Altın söylentisinin ardından Amazon'a hücum eden onlarca tekne yakıldı

Greenpeace yetkilisi "Sallar en az iki haftadır nehirde ve hükümet hiçbir şey yapmadı" demişti

Uzmanlar, kaçak madencilerin cıva gibi zehirli kimyasalları yayarak çevreyi kirlettiğini söylüyor (Twitter/@GreenpeaceBR)

Brezilya'da altın söylentilerinden sonra Amazon Nehri'nin en büyük kolunda faaliyetlerini yoğunlaştıran kaçak madencilere cumartesi baskın yapıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adalet Bakanı Anderson Torres dün yaptığı açıklamada, federal polis ve Brezilya Çevre ve Yenilenebilir Doğal Kaynaklar Enstitüsü'nün, kaçak madencilere ait 69 tekneyi imha ettiğini söyledi.

Çevre örgütü Greenpeace, en az 300 salın Madeira Nehri'nde altın tarama faaliyeti gerçekleştirdiğini ve bunun çevre tehlikesi yarattığını geçen hafta bildirmişti.

Greenpeace üyesi Danicley Aguiar "Sallar en az iki haftadır nehirde ve hükümet hiçbir şey yapmadı" demişti.
 


Baskında yakılan salların fotoğraflarını paylaşan Greenpeace, bazı kaçak madencilerin başka bölgelere kaçtığını duyurdu:

Bu operasyon, Brezilya'nın kaçak faaliyetlere karşı koyabileceğini; nehirlerimizi, yağmur ormanlarımızı ve yerli halkları koruyabileceğini gösteriyor. Bunu yapmak için tek gereken siyasi irade.

Çevre politikaları sebebiyle yoğun eleştiriler alan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro da attığı tweetle Madeira Nehri'ndeki operasyonu kutladı.

Birleşik Krallık merkezli Guardian, Brezilya'da değeri milyonlarca doları bulan kaçak madenciliğin 2019'da iktidara gelen Bolsonaro döneminde arttığını yazmıştı.

 

Independent Türkçe, AFP, Guardian, Voice of America

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU