Kızamık salgınıyla boğuşan New York eyaletinde dini gerekçelerle aşı muafiyetine son verildi

Yasanın arkasındaki Demokrat senatör, “eşi görülmemiş bir sağlık kriziyle karşı karşıya olduklarını” vurgulamıştı

Fotoğraf: The Independent

Victoria Gagliardo-Silver - The Independent

Tarihinin en büyük kızamık salgınıyla mücadele eden New York eyaletinde aşıda dini muafiyetleri ortadan kaldıran yasa kabul edildi. 

Aileler daha önce dini inançlarını gerekçe göstererek, çocuklarını okula yazdırırken kendilerinden istenen aşıları yaptırmaktan muaf tutulabiliyordu.

Özellikle Ortodoks Yahudilerin yaşadığı mahallerde görülmeye başlayan son 27 yılın en kötü kızamık salgınında vaka sayısı bini aşmıştı. 

Tasarıyı eyalet senatosuna getiren Demokrat Senatör Brad Hoylman, kararın kabul edilmesi öncesi yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

Eşi benzeri görülmemiş bir halk sağlığı kriziyle karşı karşıya bulunuyoruz. Aşı karşıtı olarak bildiğimiz, gaddar sahte bilim dedikoducuları ve dolandırıcı sağlıkçılar, yersiz bir şüphe ve korku tohumlarını ekmek için yıllarını harcadı. Ancak yasa koyucuların bunlarla yüzleşme zamanı.

Tasarıyı imzalayan Demokrat New York Valisi Andrew Cuomo ise çarşamba günü verdiği demeçte, “Din özgürlüğünü anlıyorum. Aşı karşıtlarının teorisinden de haberdarım. Ancak her iki tarafın da halk sağlığı riskinden etkilendiğine inanıyorum” demişti.

Atılan adım, Jessica Biel ve Robert F. Kennedy Jr. gibi popüler isimlerin, zorunlu aşı karşısında endişelerini dile getirdiği bir sırada geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bazı kesimler, söz konusu karara dini gerekçelerle karşı çıkarken, kanunu destekleyenlerse bilimsel kanıtlar ve halk sağlığına yönelik tehditlerin dini inançlardan ağır bastığını düşünüyor. 

Associated Press’in (AP) haberine göre tasarı destekçileri ayrıca, ABD Yüksek Mahkemesi’nin 1905 tarihli kararına atıfta bulunarak, devletin aşı yaptırmayı yasalarla zorunlu hale getirme hakkının bulunduğunu savunuyor. 

Bir başka kesimse, dini sebeplerle muafiyet isteyen bazı kişilerin, aşı uygulamasına, aslında hurafeler ve güvenilmez söylentilere dayanarak itiraz ettiğini ileri sürüyor. 

Öte yandan söz konusu yasa, aşı uygulamasından, bağışıklık sistemi zayıf olanları ve tıbbi gerekçelerle aşı olamayacak durumdaki çocukları muaf tutuyor. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU