Ahmet Güneştekin'in "Hafıza Odası" sergisi hüzünlendirdi: Surların dili olsa da konuşsa

Türkiye'nin son 100 yılını anlatan Ahmet Güneştekin'in "Hafıza Odası" adlı sergisi, Diyarbakır’da açıldı. Gözaltında kayıpları, faili meçhul cinayetleri, cezaevindeki işkenceleri sembolize eden eserler, sergiyi ziyaret edenlere duygusal anlar yaşattı

Batmanlı sanatçı Ahmet Güneştekin'in "Hafıza Odası" adlı sergisi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde ve Pilevneli Galeri sunumu ile tarihi Keçi Burcu'nda açıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Hafıza Odası" sergisinin açılışına, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, AK Parti Diyarbakır eski Milletvekilli Mehmet İhsan Arslan, HDP eski Milletvekilleri Sırrı Sakık ve Altan Tan, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, yazar Yaşar Kemal'in eşi Ayşe Semiha Baban, Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdülkadir Demir, Kazakistan Halk Meclisi üyesi iş kadını Narin Nadirova, İsveç'in İstanbul Konsolosu Peter Ericson, STK başkanları ve çok sayıda iş insanı katıldı. 
 

SERGİ.jpg
Fotoğraf: Veysi Polat / Independent Türkçe

 

Gelen davetlilere sergiyi gezdiren Güneştekin, "Hafıza Odası"nda yer alan "Kayıp Alfabe", "Analar Duvarı", "Yoktunuz", "Hafıza Tepesi", "Çürüme" ve "5 No'lu Koridor" çalışmalarını tanıttı.
 

5
Fotoğraf: Veysi Polat / Independent Türkçe


Davetliler daha sonra Yenişehir ilçesinde bulunan bir otelde serginin gala gecesi için bir araya geldi.
 

ahmet-güneştekin-1.jpg
Sanatçı Ahmet Güneştekin

 

Güneştekin: Türkiye'nin son yüzyılını anlatan bir sergi

Gala gecesinde konuşan sanatçı Ahmet Güneştekin, şunları söyledi:

Biz sanatçıların görevleri vardır. Bizler tarihin tanıkları ve aktarıcılarıyız. Hafıza Odası Türkiye'nin son yüzyılını anlatan bir sergidir. Diyarbakır benim ailem. İyi ki buradayız. Umarım bunu devam ettiririz. İyi ki mahallemdeyim, iyi ki coğrafyamdayım.
 

 

ALTAN TAN (1).JPG
Altan Tan / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Altan Tan'ı hüzünlendiren tünel: Babamı anımsadım…

1980 darbesi sonrası babası Bedii Tan'ın tutuklu bulunduğu Diyarbakır Cezaevi'nde gördüğü işkence sonucu hayatını kaybettiğini ifade eden HDP Diyarbakır eski Milletvekili Altan Tan, "5 No'lu" Tünel'den geçerken hüzünlendiğini ifade etti. 
 

(1).jpg
Fotoğraf: Veysi Polat / Independent Türkçe


Altan Tan, Independent Türkçe'ye şunları söyledi:

Bu ince, uzun dehliz koridor, bir anlamda hayatımızın özeti. Maalesef hayatımız hep dehlizlerde ve dar koridorlarda geçti. Derler ki keşke surların dili olsa da konuşsa. O koridordan geçerken hüzünlendim. Babamı ve daha bir çok şeyi anımsadım.
 

SERGİ4.JPG
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Sancar: Geçmiş acılarla yüzleşmek gerekiyor

Serginin gala yemeğinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Geçmiş acılarla yüzleşmek için hatırlamak gerekiyor. Hafıza Odası, bu amaca hizmet ediyor. Güneştekin acıya seslerle renk vermiş. Dünyaca önemli, biricik bir çalışma. İnsanın zulme, zorbalığa karşı mücadelesi, hafızanın unutmaya karşı mücadelesidir" dedi.
 

HDP EŞ GENEL BAŞKANI MİTHAT SANCAR.jpg
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

İmamoğlu: Diyarbakır ile işbirliğimizi geliştireceğiz

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise serginin önemine dikkat çekerek, "Huzuru, barışı, aynı olmayı ve barışı birlikte inşa edeceğiz. Türkiye hepimizin güvenli evidir. Türkü, Kürdü, Ermenisi, hepsi birdir. Kimse diğerine göre üstün değildir" dedi.
 

İBB BAŞKANI EKREM İMAMOĞLU.jpg
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Sergi açılışı öncesi kentteki STK'lar ve iş insanlarıyla toplantı yaptıklarını anlatan İmamoğlu, İstanbul-Diyarbakır işbirliğini geliştirmek için turizm, kültür ve ekonomi masası kuracaklarını belirterek, "Diyarbakır'ı İstanbul'da daha güçlü anlatacağız. Kuracaklarımız üç ayrı masayla işbirliğimizi pekiştireceğiz" diye konuştu.
 

SERGİ2.JPG
Fotoğraf: Independent Türkçe


Gala gecesi, Kardeş Türküler ve Delil Dilaner'in verdiği konserle son buldu. 
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU