33 yıl sonra Çernobil: Türkiye basını o dönem hangi manşetleri atmıştı?

HBO dizisiyle yeniden gündeme gelen Çernobil felaketi sonrasında Türkiye basınında yer alan haberlerin neredeyse tamamı bir tehlike olmadığını telkin eden hükümet üyelerinin demeçlerinden oluştu. O dönem felaket şakalara da malzeme oldu

Dünyanın en büyük nükleer felaketi 26 Nisan 1986'da Ukrayna’nın Pripyat şehrinde yaşandı / Fotoğraf: Reuters

Ukrayna’nın Pripyat şehrinde 26 Nisan 1986 yılında meydana gelen Çernobil faciası, olaydan 33 yıl sonra HBO'nun yeni dizisi Chernobyl ile yeniden gündeme geldi. 

Çernobil Nükleer Santrali'ndeki patlama sonrasında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB), Avrupa ve Türkiye’ye büyük miktarda radyasyon yayıldığı tespit edildi.

Ancak o dönem hükümet yetkililerinden olayın abartılmaması gerektiği ve Türkiye’ye etki etmediği şeklinde açıklamalar geldi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akıllarda kalan fotoğraf karesi ise dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Cahit Aral'ın çay içerken çekilmiş fotoğrafıydı. Aral, Karadeniz çayı ve fındıktan uzak duranlar için kameralar karşısında “Bir şey olmaz” diyerek çay içmişti.

Türkiye yıllarca o dönemi ve "Radyasyon var mıydı yok muydu?" şüphesini bu manzara ile hatırlamıştı. 

 

Çernobil gazete manşeti -  8 (milliyet).png
Fotoğraf: Milliyet

 

Oysa o dönem yapılan haberler içinde tehlikeyi hafife alan tek kare bu değildi. O dönemde vatandaşları sükunete davet eden çok sayıda haber yapıldı.

 

 

Radyasyon tehlikesi o dönem şakalara bile konu oluyordu.

 

 

Tarihin en büyük nükleer faciasının ardından konuya ilişkin haberler çoğunlukle toplumu bir tehlike olmadığına ikna etmeyi hedefleyen hükümet üyelerinin demeçlerinden oluşuyordu.

 

 

Konu magazin figürlerinin de gündemine girmişti.

 

 

 

 

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU