Moda sektöründe küresel tedarik zincirleri gözden düşerken, üretim Türkiye'nin de aralarında olduğu başka ülkelere kayıyor

Reuters'ta yer alan habere göre, şirketler 2022 sonuna kadar Asya'daki üretimi yarıya indirme hedefi çerçevesinde Sırbistan, Hırvatistan, Türkiye, Tunus ve Mısır'da üretimi artırarak üretimi büyük pazarlara daha yakın yerlere taşıyacak

Fotoğraf: AA

Birçok moda markası dünyanın uzak yerlerinde tedarik zincirleri kurmaktan ve Asya'daki düşük maliyetli üretim merkezlerini kullanma fikrinden giderek uzaklaşıyorlar.

Reuters'ta yer alan habere göre, koronavirüs salgınının bu durumu kalıcı hale getireceği belirtiliyor.

İtalya merkezli Benetton CEO'su Massimo Renon, Reuters'a yaptığı açıklamada şirketin 2022 sonuna kadar Asya'daki üretimi yarıya indirme hedefi çerçevesinde Sırbistan, Hırvatistan, Türkiye, Tunus ve Mısır'da üretimi artırarak üretimi büyük pazarlara daha yakın yerlere taşıyacağını söyledi.

Renon tedarik zincirlerinde yaşanan sıkıntıların maliyetleri ve teslimat sürelerini artırmasının son 30 yılda sektöre yerleşen iş yapış biçimini nasıl değiştirdiğine yönelik bilgiler verdi.

Renon "Üretim süreci ve sevkiyat ücretleri ile ilgili daha fazla kontrol sahibi olmak stratejik bir karar" dedi ve şirketin bu sene Bangladeş, Vietnam, Çin ve Hindistan'daki üretimini %10 azalttığını ekledi.

Renon "Geçmişte bir konteyner için 1,200-1,500 dolar aralığındaki bir kargo maliyeti çıkarken bu rakam günümüzde 10,000-15,000 dolar aralığında olduğu gibi kesin bir teslimat süresi de verilemiyor" dedi.

Satışların çoğunu Avrupa'da yaptığı halde üretimi 2000'li yılların başlarından beri maaşların daha düşük olduğu ülkelere taşımış olan şirketin CEO'su Renon deniz navlun ücretlerinin on katına çıkmasının kargo gemilerindeki azlığın artan tüketici talebiyle birleşmesinden kaynaklandığını söyledi.

Bu nakliye sorunu moda ve bireysel tüketime yönelik sektörler için sorun yaratıyor. Hugo Boss üretimi merkeze daha yakına getirmeyi planlarken Lululemon, Gap ve Kohl's gibi şirketler satışların keskin şekilde arttığı Noel sezonununda ürün stoklarını doldurabilmek için çok daha pahalı olan hava yolu ile taşımayı tercih ediyorlar.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU