan bu kapitalist sistemi döndüren çarkın bir dişlisi olarak hayatımı idame ettirmeye çalışırken, kendimle, ailemle, çevremle, doğayla ve bu dünyayla kurduğum ilişkide ne noktadayım diye gözden geçirmenin vakti geldiğini bana hatırlatan bu film sayesinde vicdan muhasebesinin ne kadar zor olduğunu bir kez daha görünce Hasan'ın durumunu daha da iyi anlamış oldum.
 

 

Taşranın sakin dünyasında modernizm istilası

Biraz melankolik bir ruh haline sahip olan Hasan, dertlerini kendine saklayarak taşradaki belli bir rutin içinde toprağını işlemenin yükünü sırtında taşımaktadır.
 

 

Ancak Hasan'dan daha gözü açık olan karısı Emine, kocası her ne kadar kendisinden saklasa da onun sırlarının çoğundan haberdardır.
 

 

Kasabanın söylentilerine kulağını tıkayarak kocasını komşusunun ipotekli arazisinden haberdar eden Emine sayesinde Hasan, amaca giden her yol mubahtır diyerek zora düşen komşusunun durumunda istifade edip bunu kendisi için bir fırsata çevirirken komşusunun arazisini yok pahasına satın aldığında bunu adamın iyiliği için yaptığını iddia eder.
 


Ancak ilerleyen süreçte onu rahatsız eden gördüğü rüyalar, ona yüz çeviren ve hatta cezalandıran topraklar onun iyilik olarak tanımladığı şeyin başka bir şey olduğunu gösteririr.
 


Bu arada istila edercesine modern teknoloji coğrafyanın her yerine yayılırken, geçimini babadan kalma meyve bahçesi ve domates tarlasıyla sağlayan Hasan, verimli arazisinin tam ortasına dikilmesi planlanan elektrik direği ve elektrik trafosundan kurtulmaya çalışırken bazı yanlış kararların altına imzasını atar.
 


Bu çerçevede Hasan ile eşi Emine'nin yıllar boyu verdikleri zorlu hayat mücadeleleri içinde, sadece kendi hedeflerine uygun hareket ettikleri, davranışlarının başka insanlar üzerindeki etkilerini pek düşünmedikleri de oldukça aşikar.
 


Ve elbette insan beşer kuldur şaşar; ama en azından ilerleyen süreçte çiftin yıllardır bekledikleri Hac için Mekke'ye gidişi yaklaştıkça Hasan, geçmişiyle içten içe bir vicdan muhasebesi yaşamaya, insani değerlerle çelişen eylemlerinin sonuçlarıyla yüzleşmeye başlar.
 

 

Kadrajın içindekiler

Oldukça bereketli bir coğrafyanın huzur veren doğal güzelliğinde yaşamasına rağmen yıllar içinde ruhu çoraklaşan Hasan'ın öyküsünü sade, duyarlı ve etkili bir sinema diliyle anlatan Semih Kaplanoğlu filmde kapitalist sistemin dayattığı pek çok şeyi de ustalıkla ele alıyor.
 


Kadim Anadolu toprağını verimsizleştiren ilaçlardan, genetiğiyle oynanmış tohumlara, arz ve talebe göre hareket etmek zorunda kalan çiftçilere, yükselen dolar kuru yüzünden ibadet hevesini ve heyecanı kaçıran ekonomik engellere, Hac ibadetiyle ilgili farklı cenahlardaki görüşlere, kamusal bir sorunu çözmek için başvurulmak
zorunda kalınan yöntemlere ve menfaatlerin yönetimine varıncaya kadar hikayeye yerleştirilmiş pek çok güncel detay olay örgüsüne yön veriyor.
 


Ses tarasırımıyla da dikkat çeken ve oyuncular dışında, rüzgarın da adeta bir oyuncu gibi yer aldığı böylesi zengin ve derin bir filmi naçizane kaçırmayın ve mutlaka sinemada izleyin derim.
 


94'üncü Akademi Ödülleri'nde Türkiye'nin "Yabancı Dilde En İyi Film Oscar" aday adayı olarak seçilen film, 45'inci Brezilya Sao Paulo Uluslararası Film Festivali'nde "Yılın En İyi Yabancı Filmi" dalında eleştirmenler ödülünü kazandı.
 


Ulusal festivaller içinde de 58'inci Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Görüntü Yönetimi Ödülü"nün sahibi olan film, 9'uncu Boğaziçi Film Festivali'nden ise "En İyi Film", "En İyi Senaryo" ve "En İyi Görüntü Yönetmeni" ödüllerinin sahibi oldu.
 


Kurumsal bir dünyadaki varlığımı sorguladığım bir dönemde karşıma çıkan "Bağlılık Aslı" ile daha sakin ve toprakla iç içe bir hayatın özlemini hissetmeye başladığım bir dönemde karşıma çıkan "Bağlılık Hasan"dan sonra, gezdiğim, gördüğüm, dolaştığım, yaşadığım şehirler içinde benim için bambaşka bir yeri olan İstanbul'un en güzel dönemlerinden biri üzerinde çalışan Semih Kaplanoğlu'nun serinin üçüncü filmine adı verdiği "Bağlılık Fikret"i şimdiden sabırsızlıkla bekliyorum.
 


Umarım Semih Kaplanoğlu Ahmet Hamdi Tanpınar'ın "Huzur" adlı ölümsüz eserini uyarlamaktan vazgeçmez ve zihnindekini en güzel şekilde aktarabilecek maddi desteği bulur da onun vizöründen, bakışından bunu izleme fırsatını kaçırmayız.

 

Haftanın diğer filmleri

Aralık ayında birbirinden farklı filmlere ev sahipliği yapan sinema salonları farklı türlerden merakla beklenen yerli ve yabancı filmleri sinemaseverlerin beğenisine sunarken çevrim içi dijital platformlar da vizyona girememiş en yeni filmleri izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor.

Vizyonda yer alan filmlerin yanı sıra "Aykut Enişte 2", "Clifford Büyük Kırmızı Köpek", "Diyalog", "Fransız Postası", "İşsiz Adam", "Kuklalı Köşk 2: Orman Kaşifi", "Resident Evil: Raccoon Şehri" ve "Titane" gibi filmler bu hafta vizyonda kendine yer buluyor.

 

13 Dakika

Yönetmen: Lindsay Gossling / Oyuncular: Amy Smart, Thora Birch, Peter Facinelli, Anne Heche, Sofia Vassilieva, Paz Vega, Laura Spencer, Trace Adkins, Yancey Arias, Will Peltz, Tokala Black Elk, Gabriel Jarret, Shaylee Mansfield, Doug Van Liew, Davi Santos, Darryl Cox, James Austin Kerr, Ginger Gilmartin, Lena Harmon, Kyle Jacob Henry, April Warren, Allyson Cristofaro, Ginifer Ree, Garrett O'Brien, Leesa Neidel, Addison Metcalf, Kenda Henthorn, Erin Herring, Michelle Sander, Eric Starkey, David C Tam, Rita Scranton, Jimmy Waitman, Lonnie McQuarters, Stephanie Zongker, Nick Swezey, Greg Williams, Dathan Smith, OvaJean Siemens, Barbara Sandlin, Charles Walker, Brenda Williams, Ashtyn Barlow Nguyen, Justin Hanshaw, Lisandro Boccacci, Sidney Flack, Kenny Pitts, Naomi Duarte, Shelli McCollister-Fox, Dom Laguan, Ty Johnson, Ernie Robinson, Tiffaney Vickrey, Mary C. Bruce, Sammy Cue, Madison Green, Kenny Harragarra, Nancy Hutchinson / Süre: 108 dakika
 

 

Hayatta kalmanın anlamını yeniden tanımlayan tek bir gün…


Puhu TV'nin Yabancı Filmler kategorisinde bu hafta gösterime giren 13 Minutes adlı bu aksiyon dolu doğal afet filminde; küçük Heartland kasabası Minninnewah sakinleri için gün her zamanki gibi başlar, ancak tüm zamanların en büyük kasırgası şehri harap etmekle tehdit ettiğinde işler değişir.

Ailesiyle birlikte Minninnewah'da yaşayan Amy kasabanın dışında bulunan haber kanalında çalışmaktadır.

Günlerden bir gün Amy yaklaşan bir kasırganın kasabanın tam ortasından geçeceğini ve şimdiye kadar hiç görülmemiş derecede büyük bir kasırga olacağını öğrendiği zaman dünya başına yıkılır.

Amy'nin yanında olan Carlos onun bu durumu abarttığını zanneder ancak o da çok geçmeden olayın ciddiyetini anlar.

Ancak bölge zaten kötü hava şartları ile bilindiği için kimse devasa bir kasırganın bölgeye direk geleceğini akıllarına bile getirmez.

Bu yüzden kasaba sakinleri başlarına gelen diğer kasırgalardan farksız olacağını zannettikleri için bu kasırgayla ilgili yapılan uyarıları pek dikkate almaz.

Kasırganın neredeyse kasabanın kapısına dayandığı sırada bir an önce olabildiğince çok kişiye haber vermeye çalışan Amy ve Carlos nihayetinde kendi ailelerinin peşine düşerler.

Fakat yolda giderken ve insanları uyarırken Amy ve Carlos başka iki aileyi de yanlarına alarak saklanmak için bir yer aramak zorunda kalırlar.

Kasaba tarihinde kaydedilen en büyük kasırga şehri mahvetmeden önce Amy ve Carlos ile birlikte diğer kasaba sakinlerinin sığınmak için sadece on üç dakikaları vardır.

Bu doğal afetin ortasında yaşam savaşı veren aileler bu süreçte hayatta kalabilmek için farklılıklarının üstesinden gelmeli ve birbirlerinden güç almalıdır.

 

Aykut Enişte 2

Yönetmen: Onur Bilgetay / Oyuncular: Cem Gelinoğlu, Melis Babadağ, Hakan Yılmaz, Müfit Kayacan, Lale Başar, Selen Domaç, Mekin Sezer, Nezaket Erden, Ecrin Moğultay, Güler Ökten, Ahmet Ak, Ali İpin, Ali Çelik, Oğuz Kara, Kerim Ertekin / Süre: 119 dakika
 

 

Tek aile, iki enişte, evlilik arifesindeki bir damat gizli işler peşinde…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Aykut Enişte 2 adlı bu devam filminde; Atabeyoğlu Ailesi'ne damat olup sevdiği kadınla evleneceği için mutluluktan havalara uçan Aykut, işler yolunda giderse bu kez Gülşah'ı elinden kaçırmamaya kararlıdır, ancak beklenmedik bir gelişme yine planlarını alt üst eder.

Ailenin hayırsız damadı, önceki eski enişte Talat ortaya çıkar ve Aykut ile Gülşah'ın düğününe sayılı günler kala işleri karıştırır.

Aykut Gülşah ile evlenmek üzereyken, Gülşah'ın ablasının dolandırıcı kocası çıkagelir ve Aykut'u dolandırır.

Aykut iyi niyeti ve saflığı yüzünden başına açılan belalardan kurtulmak için mücadele ederken yine her şeyi eline yüzüne bulaştırır.

 

Azor

Yönetmen: Andreas Fontana / Oyuncular: Fabrizio Rongione, Stéphanie Cléau, Carmen Iriondo, Juan Trench, Ignacio Vila, Pablo Torre Nilson, Juan Pablo Geretto, Alexandre Trocki, Yvain Juillard, Agustina Muñoz, Elli Medeiros, Gilles Privat, Alain Gegenschatz, Pablo Larralde, Raúl Lissarague, Denise Carrizo, Ioana Padilla, Federico de Martis, Rafael de Martis, Alejo de los Reyes / Süre: 100 dakika
 

 

Sinir bozucu bir siyasi gerilim, servet ve güce büyüleyici bir bakış…


MUBI'nin İlk Filmler kategorisinde bu hafta gösterime giren Azor adlı bu siyasi gerilim; kayıp bir meslektaşını aramak için Arjantin'e giden, ancak uğursuz bir servet ve güç ağını ortaya çıkarmak durumunda kalan bir bankacının başından geçenleri anlatıyor.

Arjantin'in kaymak tabakasının vampirlerin dünyasını andıran zarif ve soğuk ortamında geçen bu komplo öyküsü, gerilimini son ana kadar ayakta tutuyor.

1970'lerin sonunda sıkıyönetim altındaki Arjantin'de finans sektöründe çalışan Yvan, askeri yönetim altındaki Buenos Aires'te bir anda ortadan kaybolan ortağının yerini almak için Cenova'dan yola çıkar.

Ancak Yvan, sürekli gözetim altındaki bu toplumda kendini, kolonyalizmin her yere sindiği bir kirli savaşın orta yerinde bulur.

Finans sektörünün devleri ve pek çok devletin ortaklığında kurulan karanlık bir ağı ve şüpheli şekilde ortadan kaybolan insanların öyküsünü ele alan Azor öylesine zekice kurgulanmış, sürükleyici ve bol katmanlı ki, İsviçreli yönetmen Andreas Fontana'nın ilk filmi olduğuna inanmak oldukça zordur.

 

Covid ON9: İlk Dalga
 

 

Pandeminin ilk zamanlarına geri dönüş…


Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) 2021 Sedat Simavi Ödülü'ne değer görülen ve GAİN'de yayımlanan COVID ON9: İlk Dalga isimli iki bölümlük belgesel; pandemin ortaya çıktığı ilk günlerde hastanelerde, yoğun bakım servislerinde neler yaşandığını, kapanan okullar, restoranlar ve ilk kez eve kapanan insanların bu sert değişimle nasıl baş ettiğini gözler önüne seriyor.

11 Mart 2020, Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının açıklandığı tarih, aynı gün Dünya Sağlık Örgütü bu hastalığı "pandemi" ilan etti.

Mesut Gengeç'in yönetmenliğini üstlendiği belgesel, pandeminin ilk dönemlerine tanıklık eden nadir yapımlardan olma özelliğini taşıyor.

Belgeselde virüsün ortaya çıktığı ilk günlerde yaşananlar izleyicilere aktarılıyor.

İlk Dalga'yı göğüsleyen sağlık çalışanlarının, hastaneler ve yoğun bakım servislerinde neler yaşadığı, sokakları boşaltıp evlerine kapanan insanların bu sert değişimle nasıl baş ettiği, işyerleri, restoran ve kafeler ile okullar ve sınırlar birer birer kapanırken ardında bıraktıkları anlatılıyor.

Prestiji Sedat Simavi Ödülü'ne layık görülen Covid ON9: İlk Dalga, sadece GAİN'de.

 

Korsika Grandükünün Bilinmeyen Hayatı

Yönetmen: Daniel Graham / Oyuncular: Timothy Spall, Peter Stormare, Matt Hookings, Alicia Agneson, Noeleen Comiskey, Lucy Martin, Tim Cullingworth-Hudson, James Mackie, Elvira Out, Lara Heller, Pia Zammit, Edward Mercieca, Ali Cook, Julia Camilleri, Henry Zammit Cordina, Michael Golab, Alistair Ager, Graham Charles, Pierre Stafrace, Olwen Catherine Kelly, Malcolm Ellul, Adam Morse, Emily Abela, Robert Beeson, Nicole Cassar, William Erazo Fernández, Habda Malacón, Milo McDowell, Luna Tosin, Earl Wan, Maxime Durand, Dimitri Giannakoudakis / Süre: 93 dakika
 

 

O bir mimar ve bu işin en iyilerinden biri…


beIN CONNECT'in Trajikomik Dramalar kategorisinde bu hafta gösterime giren The Obscure Life of the Grand Duke of Corsica adlı bu film; deha bir mimar ile Korsika Dükü lakaplı ölümcül hastalığa yakalanmış olan bir milyarderi kadrajına alıyor.

Kendisine Korsika Dükü denilen milyarder çok hastadır hatta ölmektedir ve öldüğünde bir şekilde geri döneceğinden emin olmak istemektedir.

Bu yüzden kendisine ölümden sonra onu geri getirebilecek birilerini ararken dünyadaki en şahane eserleri meydana getiren bir numaralı mimar Alfred Rott ile yolları kesişir.

Huysuz olduğu kadar da parlak bir mimar olan Alfred Rott, Malta'da bir iş görüşmesinde sunduğu son projesi yanlış anlaşıldığı için kızgındır.

Ancak bu iki adamın hayatları, pandemi sebebiyle ölümcül bir salgına dönüşen hastalık nedeniyle sonsuza kadar değişir.

Bu iki adamın ortasında ise 1221 yılında Assisli bir gencin Aziz olma yolunda nasıl ilerlediğini anlatan bir filmdeki başrol oyuncusu da Azizin hayatını canlandırmaktadır ve zor dönemler yaşamaktadır.

Korsika Dükü çoğu insanın adayı terk etmesine rağmen atalarından emanet aldığı toprakları terk etmez ve sonunda da bu ölümcül hastalığa yakalanır.

Bu yüzden Korsika Dükü öleceğini biliyordur ama öldükten sonra kendi topraklarında yeniden canlanmayı kafasına takmıştır, bu sebeple her şeyi araştıran Dük ünlü mimarı yanına çağırır.

Ölümcül bir sıtma salgınının etkisi altında olan Malta'da yaşayan ve ölmekte olan bu eksantrik milyarder Afred'den kendisi için bir türbe inşa etmesini ister.

Zaten projesi anlaşılmadığı için kızgın olan Alfred, Dük ile birlikte bir gün geçirir ve kendisinden istediği şeyin çılgınca olduğunu söyler.

Fakat Alfred bu teklifi kestirip atmaz ve salgın büyük bir kaos yaratsa da Alferd adada bir hafta daha kalacağına ve bu süreçte Dük'ü tanıyıp ona göre karar vereceğini söyler.

Bu bir haftalık süreçte Dük'ün ne denli hasta olduğuna şahit olan, öleceğini anlayan ve Dük'ün kendi topraklarına ne denli bağlı olduğunu gören Alfred, doktora gitmekte inat eden Dük ile bir anlaşma yapar.

Eğer Dük doktora giderse, Alfred de ona mükemmel bir mezar hazırlayacaktır ve bu mezar da onun öldükten sonra yeniden bir şekilde bu topraklarda doğmasını sağlayacaktır.

 

Asakusa Kid

Yönetmen: Gekidan Hitori / Oyuncular: Feodor Chin, Mugi Kadowaki, Morio Kazama, Hiroyuki Onoue, Honami Suzuki, Nobuyuki Tsuchiya, Yûya Yagira, Yô Ôizumi / Süre: 122 dakika
 

 

Yaşayan bir efsanenin gerçek ve etkileyici hikayesi…


Oyuncu ve yönetmen kimliğiyle sinemada kendine has bir alan açan Takeshi Kitano'nun anı kitabından uyarlanan ve Netflix'in Gerçek Hayattan Uyarlanan Japonya Yapımı Filmler kategorisinde 9 Aralık'ta gösterime girmesi beklenen Asakusa Kid adlı bu filmde; Takeshi Kitano çok ünlü olmadan önce Asakusalı efsane komedyen Fukami'nin çıraklığını yapar, ancak onun yıldızı parlarken akıl hocasının kariyeri düşüşe geçer.

1960'larda, Tokyo'nun köhne bir bölgesi olan Asakusa'da geçen, Takeshi Kitano'nun hayallerini, başarısızlıklarını, aşkını ve akıl hocası Senzaburo Fukami'ye duyduğu bağlılığı ele alan hikayede, Kitano daha büyük hayallerin peşinden gitmek için üniversiteyi bırakır.

Tiyatro'da sahne almak için eğitimini bırakan ve kariyerine komedyen olarak başlayan Takeshi Kitano, Japonya'da ünlü bir şovmenin himayesine girecek kadar şanslıdır.

Striptiz ve komedi programlarının popüler mekanı olarak bilinen Asakusa Furansu-za Tiyatrosu'nda işe başlayan Kitano, çok geçmeden efsanevi komedyen Fukami'nin öğrencisi olur.

Takeshi'nin akıl hocası olan ünlü şovmen, iyi bir komedyen olabilmesi için ona gece gündüz, uyurken ya da uyanıkken her zaman sahnedeki kişiliği yaşaması gerektiği tavsiyesini verir.

Ancak ikili sahne performanslarına devam ederken aynı zamanda insanlar televizyonlara yöneldikçe tiyatro daha az popüler hale gelir.

Fukami; Hachiro Azuma ve Kinichi Hagimoto gibi ünlü komedyenlerin arkasındaki komedi ustasıdır ve komedi programlarının televizyonda değil yalnızca sahnede ve canlı olarak sergilenmesi gerektiğine inanır.

Kitano, yeteneklerini geliştirmek ve başarılı bir komedyen olma hayalini gerçekleştirmek için Fukami'nin rehberliğinde çok sıkı çalışır.

Ancak evlerde televizyon kullanımının iyice yaygınlaşıp canlı komedi programları gözden düşünce Takeshi Kitano ustası ile yollarını ayırarak bu rekabete faklı yollarla devam etme kararı alır.

Efsanevi komedyen ve yazar Takeshi Kitano Japonya'da ve dünya genelinde tanınsa da başarısında büyük katkısı olan akıl hocası ve arkadaşlarının bu ünden payını aldığı söylenemez.

Çoğu insanın artık unuttuğu duayen bir komedi sanatçısı olan Senzaburo Fukami'den ders alan Kitano, arkadaşlarının ve ustasının yardımıyla bir yıldıza dönüşür.

Ancak Kitano şöhret ve başarı merdivenlerini tırmanmanın bedelinin onu bu başarıya götüren insanlardan uzaklaşmak olduğunu anladığında her şey için çok geç olacaktır.

 

Aşk ve Öfke

Yönetmen: Sterlin Harjo / Oyuncular: Micah P. Hinson, Julia Keefe / Süre: 93 dakika
 

 

Öfkeyi aşka dönüştürenlerin öyküsü…


Netflix'in Belgesel Filmler kategorisinde bu hafta gösterime girmesi beklenen Love and Fury adlı bu samimi film; bir grup yerli sanatçının ABD'de ve yurt dışında, kimliklerinde ve kariyerlerinde gezinmelerini konu alıyor.

Film yapımcısı Sterlin Harjo, yerli sanatçıları bir yıl boyunca ABD'de ve yurtdışında kariyerlerinde ilerlerken takip ediyor.

Film, her sanatçının kendi kimlikleriyle ilgili olarak karşılaştığı muazzam karmaşıklıkları araştırırken, yerli sanatını post-kolonyal bir dünyaya itiyor.

 

Barbie ve Chelsea: Kayıp Doğum Günü

Yönetmen: Cassandra Mackay, Katie McWane / Oyuncular: Laila Berzins, Nakia Burrise, Greg Chun, Jacob Craner, Kirsten Day, Lisa Fuson, Cassandra Lee Morris, Cassidy Naber, Ben Pronsky, America Young / Süre: 60 dakika
 

 

Küçükler için sevimli bir animasyon…


Netflix'in Animasyonlar kategorisinde bu hafta gösterime giren Barbie & Chelsea: The Lost Birthday adlı bu Barbie serisinin 38'inci filmi, Chelsea'nin başrolde olduğu ilk film.

Filmde hem Barbie hem de Chelsea bir süredir oldukça heyecanlılardır, çünkü küçük Chelsea neredeyse yedi yaşına girmek üzeredir.

Bu büyük gün için iki kız kardeş inanılmaz planlar yaparlar, ancak kısa süre sonra bu planlarını uygulayamayacaklarını anlarlar.

Bunun nedeni ise uluslararası tarih çizelgesi tam da küçük Chelsea'nın yedinci yaş gününe denk gelmektedir.

Bu duruma çok üzülen kardeşler hiç beklemedikleri bir anda bu duruma bir çare olduğunu öğrenirler ve bu çarenin peşine düşmek için harekete geçerler.

Tarih çizelgesine rağmen küçük Chelsea ve Barbie eğer büyük ve tehlikeli bir macerayı göze alabilirlerse ve kayıp mücevheri bulurlarsa sonunda uzun zamandır planını kurdukları doğum günü partisini yapabileceklerdir.

Chelsea ve Barbie bu macera ne kadar tehlikeli olursa olsun bu yolculuğa çıkmaya karar verirler ve kaybettikleri doğum gününü yeniden kazanmak isterler.

Ve tabii ki bu tehlikeli yolculukta iki kız kardeşi yazlnız bırakmayan sevdiği dostları da onların yanında bu tehlikeli maceraya atılırlar.

 

Clifford Büyük Kırmızı Köpek

Yönetmen: Walt Becker / Oyuncular: Darby Camp, Jack Whitehall, Izaac Wang, John Cleese, Sienna Guillory, Tony Hale, David Alan Grier, Horatio Sanz, Paul Rodriguez, Russell Peters, Keith Ewell, Bear Allen-Blaine, Tovah Feldshuh, Jessica Keenan Wynn, Ty Jones, Russell Wong, Siobhan Fallon Hogan, Mia Ronn, Madison Smith, Madison Morris, Esau Pritchett, Yasha Jackson, Carole Denise Jones, Alex Moffat, Kenan Thompson, Rosie Perez, Mateo Gómez, Amorika Amoroso, Ellen Mah, Khari McDowell, Annabel Barrett, Freddie Kuguru, Raymond Neil Hernandez, Jill Nicolini, Bradley Gosnell, Christopher Gebauer, Neil Hellegers, Karen Lynn Gorney, Barney Fitzpatrick, Ashton Womack, Jackson Frazer, Danielle Guldin, Charles Everett, Kevin McCormick, Adam Lindo, Ali Fink, Alex J. Moreno, Willow Grace Becker, Nedra Neal, Michael Alexander, Michael Joseph Donovan, Brianna Colette Hardison, Rowan Magee, Jon Riddleberger, Courtney Gonzalez, Giovanni Michael Abate, Alexandra Abrams, Jayden Abrams, Adam Aminov, Tommy Bayiokos, Diana Berry, Marko Caka, Melanie Chandra, Karen Cole, Richard R. Corapi, Christopher Kien Dao, Charles Day, Robbie DeRaffele, Austen Eisenberg, Bobby Favoretto, Abigail Friend, Matthew Gooley, Kathryn Grace, Jack Ronan Grindley, Tyler Hanson, Rashid Helper, Ken Holmes, Kimberly L. Jackson, Chrissy Joy, Jeffrey M. Katz, Adam Keane, Tess Kondratiev, Jarrod LaBine, Bob Leszczak, Nico Chang Lynch, Rachael Ma, John Martineau, Brianna Masyn, Doris McCarthy, Luke Mielnick, Emma R. Mudd, Fermin Padilla III, And Palladino, Albert Jack Peterson, Tamiz U. Rezvi, Lillie Ricciardi, Skylar Robinson, Madeline Faye Santoriello, Casondra Sass, Sabrina Sass, Sally Shepard, Tom Stratford, Harry Sutton Jr., Caleb Thompson, Daymien Valentino, Simone Vysnovsky, Sloane Wolfe, Rick Zahn / Süre: 96 dakika
 

 

Kabulün ve koşulsuz sevginin gerçek anlamını öğrenin…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Clifford the Big Red Dog adlı bu film; genç Emily Elizabeth'in, yavruyken yolunun kesiştiği fakat erişkinliğinde bir deve dönüşen kırmızı köpek Clifford ile maceralarını anlatıyor.

Ortaokul öğrencisi Emily Elizabeth, kendisine küçük ve kırmızı bir köpek yavrusu hediye eden büyülü bir hayvan kurtarıcısı ile tanıştığında, New York City'deki küçük dairesinde on metrelik dev bir köpek ile karşılaşabileceğini hiç tahmin etmez.

Clifford, New York City'deki dairesinde dev bir kırmızı köpeğe dönüştüğünde, hayvanları büyütmek isteyen bir genetik şirketinin dikkatini çeker.

Böylelikle Emily'nin bekar annesi iş için uzaktayken, Emily ve eğlenceli ama çoğu zaman içinden geldiği gibi davranabilen amcası Casey'i, bu açgözlülü şirketin güçleriyle savaşmak için heyecan dolu bir maceraya bekler.

Filmin bir sahnesinde Casey'in, et dükkanında Henchman'lardan biriyle kavga ederken, ünlü Türk şef Nusret Gökçe'nin ya da daha çok bilinen adıyla Salt Bae'nin meşhur ettiği aynı tuz serpme pozunu kullanmış olması dikkatinizi çekecektir.

 

David ve Elfler

Yönetmen: Michal Rogalski / Oyuncular: Cyprian Grabowski, Jakub Zajac, Cezary Zak, Kasia Koleczek, Anna Smolowik, Monika Krzywkowska, Matthew Campbell, Michal Czernecki, Michal Rogalski, Tomasz Borkowski, Sawyer Cole, Karolina Porcari, Jerzy Janeczek, Bartosz Obuchowicz, Witold Debicki, Mariusz Jakus, Piotr Rogucki, Anna Oberc, Katarzyna Cynke, Dariusz Majchrzak, Hiroaki Murakami, Karolina Bacia, Krzysztof Pyziak, Melania Grzesiewicz, Bohdan Swiderski, Delfina Wilkonska, Mariusz Drezek, Lukasz Choron, Bartosz Mazur, Ryszard Kluge, Maja Wolska, Martin Rath, Joanna Jarmolowicz, Monika Szwajnos, Maciej Lisiecki, Pawel Majewski, Krzysztof Grabowski, Jose de Jesus Estrada Guzman, Bartlomiej Nowosielski, Bartlomiej Magdziarz, Ida Lewicka, Maja Malesa, Kazimierz Rogalski, Aleksandra Karwowska, Zuzanna Lachowicz, Gabriel Hernandez-Rizo, Marcelina Hyzy, Szymon Sobczynski, Tymon Bonczyk, Maja Lisiecka, Mikolaj Osinski, Helena Czepiec, Konstantin Solowiow, Franciszek Szymanski, Joanna Hubka, Amelia Zuchowska, Mila Rogalska, Zofia Stryczula, Piotr Ochman, Helena Bartczak, Hanna Magiera, Artur Janusiak, Elzbieta Jarosik, Filip Bersz, Rafal Jedrzejczyk, Gustaw Baumiller, Ludwik Mielnik, Ewa Stryczula, Franciszka Sutryk, Tomasz Karwowski, Gabriela Sreniowska, Justyna Kokot, Anna Dzieduszycka, Milo Solomko, Marta Zgutczynska, Ignacy Dudziak, Michal Kuptel, Jan Wójcik, Krzysztof Bochenek, Lena Slezak, Karol Sreniowski, Jagoda Lewandowska, Tomira Kowalik, Zbigniew Jaremko, Andrzej Misztal, Ramat Sandra Musa, Maurycy Kulisz, Jagoda Bielecka, Maja Sobczynska, Norbert Mozdzynski, Carlos Martinez Anaya, Mikolaj Zwolinski, Karolina Laskowska, Barbara Kowalska, Oliwier Zawadka, Szymon Stankiewicz, Natasza Luszcz, Anna Starzomska, Franciszek Zieba, Natalia Weil, Antoni Zukowski / Süre: 105 dakika
 

 

Bu hayatta güvendiğin birinin olması harika bir duygudur…


Netflix'in Polonya Yapımı Çocuk ve Aile Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren David and the Elves (Dawid i Elfy) adlı bu samimive iyi hissettiren filmde; çok çalışmaktan yorgun düşmüş bir elf, yeni arkadaş olduğu genç bir çocuğun yardımıyla Noel büyüsünü yaşamak için gerçek dünyaya kaçar.

Çalışmaktan yorgun düşen bir Elf, herkes için sıcacık bir tatil anlamına gelen Noel büyüsünün nasıl bir şey olduğunu merak ederek, ona her zaman uzaktan el sallayan insanların olduğuna inandığı gerçek dünyaya gider.

Burada biraz hayal kırıklığına uğrayan Elf niahyetinde arkadaş olduğu David adındaki genç bir çocuğun yardımıyla Noel'in büyüsünü hissetmeyi başarır.

 

Diyalog

Yönetmen: Ali Tansu Turhan / Oyuncular: Hare Sürel, Ushan Çakır, Funda Eryiğit / Süre: 92 dakika
 

 

Film gibi bir hayat ya da hayat gibi bir film…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Diyalog adlı bu film; bir filmde ilişkilerinin sonuna yaklaşmış bir çifti canlandıran oyuncuların, çekimler ilerledikçe yakınlaşmasını konu ediniyor.

Film, bir yönetmenin yeni çekeceği kurmaca bir filmin oyuncu seçmeleriyle başlar; bu seçmeler sonucunda Ushan Çakır ve Hare Sürel oynayacakları karakterlere hayat verirler.

Hiç görmediğimiz, sadece sesini duyduğumuz yönetmenden, ilişkilerinin sonuna yaklaşmış bir çifti canlandıracakları filmin hikayesini dinlerken, çekimler sırasında, prova günü tanışan Ushan ve Hare arasında da bir yakınlaşma başlar.

Provalar ilerledikçe birbirlerine duydukları merak artar; derinleşen sohbetleri, aralarındaki duygusal etkileşimi açığa çıkarır.

Yeni tanışan Hare ve Ushan'ın gerçekliği, çekimlerde hayat verdikleri ayrılığın eşiğindeki Günseli ve Veysel'in gerçekliğiyle iç içe geçerken yönetmenin filmi başlar: Veysel'le Günseli tartışır, yılların birikimi, gürültülü bir kavgaya sebep olur, fakat anlaşmanın yolunu sessizlikte bulurlar.

Yönetmenin filmi biter: Mekanın set, evin dekor olduğu anlaşılır.

Dekorlar sökülürken bir köşede sohbet eden Hare'yle Ushan hala kendilerini çeken kamerayı görür, birbirlerine dönüp gülümserler.

 

Fransız Postası

Yönetmen: Wes Anderson / Oyuncular: Benicio Del Toro, Adrien Brody, Tilda Swinton, Léa Seydoux, Frances McDormand, Timothée Chalamet, Lyna Khoudri, Jeffrey Wright, Mathieu Amalric, Steve Park, Bill Murray, Owen Wilson, Bob Balaban, Henry Winkler, Lois Smith, Tony Revolori, Denis Ménochet, Larry Pine, Morgane Polanski, Félix Moati, Mohamed Belhadjine, Nicolas Avinée, Christoph Waltz, Cécile de France, Guillaume Gallienne, Rupert Friend, Alex Lawther, Tom Hudson, Lily Taieb, Stéphane Bak, Hippolyte Girardot, Liev Schreiber, Willem Dafoe, Edward Norton, Saoirse Ronan, Winsen Ait Hellal, Mauricette Coudivat, Damien Bonnard, Rodolphe Pauly, Antonia Desplat, Elisabeth Moss, Jason Schwartzman, Fisher Stevens, Griffin Dunne, Pablo Pauly, Wallace Wolodarsky, Anjelica Bette Fellini, Anjelica Huston, Gilles Gauthier, Nahel Bahnas, Akim Bahnas, Antoine Foo Cheung, Francois Foo Cheung, Samy Guerry Ghindri, Felicien Marais, Nathanael Marfin, Basile Vinueas, Evelyne Chapeau, Paula Kvasnikoff, Vallier Vaudin, André Coussy, Hassane Haimoud, Pauline Chadanson, Carlotta Costanzi, Mauricette Genon, Christelle Grelier, Rachel Merabet Hrdy, Sara Lacroix, Delphine Landrieau, Louise Laveuve, Kylian Freslon, Meermout Didier, Nicolas Saada, Yannik Mazzilli, Guillaume Mailland, Victor Nicolas, Jean Delabre, François-Pierre Fol, Bruno Torres, Jean-Louis Verdier, Grégory Trouvé, Loîc Baxas, Eliel Ford, Mathéo Sallat Desvard, Dominique Barrier, Pascal Champareau, Sacha Seguin, Jacky Vallantin, Domingos Enrico, Abdel Nour Bouaza, Fanny Rebuffic, Juliette Raffray, Lou Lampros, Odile Fougère, Come Loury, Victor Piechaud, Charlie Rosser, Mathys Raynaud, Thomas Poirson, Gabriel Mesnard, Raphael Delage, Briac Aubin, Raphael Bancarel, Tiago Allaire, Martin Frappier, Raphael Dias, Victorien Belly, Samuel Amblard, Sam Poupart, Milo Bancarel, Charles Audry, Francois Boussiron, Jean-Pierre Coudert, Patrick Morcelli, Bernard Richefort, Djemal Saidoun, Vincent Griere, Arthur Guillebaud, Mehdy Hassani, Jérémy Martincourt, Nicolas Pasciani, Eutrope Roger, Marti Torrens, Pierre Cantaral, Louis Changeur, Denis Havard, Halbo Kool, Pascal Lefort, Jean-Benoit Pinot, Gregory Sacriste, Antonio Terroso, Marc Tournier, Jean Marie Camps, Dominique Donnary, Claude Gaume, Jacques Grattepanch, Damien Nadaud, Gilbert Papponnaud, Robert Rabouin, Willem Rompen, Jacky Souchet, Malik Tati, Jean-Claude Audouin, Alban Ploix, Laurent Bauer, Fanny Taccoen, Tahnee Peterson Stuart, Maud Brethenoux, Anna Budanova, Audrey Chemin, Guillaume Ferrant, Nisrine Mofaraj, Polina Glangetat, Fabien Marcadet, Luc Louis, Karim Youssouf, Rudy Chaperon, Quentin Fournier, Orguiene Corniere, Manon Talandier, Lucas Bascans, Alexis Vignaud, Paul Raymond, Jean-Michel Audoual, Félix Bouin, Patrick Brousse, Raynald Caraguel, Lhoussine Chinkir, Xavier Dupin, Eric Garaud, Morgan Lorca, Laurent Pizzolato, Romuald Cormeunier, Didier Da Costa, Antonio Da Silva, Charlie Defraine, Erick Dues, Jacques Fauvel, Yoann Gaillard, Anthony Poupart, Thierry Gonzalez, Sébastien Guignard, Raphael Lagrue, Simon Malyon, David Robles, Sandro Kopp, Pedro Firmino Cunha Da Souza, Pascal Battelier, Lionel Lassuderie, Duc Minh, Cyril Morandiere, Benoit Nacaud, Jean Jacques Peyraud, Lubna Playoust, Patricia Richefort, Owen Soba, Adrien Yeung, Krishna Bagadiya, Julie Lechat, Gaelle Puimaly / Süre: 107 dakika
 

 

Gazetecilere vasiyetname olarak bırakılmış bir aşk mektubu…


Komedi ve aksiyon dünyasından kalabalık bir oyuncu kadrosuyla çekilen ve sinemalarda bu hafta gösterime giren The French Dispatch adlı bu komedi, dram ve romantizm öğelerini birbirine ustaca harmanlayan film; Paris'te bir Amerikan gazete bürosunda çalışan gazetecilere odaklanıyor.

The New Yorker dergisinde yayımlanmış gerçek makalelerden esinlenen, hayali bir gazetenin Fransa bürosunun son sayısının hazırlık aşamasında yaşanılanların konu edildiği yapımda iç içe geçen üç hikaye anlatılıyor.

Yirminci yüzyılda hayali bir Fransız kasabasında geçen olay örgüsünde bölgenin popüler dergisi The French Dispatch of the Liberty, Kansas Evening Sun, içeriği uluslararası politika, yüksek ve popüler sanat ve insan manzaralarından oluşan ünlü bir dergidir, ancak bu derginin editörü ansızın bir kalp krizi geçirdiğinde yayın hayatına son vermek zorunda kalır.

Bunun sebepleri ise filmi oluşturan ana konuyu meydana getirmektedir.

Arthur Howitzer Junior gazetecilik işine yıllar önce başlamıştır ve The French Dispatch henüz bir sayfalık küçük bir broşürken yıllar içinde bu küçük broşürü ülkesinin ileri gelen dergilerinden biri yapmayı başarmıştır.

Yılmadan çalışan ve kendisine dönemin en iyi gurbetçi gazetecilerinden bir ekip kuran Arthur sonunda hayali olan yere de ulaşmışken ani bir kalp krizi sonucu hayata gözlerini yumar.

Ancak onun çok önceden hazırlamış olduğu öğrenilen vasiyetnamesi okunduğunda ise herkes şaşırmaktan kendini alamaz, çünkü bu vasiyetnamede Arthur Howitzer Junior, dergisinde ölümünün sonrasında eski sayılarda yer almış olan üç adet hikayenin ve bir tane de ölüm ilanının yeniden yayınlanmasını ve sonrasında da derginin yayının hemen durdurulmasını vasiyet etmiştir.

Fakat ölümü ardına bıraktığı bu vasiyet üzerine dünyada her şeyden çok sevdiği dergisini kapatmak istemesi sadece çalışanlarına değil sevdiklerine ve onu iyi tanıyan dostlarına da tuhaf gelmiştir.

 

İşsiz Adam

Yönetmen: Ali Ağgül / Oyuncular: Muttalip Müjdeci, Asım Akar, Kelami Akdemir, Hasan Göktaş, Ayşe İkiz / Süre: 90 dakika
 

 

Orta Anadolu'da işsizlik sıkıntısı…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren İşsiz Adam adlı bu film; elini attığı her işten kovulan ve bu yönüyle adı çıkan Ömer'in hikayesini anlatıyor.

Girdiği her işten kovulan Ömer, sürekli işsiz kaldığı için babasına da işsiz adamın babası derler.

Babası bu durumdan çok rahatsızdır, bu yüzden babasıyla geçinemeyen Ömer her gün evden kovulur.

Ömer bu sırada Almanya'dan gelen Almancı Ahmet'in kızı Ebru'ya aşık olur ve köydeki sevgilisi olan beşik kertmesi Dilara'yı bırakır.

Ömer, bir gece Ebru'nun parmağına yüzük takarken Dilara'nın kardeşi Hasan bunu görür.

Hasan'ın gördüklerini kız kardeşi Dilara'ya söylemesiyle olaylar gelişir.

 

Kırık Kaset

Yönetmen: Valerie Weiss / Oyuncular: Julie Bowen, Jackson Rathbone, Nick Thune, Kiefer O'Reilly, Gemma Brooke Allen, Audrey Hsieh, Anthony Timpano, Olga Petsa, Russell Roberts, Diego Mercado, Ken Godmere, Lucas Yao, Behtash Fazlali, Isa Sanchez, Nathan Kay, Ishaan Vasdev, Gui Fontanezzi, Sam Quinn / Süre: 93 dakika
 

 

Karışık bir kaset bir mesajdır; sadece şarkılar değil, sıraları da önemlidir…


Netflix'in Aile Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Mixtape adlı bu filmin yürek ısıtan yetişkinliğe geçiş öyküsünde; 1999'da öksüz ve sıra dışı bir kız olan, on iki yaşındaki Beverly Moody, ölen ebeveynlerinin kendi gençliklerinde hazırladıkları bir karışık kaset keşfeder.

Bu keşif onu şarkıları araştırmak ve anne babasını daha iyi tanımak için bir yolculuğa sürükler.

Merhum kızından bahsetmekten derin bir üzüntü duyan ve kendisi de küçük yaşta anne olan büyükannesi Gail tarafından büyütülen Beverly, bu kaseti ebeveynleri hakkında yeni bir şeyler öğrenebileceği bir fırsat olarak görür.

Beverly kasetteki tüm şarkıları bulmak için çıktığı macerada tuhaf komşusu Ellen, göz korkutacak kadar sert Nicky ve her şeye karşı olan müzik dükkanı sahibi Anti ile arkadaş olur.

Üstelik Anti bu şarkıların izini sürmede kilit bir rol oynayacaktır.

Ayrıca bu arayış Gail ve Beverly arasındaki bağın da güçlenmesini sağlayacaktır.

 

Kobalt Mavisi

Yönetmen: Sachin Kundalkar / Oyuncular: Prateik, Geetanjali Kulkarni, Anjali Sivaraman, Neil Bhoopalam, Shishir Sharma, Anant Joshi / Süre: 112 dakika
 

 

İki kişi seven iki defa ölürmüş, bir kalp yalnız bir kalbi düşünürmüş…


Sachin Kundalkar'ın kendi romanından sinemaya uyarladığı, Netflix'in Hindistan Yapımı Bağımsız Filmler kategorisinde bu hafta gösterime giren Cobalt Blue adlı bu filmde; umut vadeden bir yazar ve özgür ruhlu kız kardeşi evlerinde oda kiralayan esrarengiz bir pansiyonere aşık olur.

Ardından yaşananlar ise bu geleneksel aileyi derinden sarsar.

 

Koyun Shaun: Noel'den Önce Buluşalım

Yönetmen: Steve Cox / Oyuncular: Justin Fletcher, John Sparkes, Laura Aikman, Marcus Brigstocke, Kate Harbour, Anna Leong-Brophy / Süre: 30 dakika
 

 

Koyun Shaun'dan bir kış masalı…


Netflix'in Britanya Yapımı Çocuk ve Aile Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Shaun the Sheep: The Flight Before Christmas adlı bu tatlı ve gülünç filmde; Shaun'un şöminenin üzerine asmak için daha büyük çoraplar bulma arayışı bir engele takılınca, tüm çiftlik çılgın bir Noel macerasına atılır.

Bu macerada Shaun, Timmy başka birinin hediyesi olmadan önce onu eve geri götürmek için soluk soluğa ilerleyen bir kurtarma operasyonu başlatır.

 

Kuklalı Köşk 2: Orman Kaşifi

Yönetmen: Mustafa H. Öztürk / Oyuncular: Serkan Şengül, Kadir Çöpdemir, Ergül Miray Şahin, Ali Uyandıran / Süre: 75 dakika
 

 

Macera ve eğlence hız kesmeden devam ediyor…


TRT Ortak Yapımı ile çekilen ve sinemalarda bu hafta gösterime giren Kuklalı Köşk 2: Orman Kaşifi adlı bu animasyon filmi; sevimli ayı Babuş'u yakalamak isteyen hırsızları engellemeye çalışan canlı kuklaların ormanın derinliklerindeki maceralarını anlatıyor.

Çocuk ve aile komedisi olan çizgi filmin reel karakterlerini ünlü oyuncular Kadir Çöpdemir, Serkan Şengül, Ali Uyandıran, Ergül Miray Şahin üstleniyor.

Uzun ve titiz bir çalışma ile hazırlanan film; arkadaşlık, iş birliği, tüm canlılara saygı ve güven gibi evrensel temaları işliyor.

Büyük küçük herkese dostluğu, birlikte hareket etmenin önemini renkli ve canlı bir şekilde anlatan çizgi film tüm sinemaseverleri doğayla iç içe, neşeli bir dünyaya davet ediyor.

Serinin bu yeni bölümünü özetlemek gerekirse; serinin ilk filminden tanıdığımız Örs Usta, Cebir, Şaklaban, Hokkabaz, Pehlivan ve Sultan isimli canlı kuklalar Müşfik Amca ile yaşamaya devam eder.

Müşfik Amca bir gün bir buluşma için evden ayrılmak zorunda kalır ama yaşanan hırsızlık olayından sonra kuklaları evde yalnız bırakmak istemez.

Bu yüzden onları birlikte iyi vakit geçireceklerini düşündüğü yeğeni Aslı'nın yanına götürerek ona emanet eder.

Sevecen bir kız olan Aslı ile kuklalar oldukça iyi anlaşırlar ve hep birlikte ormana kamp yapmaya giderler, ancak Aslı ve kuklaların başlarına gelecek maceralardan haberleri yoktur.

Çünkü Behçet ve Riko da onların peşinden ormana gitmiştir.

Ormanda sevimli ayı Babuş'u yakalamaya çalışan hırsızlar Behçet ve Riko'yu tuzaklar kurarak engellemeye çalışırlar.

 

Resident Evil: Raccoon Şehri

Yönetmen: Johannes Roberts / Oyuncular: Kaya Scodelario, Hannah John-Kamen, Robbie Amell, Tom Hopper, Avan Jogia, Donal Logue, Neal McDonough, Lily Gao, Chad Rook, Marina Mazepa, Nathan Dales, Josh Cruddas, Pat Thornton, Holly de Barros, Janet Porter, Lily Gail Reid, Daxton Gujral, Dylan Taylor, Sammy Azero, Jenny Young, Nathaniel McParland, Pamela MacDonald, Heloise Catherine Pead Galvin, Sophia Ann Pead Galvin, Avaah Blackwell, Kalie Hunter, Andrea Ciacci, Kelly Reich, Robert Chaumont, Matthew MacCallum, Jason Lee Bell, Aleks Alifirenko Jr., Stephannie Hawkins, Carson Manning, Darren W. Marynuk / Süre: 107 dakika
 

 

Her hikayenin bir başlangıcı vardır…


Constantin Film ve yazar-yönetmen Paul W.S. Anderson tarafından uyarlanan 2002 yapımı Resident Evil gişede dev bir hasılat yapmıştı.

Milla Jovovich'in oynadığı film serisi, dördü Anderson tarafından yönetilen beş devam filmi üretti, ancak oyundan birkaç karaktere yer vermesine rağmen, altı filmin hepsi hikaye anlamında çok uzak uyarlamalardı.

O hikaye sona erdiğinde, Constantin Eş Başkanı Robert Kulzer oyunun köklerine geri dönerek seriyi yeniden başlatmanın bir yolunu gördü.

"Fikir, oyunların mitolojisine bakmak ve içinde olan olayların daha derinine inmekti" diyen Kulzer ve ekleyerek "1998'de Raccoon şehrinde neler olduğuna ve Umbrella Corporation'ın neden bu deneyleri yapmak için burayı seçtiğine asla gerçekten değinmemiştik" şeklinde bir itirafta bulunuyor.

Şimdi ise muazzam popüler Resident Evil serisinin kökenlerine geri dönen, serinin hayranı ve sinemacı Johannes Roberts bu konsol oyununu yepyeni bir hayran nesli için yeniden hayata geçiriyor.

Sinemalarda bu hafta gösterime giren Resident Evil: Welcome to Raccoon City adlı bu film; tüm dünyaya yayılan bir vahşetin Raccoon City'de zincirlerinden koptuğu gece yaşananları konu ediniyor.

Filmde, bir zamanlar ilaç devi Umbrella Corporation'ın hızla gelişen yuvası olan Raccoon artık ölmekte olan bir orta batı kentidir.

Umbrella Corporation'ın hakimiyet kurup garip deneylerini yürüttüğü yer olarak kullanılan kurgusal bir Amerikan maden kasabası olan Raccoon şehri, oyun ve filme hakim olan atmosferik ortama ev sahipliği yapar.

Umbrella Corporation tarafından harap edilen şehir için zaman dolmaktadır çünkü şirket sabah olduğunda tüm şehrin yerle bir olmasını sağlamak üzere planlar yapmıştır.

Şirket buradan ayrılırken ardında çorak topraklar bırakmıştır ve de yüzeyin altında yavaş yavaş büyüyen büyük bir kötülük.

Bu kötülük nihayet gün yüzüne çıktığında, yaşanan vahşetten sağ kurtulmayı başaran bir grup insan, Umbrella'nın ardındaki gerçeği keşfetmek ve geceyi sağ salim geçirip hayatta kalabilmek için birlikte hareket etmek zorunda kalır.

Roberts ve ekibinin setlere, kostümlere ve hatta karakterlere gösterdikleri saygı ve detaylara gösterilen özen yapımın her cephesinde kendini hissettirirken, yönetmen filme Resident Evil hayranlarının bulması için düzinelerce bonus yerleştirdiğini belirtiyor.

Örneğin polis helikopterinin arkasındaki rakamlar, ilk Resident Evil oyununun çıktığı tarih.

Belki diğer detayları da siz bulursunuz…

 

Titane

Yönetmen: Julia Ducournau / Oyuncular: Vincent Lindon, Agathe Rousselle, Garance Marillier, Laïs Salameh, Mara Cisse, Marin Judas, Diong-Kéba Tacu, Myriem Akheddiou, Bertrand Bonello, Céline Carrère, Adèle Guigue, Thibault Cathalifaud, Dominique Frot, Lamine Cissokho, Florence Janas, Frédéric Jardin, Olivia Venner, Thibault Villette, Sylvain Baumann, Nathalie Boyer, Théo Hellermann / Süre: 108 dakika
 

 

Sersemletici bir vahşet fırtınası…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren, Cannes'dan Altın Palmiye ödülüyle dönen Titane adlı bu film; bir dansçı, on yıl sonra kayıp oğluna kavuşan bir baba ve civarda ortaya çıkan seri cinayetler etrafında gelişen olayları anlatıyor.

Havalimanında yüzü yaralı bir genç bulunur; isminin Adrien Legrand olduğunu iddia eder ki on yıl önce kaybolmuş bir çocuğun adıdır bu.

Adrien sonunda babasına kavuşur, ancak bu sırada bölgede bir dizi korkunç cinayet işlenir.

Seyircinin sinema izleme alışkanlıklarına dair tüm kalıpları sarsan bu tarifsiz deneyimde film bedene, cinselliğe ve aileye dair algılarımızı yerle bir edecek yepyeni bir sinema dili yaratıyor.

 

Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrim içi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2021 öncesinde çekilmiş diğer filmleri sizin için derledim.


beIN CONNECT

Türkiye'nin ödemeli televizyon sistemi Digitürk'ün izleyicilerine diledikleri zaman diledikleri içeriklere ulaşma imkanı sağlayan dijital içerik platformu beIN CONNECT'in zengin kütüphanesinde ağustos ayının bu ilk haftasında öne çıkan filmler şöyle;

  • 47 Ronin (2013)
  • Acımasız Hayat (Como é Cruel Viver Assim / Life Is a Bitch, 2017)
  • Atlantis (2019)
  • Azap (Relic, 2020)
  • Barbie ve Sihirli Dünyası (Barbie and the Secret Door, 2014)
  • Barbie Video Oyunu Kahramanı (Barbie Video Game Hero, 2017)
  • Barry Seal: Kaçakçı (American Made, 2017)
  • Beş Yıldızlı Noel (Five Star Christmas, 2020)
  • Billy Elliot: Canlı Müzikal (Billy Elliot: The Musical Live, 2014)
  • Büyülü Çift (Kate & Leopold, 2001)
  • En Karanlık Saat (Darkest Hour, 2017)
  • Everest (2015)
  • Georgetown (2019)
  • Hayalperest Alieu (Alieu the Dreamer, 2020)
  • Joe Black (Meet Joe Black, 1998)
  • Karınca Z (1998)
  • Kedi Felix ve Noel Baba (Felix the Cat Saves Christmas, 2004)
  • Ölüm Günün Kutlu Olsun (Happy Death Day, 2017)
  • Phantom Thread (2017)
  • Sıcak Takip (Hot Pursuit, 2015)
  • Son Vurgun (Contraband, 2012)
  • Steve Jobs (2015)
  • Travma Merkezi (Trauma Center, 2019)
  • Victoria & Abdul (2017)
  • Yetenekli Bay Ripley (The Talented Mr. Ripley, 1999)
  • Zor Biraderler (Ride Along, 2014)
  • Zor Biraderler 2 (Ride Along 2, 2016)

FilmBox

Uluslararası medya kuruluşu SPI International bünyesinde aksiyon ve gerilim ağırlıklı filmlere ağırlık veren FilmBox Extra, en parlak yıldızları, aksiyon, gerilim, heyecan dolu sürükleyici öykülerle birleştiren filmlerle serüvenin temposunu ekranlara taşıyor.

Macera sinemasının en heyecanlı öykülerini ve dünya yıldızlarını evinize getiren film prömiyerlerini, aralık ayında FilmBox Extra ekranlarında izleyebilirsiniz.

Bu kategoride izleyebileceğiniz öne çıkan yapımlardan bazılar şöyle;

  • Kaçış Yok (No Escape, 2015)
  • Korkunç Sonuçlar (Effroyables Jardins / Strange Gardens, 2003)
  • Oliver Sherman (2010)

MUBI

Sinemanın her türlü form ve büyüklükteki ekranda izlenmesi gerektiğine inanan ve 10 milyondan fazla sinemaseveri aynı çatı altında buluşturan MUBI'nin, dünyanın her yerinden en yeni yönetmenlerden en çok ödül kazananlara uzanan zengin programı yepyeni içeriklerle izleyiciyle buluşmaya devam ediyor.

Uzman ekiplerin festivalleri tarayarak bulup çıkardıkları birbirinden güzel, heyecanlı ve orijinal filmlerle hazırladıkları; özel kuşakları, yönetmen retrospektifleri, önde gelen film festivallerinden gösterimlerin yer aldığı yapımlar arasında bu hafta öne çıkan filmler şöyle;

  • Barbara (2012)
  • Girdap (Maelström, 2000)
  • Junior (2011)
  • Kıskanmak (2009)
  • Lux Æterna (2019)
  • Yedinci Kıta (Der siebente Kontinent / The Seventh Continent, 1989)

Netflix

190'dan fazla ülkede 209 milyonu aşkın ücretli kullanıcının farklı türlerde ve dillerde diziler, belgeseller ve sinema filmleri izlediği, dünyanın eğlence odaklı lider yayın hizmeti sunan Netflix'in ağustos ayının bu ilk haftasında kütüphanesine eklediği filmler şöyle;

  • 200 Metre (200 Meters, 2020)
  • 1917 (2019)
  • Adaletsiz (Boo-dang-geo-rae / The Unjust, 2010)
  • Arahan (1986)
  • Aşk Engel Tanımaz (Notting Hill, 1999)
  • Aşk Her Yerde (Love Actually, 2003)
  • Babil'de Reggae (Reggae in Babylon, 1978)
  • Bereullin (The Berlin File, 2013)
  • Broadway Üzerinde Küvetler (Bathtubs Over Broadway, 2018)
  • Bulut Atlası (Cloud Atlas, 2012)
  • Büyük Lebowski (The Big Lebowski, 1998)
  • Crood'lar (The Croods, 2013)
  • Daha Hızlı Daha Öfkeli (2 Fast 2 Furious, 2003)
  • Evim (Home, 2015)
  • Fotoğraf (The Photograph, 2020)
  • Gerçek Kuzey (True North, 2020)
  • Godzilla II: Canavarlar Kralı (Godzilla: King of the Monsters, 2019)
  • Güneşin Gözyaşları (Tears of the Sun, 2003)
  • Hashima Kömür Madeni (Gunhamdo / The Battleship Island, 2017)
  • Hızlı ve Öfkeli (The Fast and the Furious, 2001)
  • Hızlı ve Öfkeli: Tokyo Yarışı (The Fast and the Furious: Tokyo Drift, 2006)
  • Hızlı ve Öfkeli 5: Rio Soygunu (Fast Five, 2011)
  • Hızlı ve Öfkeli 6 (Furious 6, 2013)
  • Hızlı ve Öfkeli 7 (Fast & Furious 7, 2015)
  • Impractical Jokers Filmi (Impractical Jokers: The Movie, 2020)
  • Joe Black (Meet Joe Black, 1998)
  • Jumanji: Yeni Seviye (Jumanji: The Next Level, 2019)
  • Keskin Nişancı: Ölümcül Hedef (Sniper: Reloaded, 2011)
  • Kilimanjaro: Bozulmak Üzere (Kilimanjaro: Going for Broke, 2004)
  • Kirli Beyaz Yalanlar (Dirty White Lies / Sea of Lies, 2018)
  • Kral George VI: Kralın Konuşmasının Arkasındaki Adam (King George VI: The Man Behind the King's Speech, 2011)
  • Madea'nın Büyük Mutlu Ailesi (Madea's Big Happy Family, 2011)
  • Meltdown: Nepal'in Kayıp Buzullarının Gölgesinde (Meltdown: In the Shadow of Nepal's Lost Glaciers, 2003)
  • Nedimeler (Bridesmaids, 2011)
  • Örümcek-Adam 3 (Spider-Man 3, 2007)
  • Queen & Slim (2019)
  • Rezervuar Köpekleri (Reservoir Dogs, 1992)
  • Rock'taki Kadınlar (Punk In England: Women In Rock, 1980)
  • Sakar Polis (Paul Blart: Mall Cop, 2009)
  • Sarayın Prensleri (Princes of the Palace, 2016)
  • Sefiller: Konser (Les Misérables: The Staged Concert, 2019)
  • Schindler'in Listesi (Schindler's List, 1993)
  • Shorta (Enforcement, 2020)
  • Siyah Buz (Black Ice, 2013)
  • Spartaküs (Spartacus, 1960)
  • Troller (Trolls, 2016)
  • Vahşi Vahşi Batı (Wild Wild West, 1999)
  • Yeni Yıl Işıkları (Deck the Halls, 2006)
  • Yeraltı Canavarı (Tremors, 1990)

PuhuTV

Doğuş Holding çatısı altında kurulan ve "Sen Nasıl İzlersen" sloganıyla faaliyetlerini sürdüren PuhuTV; bilgisayar, mobil cihazlar ve akıllı televizyonlar üzerinden erişilebilen uygulama yayınlarının yanı sıra film, dizi, çocuk türlerinde yerli ve yabancı içerikler sunmaya devam ediyor.

İnternet üzerinden hizmet veren bir medya sağlayıcısı olan PuhuTV'nin yabancı filmler kategorisinde bu hafta öne çıkan filmler şöyle;

  • Cehennemden Selfie (Selfie from Hell, 2018)
  • Ekspres Kasa (10 Items or Less, 2006)
  • Iceberge Tepesi (La punta del iceberg / La punta del iceberg, 2016)
  • Kadın ve Atları (Sport de filles / Of Women and Horses, 2011)
  • Kızıl Kartal (Águila Roja, la película / Red Eagle, 2011)
  • Kopuş (Leave, 2011)
  • Ölümcül Deney: Dejavu (Tell Me How I Die, 2016)
  • Ustica: Kayıp Kağıt (Ustica: The Missing Paper, 2016)
  • Weirdsville (2007)
  • Yedi Rahmet (Sette opere di misericordia / The Seven Works of Mercy, 2011)

Tivibu

Tivibu, pandemiden dolayı sinemada gösterime girememiş macera, aksiyon ve eğlence dolu en yeni filmleri ekranlara getirmeye devam ediyor.

Oyuncu ve yönetmen Özcan Deniz, filmleriyle aralık ayında her cumartesi Özcan Deniz Filmleri Kuşağı'nda Sinema Yerli'ye konuk oluyor.

Yıl başının ruhunu evlerinize taşıyacak sıcacık filmler, aralık ayı boyunca he pazar Sinema Aile'de izleyiciyle buluşuyor.

Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu'nun izleyicisine sunduğu komediden aksiyona, bilimkurgudan festival filmlerine uzanan geniş seçkisinde aralık ayının bu ilk haftasında öne çıkan filmler şöyle;

  • Benim Şaşkın Köpeğim (Mon chien Stupide / My Dog Stupid, 2019)
  • Bloodshot: Durdurulamaz Güç (Bloodshot, 2020)
  • Derinlerde (Breaking Surface, 2020)
  • Evim Sensin (2012)
  • Geyik Hikayesi (Midden in de winternacht / A Christmoose Story, 2013)
  • Pavarotti (2019)
  • Saka Kuşu (The Goldfinch, 2019)
  • Steven Universe Filmi (Steven Universe: The Movie, 2019)

TRT 1 & TRT 2

Diziler, belgeseller, çizgi filmler ve özel gösterimlerle dolu yayın kuşağıyla seyircisine ulaşan TRT'nin en çok izlenen kültür sanat kanalları izleyenlerine sinema şöleni yaşatmaya devam ediyor.

Her akşam ödüllü ve prestijli filmleri orijinal dilleriyle sinemaseverlerle buluşturan ve birbirinden değerli yapımları ekrana getiren TRT 1 ve TRT 2'nin aralık ayının bu ilk haftasında yayın kuşağında öne çıkan filmler şöyle;

  • Adliye (Palazzo di giustizia / Ordinary Justice, 2020)
  • Altın (Gold, 2016)
  • Bataklık (La isla mínima / Marshland, 2014)
  • Bulmaca Kulesi: Dev Kuşun Gizemi (2019)
  • Büyük Gözler (Big Eyes, 2014)
  • Desierto (2015)
  • Görevimiz Tehlike (Mission: Impossible, 1996)
  • Pandora'nın Kutusu (2008)
  • Santa Fe (1951)
  • Soluk (2019)
  • Son Çıkış (2018)
  • Şirin'in Kalesi (Ghasr-e Shirin / Castle of Dreams, 2019)


Festival ajandası

8. Uluslararası Uşak Kısa Film Festivali

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü desteğiyle, 4-12 Aralık tarih aralığında, Uşak Üniversitesi İletişim Topluluğu'nca düzelenen 8'inci Uluslararası Uşak Kısa Film Festivali hem fiziksel hem de www.usakfilmfest.com adresinde çevrim içi gösterimlerine başladı.

4 Aralık Cumartesi akşamı saat 21.00'da başlayan festivalin açılışında, görsel ve işitsel performanslarıyla deneysel yapıtlara imza atan sanatçı Kerem Altaylar'ın konserinin ardından, Elvira Lind'in yönettiği, başrolünde dünyaca ünlü oyuncu Oscar Isaac'in yer aldığı "The Letter Room" sinemaseverlerle buluştu.

Açılış etkinlikleri arasında, illüstrasyon ve video sanatçısı Gizem Güvendağ'ın e-sergisinin de bulunduğu Uşak Kısa Film Festivali, 12 Aralık Pazar gecesine dek 31 ülkeden 26'sı özel gösterim olmak üzere toplam 119 filme ev sahipliği yapacak.

2'si Dünya, 19'u Asya 26'sı Türkiye, toplam 47 filmin prömiyerini yapacağı Uşak Film Festivali'nde yapıtların tamamı festival süresince ücretsiz olarak çevrim içi izlenebilecek.
 

 

Üçlü jüri kademesi, gösterime giren filmlerin tamamına telif ödemesi, sinemanın tüm bileşenlerine yönelik ödüllendirmelere gitmesi ve oyuncu dallarında cinsiyet ayrımı kaldırmasıyla Türkiye ve dünyada kimi ilklere imza atan festival, Uluslararası Kısa Film, Ulusal Kısa Film ve Ulusal Öğrenci Filmleri yarışmalarında toplam 24 dalda takdim edilen Kanatlı Denizatı Ödülleri ile Uşak'ta bulunan Karun Hazinesi'nin biricik parçası "Kanatlı Denizatı Broşu"nu onurlandırıyor.

Birbirinden iddialı filmlerin yarıştığı festivalin bu yılki ana jürisinde kısa ve uzun metraj filmleriyle uluslararası başarılara imza atmış yönetmenler Andrea Corsini, Alexandre Dostie, Emilie Mannering, Anthony Nti, Barış Sarhan, Gregorio Franchetti, Thanasis Neofotistos ile birlikte Türk sinema tarihinin en görkemli yapıtlarının mimarlarından yapımcı Zeynep Atakan ve müzisyenliğini oyunculuk ve yönetmenlikle harmanlayan sanatçı Gloria de Oliveira yer alıyor.

Fiziksel etkinliklerin Uşak'ta başlayıp İstanbul'da devam edeceği festivalin kapanış ve ödül töreni ise 12 Aralık akşamı 21.00'da Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi'nde düzenlenecek.

Kurgu, senaryo, makyaj, yönetmenlik atölyelerinin; yapımcılık, oyunculuk ve film eleştirisi konulu ustalık dersleriyle destekleneceği, "Activist Filmmaking" ve benzeri özgün sunumlara ev sahipliği yapacak Uşak Kısa Film Festivali'nin programı ve özel gösterimleri hakkında ayrıntılı bilgiye www.usakfilmfest.com ve festivalin sosyal medya hesaplarından ulaşmak mümkün.

Kanatlı Denizatı Ödülleri için yarışan finalistler ise şu şekilde;
 

 

Uluslararası Kısa Film Yarışması

  • Alive (Yönetmen: Jimmy Olsson)
  • Black Hole (Yönetmen: Tristan Aymon)
  • Comrade Tito, I inherit (Yönetmen: Olga Kosanović)
  • Fabiu (Yönetmen: Stefan Langthaler)
  • King Max (Yönetmen: Adèle Vincenti-Crasson)
  • Mutha & The Death of Ham-Ma-Fuku (Yönetmen: Daniel Suberviola)
  • The Bedspread and The Mother (Yönetmen: David Pérez Sañudo)
  • The Letter Room (Yönetmen: Elvira Lind)
  • The Silence of The River (Yönetmen: Francesca Canepa)
  • The Verdict in The Case of K. (Yönetmen: Özgür Anıl)
  • Witness (Yönetmen: Ali Asgari)

Ulusal Kısa Film Yarışması

En İyi Film

  • Burada Ejderhalar Var (Philippe Machado, Hasan Dogan & Alexıs Braun, Yönetmen: Hasan Doğan)
  • Cengiz (Haydar Taştan & Selcan Özgür, Yönetmen: Haydar Taştan)
  • Suçlular (Laura Dahout & Serhat Karaaslan, Yönetmen: Serhat Karaaslan)
  • Susam (Aycan Aluçlu & Hilal Şenel, Yönetmen: Sami Morhayim)
  • Sürgünde Bir Yıl (Mehmet Öztürk, Yönetmen: Malaz Usta)

En İyi Yönetmen

  • Arda Gökçe (Sıradan Bir Gün)
  • Haydar Taştan (Cengiz)
  • Merve Bozcu (Plastik Rüya)
  • Sami Morhayim (Susam)
  • Serhat Karaaslan (Suçlular)

En İyi Senaryo

  • Beautiful Weather (Okan Akgün)
  • Burada Ejderhalar Var (Hasan Doğan)
  • Cengiz (Haydar Taştan)
  • Suçlular (Serhat Karaaslan)
  • Susam (Sami Morhayim)

En İyi Görüntü Yönetmeni

  • Arınç Arısoy (Sıradan Bir Gün)
  • Arséne Desmichelle (Burada Ejderhalar Var)
  • Kağan Kerimoğlu (Plastik Rüya)
  • Kağan Kerimoğlu (Susam)
  • Orçun Özkılınç (Cengiz)
  • Tudor Mircea (Suçlular)

En İyi Sanat Yönetmeni

  • Apolline Maréchaux (Burada Ejderhalar Var)
  • Chen Feng (Ajotin)
  • Melisa Besnili (Düdük)
  • Nilüfer Arlı (Susam)
  • Yunus İnce (Plastik Rüya)

En İyi Kurgu

  • Aynı Gecenin Laciverti (Hakan Çelik)
  • Bulak (Zoran Furkan Cömert)
  • Sıradan Bir Gün (Melih Kaymaz)
  • Suçlular (Nathan Delannoy)
  • Sürgünde Bir Yıl (Malaz Usta)

En İyi Ses Tasarımı

  • Ajotin (Ümit Özbek & Umut Döven)
  • Her Şey Olması Gerektiği Gibi (Cansın Ruta)
  • Sıradan Bir Gün (Resul Keleş & Ozan Hatipoğlu)
  • Suçlular (Marian Balan, Victor Miu, Marius Leftãrache & Charli Masson)
  • Sürgünde Bir Yıl (Malaz Usta)

En İyi Görsel Efekt

  • Aynı Gecenin Laciverti (Hakan Çelik)
  • Saatler (Ecem Arslanay & Yiğit Tanel Kaçar)
  • Kauai (Aysun Karaosman)

En İyi Makyaj

  • Kof (Ayşe Mutlusen)
  • Plastik Rüya (Çiğdem Uzundağ)
  • Susam (Sami Morhayim)

En İyi Film Müziği

  • Aynı Gecenin Laciverti (Oğuz Özdoğan)
  • Düdük (Semhan Aydın)
  • Kauai (Pelin Aktaş)

En İyi Başrol Oyuncusu

  • Cengiz (Yönetmen: Haydar Taştan)
  • Plastik Rüya (Yönetmen: Merve Bozcu)
  • Sıradan Bir Gün (Yönetmen: Arda Gökçe)
  • Suçlular (Yönetmen: Serhat Karaaslan)
  • Susam (Yönetmen: Sami Morhayim)

En İyi Yardımcı Oyuncu

  • Belki Bir Gün Gideriz (Yönetmen: İnan Erbil)
  • Ondan Bahsetmiyorum (Yönetmen: Ayris Alptekin)
  • Plastik Rüya (Yönetmen: Merve Bozcu)
  • Suçlular (Yönetmen: Serhat Karaaslan)
  • Susam (Yönetmen: Sami Morhayim)


Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması

En İyi Belgesel

  • 9:16 (Yönetmen: Selin Su Kılınçarslan)
  • Çeşme (Yönetmen: İlayda İşeri)
  • Kül (Yönetmen: Aziz Arga)

En İyi Kurmaca

  • Burhan (Yönetmen: Ömer Dişbudak)
  • Mesafeler (Yönetmen: Efe Subaşı)
  • Seaward (Yönetmen: Cudi Harman)


İstanbul Sinema Müzesi & Atlas 1948

Beyoğlu Kültür Yolu'nun merkezinde yer alan ve yenilenen dijital alt yapısı ile Film Festivalleri, Gala ve Ülke Sinemaları, vizyon filmlerinin yanı sıra sahne sanatları ve konserlere de ev sahipliği yapan Atlas 1948 Sineması ile dijital ve sinema tarihini yansıtan müzesi ve ulusal ve uluslarası sanat eserlerine ev sahipliği yapan sergi salonu ile İstanbul Sinema Müzesi aralık ayında da dolu dolu içeriğiyle sanatseverlerle buluşuyor.
 

 

İstanbul Sinema Müzesi Sergi Salonu

NAZARIN-Bir Buñuel ve Bravo Fotoğraf Sergisi

Luis Buñuel'in başyapıtlarından sayılan "Nazarin" filminin kamera arkası sergisi ziyaretçileriyle buluşmaya devam ediyor.

Sergi; Manuel Álvarez Bravo tarafından çekilen orijinal negatiflerden basılan fotoğraflar, Nazarin'in 1958 yılında kullanılan tanıtım materyalleri, kamera arkası ses kayıtları ve videolardan oluşan 131 parça eseri içeriyor.

"Meksika'nın Gözü" olarak tanımlanan Manuel Álvarez Bravo ve sürrealist sinemanın babası olarak bilinen efsanevi yönetmenlerden Luis Buñuel gibi iki büyük görsel şölen yaratıcısının buluşması niteliğindeki sergi, 27 Aralık tarihine kadar Beyoğlu'ndaki İstanbul Sinema Müzesi'nde.


Atlas 1948 Sineması

Atlas 1948 Sineması ile "art house" film seçkileriyle sinema dünyasının lider dijital platformu MUBI beyazperde iş birliğine imza attı.

İş birliği kapsamında aralık ayı itibariyle Atlas 1948 Sineması festivaller, galalar ve vizyon filmlerinin yanı sıra MUBI En İyiler Seçkisi'ne de ev sahipliği yapacak.

Kült klasiklerden modern başyapıtlara dünyanın her köşesinden filmlerin yayınlandığı dijital platform MUBI'de her ay en çok seyredilen filmler, yenilenen Atlas 1948 Sineması'nda özel MUBI kuşağı ile beyaz perdeye taşınacak.

Kabin Basıncı: Bir Atlas 1948 Gerilim Kuşağı'nda 4 Oscar ödüllü "Parasite", tüyler ürpertici hikayeleriyle "Dogtooth" ve "The Skin I Live In", Atlas 1948 Nazarin Gösterimleri kapsamında Luis Buñuel'in başyapıtlarından sayılan "Nazarin" filminin gösterimleri, Atlas 1948 Animasyon Kuşağı'nda en iyi animasyon Oscar adayı olan "Princess Kaguya", Atlas 1948 X MUBI: Bir Yabancı Film Seçkisi ile "The Human Voice", "The Kindergarten Teacher", "Rock'n Roll", "High Life" filmlerinin yanı sıra sinema tarihine iz bırakmış filmleri ve vizyon filmlerini izleyicilerle buluşturacak.
 

 

ATLAS 1948-Sahne

Tiyatroseverlerin yoğun ilgi gösterdiği "Koleksiyoncu", "Girdap", "Uyandığımda Sesim Yoktu" tiyatro oyunlarına ev sahipliği yapacak.

Aralık 2021 Etkinlik Takvimi

İstanbul Sinema Müzesi - Sergi Salonu
Nazarin Sergisi Tüm Ay


ATLAS 1948-Sinema

Kabin Basıncı: Bir Atlas 1948 Gerilim Kuşağı

10 -11-12 Aralık 2021 
18:00 Seansı - Dogtooth 97 dakika / Yönetmen Yorgos Lanthimos
20:00 Seansı - Parasite 132 dakika / Yönetmen Bong Joon-ho
22:30 Seansı - The Skin I Live In 107 dakika /Yönetmen Pedro Almodovar


Atlas 1948 Nazarin Gösterimleri

14-16 Aralık 2021
18:00 ve 21:00 Seansı – Nazarin 94 dakika / Yönetmen Luis Buñuel
*18:00 seansı ardından Ali Şimşek ile Sinemanın Tekinsiz Şairi: Buñuel semineri gerçekleştirilecektir.


Atlas 1948 Animasyon Kuşağı
19 Aralık 2021
14:00, 16:30, 18:30 ve 21:00 Seansı - Princess Kaguya 137 dakika / Yönetmen Isao Takahata


Atlas 1948 X MUBI: Bir Yabancı Film Seçkisi
28-29-30 Aralık
17:00 Seansı - The Human Voice 30 dakika / Yönetmen Pedro Almodovar
18:00 Seansı - The Kindergarten Teacher 96 dakika / Yönetmen Sara Colangelo
20:00 Seansı - Rock'n Roll 123 dakika / Yönetmen Guillaume Canet
22:15 Seansı - High Life 96 dakika / Yönetmen Claire Denis


ATLAS 1948-Sahne
15 Aralık 20:30 Seansı - Koleksiyoncu / Tiyatro
22 Aralık 20:30 Seansı - Girdap / Tiyatro
23 Aralık 20:30 Seansı - Uyandığımda Sesim Yoktu / Tiyatro


İstanbul Sinema Müzesi hakkında:

200 yıla yaklaşan tarihi bina içerisinde İstanbul Sinema Müzesi, üç koleksiyoner ve iki enstitü ile birlikte oluşturulmuş 130 parçalı eşsiz eserleri ile dünyanın en iyi sinema müzeleri arasındadır.


Kalıcı Koleksiyon: Sinema'nın Tarihi

18'inci yüzyılda başlayan ve insanoğlunun hareket arayışı olarak tanımlanabilecek döneme ait obje ve optik oyuncakların yanısıra Lumiere kardeşlerin 1890 tarihli sinematografı, sessiz sinema döneminin ikonik kameraları, Buster Keaton'ın "Kameraman" filmiyle özdeşleşmiş Prevost kamerası, Birinci Dünya Savaşı'nın hatırladığımız tüm dramatik görüntülerinin çekilmiş olduğu efsanevi Moy&Bastie kamerası, Atatürk'ün 10'uncu Yıl Nutku'nun çekildiği kamera ile sinema koleksiyonunun eşsiz parçaları ile Nuri Bilge Ceylan'dan Semih Kaplanoğlu'na, Tuncel Kurtiz'den Ahmet Uluçay'a dünyanın en önemli festivallerinden (Cannes, Berlin, Venedik, APSA, Tokyo gibi) kazanılan ödülleri İstanbul Sinema Müzesi'nde.


İnteraktif Dijital Müze

Aynı anda eğlenip, bilgileneceğiniz interaktif dijital uygulamaları Artırılmış Gerçeklik Odası, Yeşil Çam Telefonda, Türk Sinemasının Hafıza Havuzu ile İstanbul Sinema Müzesi sinemamızın belleğini parmaklarınızın ucuna getiriyor.


Sergi Alanı

Ülkemizde ve dünyada dolaşımda olan koleksiyonların yanı sıra müze tarafından derlenecek tematik sergilerin yer alacağı 650 metrekarelik sergi alanı İstanbul Sinema Müzesi'nin koleksiyonuna dinamizm ve çeşitlilik kazandıracak, dünya çapındaki sergileri sanatseverlerle buluşturuyor.

Kovid-19 önlemleri kapsamında İstanbul Sinema Müzesi düzenli dezenfekte edilmektedir.


ATLAS 1948 Sineması hakkında:

1948'de açılan Atlas Sineması, 2019-2020 yıllarında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yaptırılan detaylı restorasyon ile tarihi Atlas Binası özgün yapısına kavuşturularak sahnesinden koltuklarına, ses sisteminden fuayesine kadar baştan aşağı tamamen yenilendi.

Atlas 1948 Sineması, salonu ve localarındaki 481 koltuğu, 13x7 m'lik 3D özellikli perdesi, 7+1 (surround) ses sistemi, 4K çözünürlüklü DCP ve 35mm projeksiyonu, truss sistemi, ses ve ışık odası, yenilenen fuayesi ile film festivallerinin, galaların ve temsillerin Beyoğlu'ndaki merkezi olmaya devam ediyor.

18x7 m'lik sahnesinde, tiyatro ve diğer sahne sanatlarına ev sahipliği yapan Atlas 1948 Sineması üç boyutlu hayalet perdesi ile çağdaş sahne sanatlarının büyülü dijital dünyasını bir adım öteye taşıyor.

UV-C özel steril iklimlendirme sistemi ile pandemi koşulları gözetilerek temiz hava ile çalışacak şekilde uygulandı.


Nat Geo'nun En İyileri

Nefes kesen yapımların yer aldığı en iddialı içerikler "Nat Geo'nun En İyileri" başlığı altında, aralık ayı boyunca National Geographic NOW ile evlerinize konuk oluyor.

National Geographic'in en iddialı yapımlarından "Photo Ark", "Kaliforniya Yangını", "Sular Çekilince", "Mars: Kızıl Gezegende Bir Gün" ve "Gordon Ramsay ile Rota Dışı" aralık ayı boyunca National Geographic NOW'da izleyicilerle buluşuyor.
 

Nat Geo’nun En İyileri (Photo Ark).jpg
Nat Geo’nun En İyileri (Photo Ark)

 

Photo Ark

Dünyaca ünlü National Geographic fotoğrafçısı Joel Sartore'nin vahşi hayatı ve yaşam alanlarını etkileyen konulara dair bir farkındalık yaratmak adına, geleceği tehlike altına girmiş hayvan türlerini fotoğraflayarak oluşturduğu fotoğraf koleksiyonu "Photo Ark" aralık ayı boyunca National Geographic NOW'da.
 

Nat Geo’nun En İyileri (Kaliforniya Yangını).jpg
Nat Geo’nun En İyileri (Kaliforniya Yangını)

 

Kaliforniya Yangını

Oscar ödüllü yönetmen Ron Howard'ın imzasını taşıyan "Kaliforniya Yangını" ABD'de yüz yılın belki de en ölümcül doğal afetlerinden birini ekranlara taşıyor; felaketle harap olmuş bir topluluğun yaralarını sarma sürecini ve yaşadıkları trajedi karşısında nasıl ayakta kalmaya çalıştıklarını konu alan bu yapım aralık ayı boyunca National Geographic NOW'da.
 

Nat Geo’nun En İyileri (Sular Çekilince).jpg
Nat Geo’nun En İyileri (Sular Çekilince)

 

Sular Çekilince

Batık şehirleri, gemi enkazlarını ve okyanusun derinliklerindeki mucizeleri konu alan "Sular Çekilince" aralık ayı boyunca National Geographic NOW'da.


Mars: Kızıl Gezegende Bir Gün

Şafaktan gün batımına kadar, yeni veriler eşliğinde Kızıl Gezegen'de destansı bir yolculuk ve sırlarla dolu bu gezegeni keşfetmeye hazır mısınız? Cevabını merak ettiğiniz tüm sorular ve daha fazlasını izleyeceğiniz "Mars: Kızıl Gezegende Bir Gün" aralık ayı boyunca National Geographic NOW'da.


Gordon Ramsay ile Rota Dışı

Dünyaca ünlü şef Gordon Ramsay'nin seyahat etme tutkusunu mutfaktan aldığı ilhamla birleştirdiği, ekranların en farklı programı "Gordon Ramsay ile Rota Dışı" aralık ayında, tüm sezonlarıyla sadece National Geographic NOW'da.

Nefes kesen yapımların ve soluksuz izlenen belgeseller aralık ayında da beIN CONNECT ve KabloTV platformları üzerinden erişilebilen National Geographic NOW seç-izle platformunda yerini alıyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU