Birleşik Krallık'tan sonra Almanya'ya sıçrayan kamyon şoförü krizinde Türkiye için de uyarı geldi

OSD Başkanı Yenigün, kamyon şoförü krizinin önümüzdeki dönemde Türkiye'de de artabileceğini dikkat çekti

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün, kamyon sürücüsü probleminin önümüzdeki dönemde Türkiye'de de artabileceğine dikkat çekti / Fotoğraf: AA

Küresel otomotiv sanayisi pandeminin başlangıcından beri tedarik sıkıntılarıyla boğuşuyor. Bu sıkıntılar, ihracatının büyük bölümünü AB ülkelerine yapan yerli üreticiyi de zora sokuyor. Mikroçip darboğazı, hammadde artışları ve konteyner sorununun ardından otomotiv sanayisinin yeni gündemi nakliyeyi sağlayacak kamyonlara şoför bulunamaması. İlk önce Birleşik Krallık'ta ortaya çıkan şoför sıkıntısı Almanya gibi ülkelerde de baş göstermeye başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"İstanbul Havalimanı inşaatı sırasında yaşandı"

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün, konuyla ilgili Türkiye'den bir örnek vererek problemin önümüzdeki dönemde artabileceğine dikkat çekti.

Yenigün, "Yeni gelişmelerden birisi de tedariki sağlayacak araçları kullanabilecek sürücülerin olmaması. Öyle ki, İstanbul Havalimanı inşaatı sırasında kamyon satan firmalar kamyonla beraber şoför bulmaya da konsantre olmuşlardı. Çünkü şoför yoktu. Birçok yerde bu kriz devam ediyor. Şimdi aynı durum farklı nedenlerden dolayı yeni bir gelişme olarak önümüzde" dedi.

Çip faturası

Çip krizinin beklentinin aksine bu sene bitmeyeceğini belirten Yenigün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yılın 3'üncü veya 4'üncü çeyreğinde rahatlardık diyoruz ama artık net bir şekilde 2022 yılının da bu sıkıntılarla geçeceğini telaffuz etmeye başladık. 2023 yılı itibarıyla da yeni tesislerin açılacağı gibi gelişmelerle normale dönmesini öngörüyoruz. Burada en çok zarar gören sektörün otomotiv sektörü olduğunu söylemem lazım. Cep telefonu oyun konsolu her yerde çip kullanılıyor fakat otomobilde çok daha fazla. Yılın başında okuduğumuz raporlarda yılda ortalama 90 milyon adet olan dünya üretiminin yüzde 5 civarında azalabileceğini, bunun da kabaca 4.5-5 milyon araç olduğunu söylemiştim. Ancak, geldiğimiz noktada maalesef bu sayıyı ikiyle çarpmak durumunda kalıyoruz. Bu kriz nedeniyle 2021 yılında dünyada 10 milyon araç eksik üretilecek"

Sektör neden tedarik sıkıntısı yaşıyor?

  • Kovid-19 nedeniyle aksayan üretim planları
  • Dünyadaki mikroçip fabrikalarının doğal afetlerden etkilenmesi
  • Hammadde tedarikindeki sıkıntılar ve fiyat artışı
  • Konteyner bulunurluğu sıkıntısı ve fiyat artışı
  • Pandemi nedeniyle limanlardaki aksaklıklar
  • Nakliye kamyonlarını kullanacak sürücü bulamamak

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU