Afganistan'daki tek uluslararası LGBTQI+ kuruluşu: Taliban'ın elinde ölüm listesi var

Taliban'ın yönetimi ele geçirmesiyle Afgan LGBTQI+ üyeleri hayatlarından endişe ediyor

Taliban'ın Afganistan yönetimini ele geçirmesiyle sosyal hayatın pek çok alanının çarpıcı biçimde dönüşeceği düşünülüyor (AFP)

Taliban'ın ağustos sonunda Afganistan'da yönetimi ele geçirmesinin ardından LGBTQI+ bireylere yönelik baskı arttı. Pek çok LGBTQI+ topluluğu üyesi hayatından endişe ederek ve kimliğini gizleyerek yaşamaya zorlanıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tehdit altındaki Afganların ülkeyi terk etmesine yardım eden Kanadalı sivil toplum kuruluşu Rainbow Railroad'un başkanı, "Artık bir 'ölüm listesi' olduğundan eminiz" diye belirtiyor. 

France 24'ün bildirdiğine göre Taliban'ın LGBTQI+ topluluğuna nasıl yaklaşacağına yönelik henüz resmi herhangi bir açıklama yapılmamasına rağmen İslamcı hareket katı bir İslam yorumuna sahip olması nedeniyle bu kişileri ölümle cezalandırabilir.

Afganistan'daki tek uluslararası LGBTQI+ örgütü olan Rainbow Railroad'un yöneticisi Kimahli Powell duruma dair şunları söylüyor:

Afganistan'da yaşamak için gerçekten korkutucu dönemler. Artık Taliban'ın LGBTQI+ bireylerinin kimliklerini tespit ettiği bir 'ölüm listesi' olduğundan kesinlikle eminiz.

Powell'a göre yabancı insan hakları gruplarının tahliye etmek istediği kişileri Taliban dikkatle izliyor ve söz konusu listeleri oluşturuyor. 

Rainbow Railroad'un yöneticisi bugüne kadar gerçekleştirilen uçuşları kaçıran kişilerin kimliklerinin açığa çıkarılmasının onları savunmasız bıraktığını da ifade ediyor:

Kabil'in düşmesinin ardından çok fazla bilgi paylaşımı yapıldı. Bize ulaşan bazı kişiler Rainbow Railroad'la bağlantılı olduğunu iddia eden, bilgi ve pasaport isteyen birinden gizemli bir e-posta aldıklarını anlattı. Bu şekilde bilgilerin sızdırıldığını biliyoruz.

Rainbow Railroad hayati tehlike altında bulunan LGBTQI+ bireylerine yardım etmek amacıyla 2006'da kuruldu. Örgüt yardım taleplerinin ileriki dönemde artacağını düşünüyor. Afganistan'da bu yıl 700 kişi yardım talebinde bulundu ve bu durumda olan en az 200 kişinin daha tespit edildiği belirtildi. 

Taliban yönetimi altında kendini güvende hissetmeyen ve DW'ye konuşan LGBTQI+ üyesi bir kişi de şunları söylemişti:

Taliban toplumun artığı olduğumuzu düşünüyor. Bizi yok etmek istiyorlar.

 

Independent Türkçe, France24, DW

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU