Hürriyet yazarı: Beyaz Saray açıklamasının son cümlesindeki mesaj

"Bakalım, bu mesaj Ankara’da ne gibi bir karşılık bulacak?"

Fotoğraf: Reuters

Hürriyet yazarlarından Sedat Ergin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden’ın hafta sonu Roma’da gerçekleştirdiği görüşmenin ardından ABD cephesinden gelen açıklamayı yorumladı.

Ergin, bugünkü köşesinin ilgili kısmında Beyaz Saray’dan yapılan açıklamanın son cümlesinin  “Kendisi, aynı zamanda güçlü demokratik kurumların, insan haklarına saygının, barış ve refah için hukukun üstünlüğünün önemini de vurgulamıştır” olduğuna dikkati çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ergin, bu cümle ile ilgili görüşlerini şöyle anlattı:

Kuşkusuz, bir yönetimin herhangi bir konuya verdiği önemin derecesi, o meseleyi hangi düzeyde ele aldığı ve gündeme getirdiğiyle yakından ilişkilidir.

Bu açıdan bakıldığında, ABD’deki Demokrat yönetim, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü konularını Türkiye ile diyaloğunun önemli bir parçası olarak gördüğünü, kuvvetli bir şekilde ve bugüne dek kayda geçen en üst düzeydeki formatta gündeme getirmiş oluyor.

Başkan Biden, bu adımıyla aslında açıkladığı genel dış politika vizyonuyla da uyumlu hareket etmiş oluyor. Demokrat yönetim, aynı zamanda Türkiye karşısında bu başlıklarda daha eleştirel bir çizgiye geçmesi yolunda Kongre’den ve ABD’deki insan hakları kuruluşlarından gelen taleplere de bir şekilde karşılık vermiş oluyor.

Bakalım, bu mesaj Ankara’da ne gibi bir karşılık bulacak? 

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU