Beş araştırmacıdan ortak çağrı: "Uzayda nasıl seks yapılacağını bulmamız gerekiyor"

"Uzay erotizmini mümkün kılmak, insanların uzay yaşamına adapte olmasını sağlayabilir"

Araştırmacılara göre uzayda seks, astronotların rahatlamasını ve uyumasını kolaylaştırabilir (Unsplash)

Psikoloji ve uzay bilimleri alanında araştırmalar yürüten 5 akademisyen, ortaklaşa kaleme aldıkları bir yazıda uzayda seks yapmanın mümkün kılınması gerektiğini ifade etti.

The Conversation’da yayımlanan yazıda, "Uzun mesafeler kat etmeyi ve gezegenler arası bir tür olmayı umuyorsak, aşk ve seks uzayda da mümkün olmalı. Ancak uzay uçuşlarıyla ilgili organizasyonlar buna hazır değil" ifadeleri yer aldı.

Yazar kadrosunda Kanada’daki Concordia Üniversitesi’nden cinsel psikoloji uzmanı Simon Dubé, yine Concordia Üniversitesi’nden araştırma görevlisi Lisa Giaccari, aynı üniversitenin psikoloji bölümünde doktora adayı Maria Santaguida; Laval Üniversitesi’nden yapay zeka ve dijital teknoloji uzmanı Dave Anctil ve aynı üniversiteden hemşirelik bilimleri profesörü Judith Lapierre yer aldı.

NASA ve SpaceX’in Ay ve Mars'ı kolonileştirmeyi, uzun vadeli görevler için insanları uzaya göndermeyi amaçladığını hatırlatan yazarlar, söz konusu kurumların, astronotların cinsel ihtiyaçlarıyla henüz ilgilenmediğini ifade etti.

"Uzay araçlarını başka bir gezegene indirmek ya da milyarderleri yörüngeye fırlatmak bir şeydir. Ancak insanları uzayda uzun süre yaşamaya göndermek başka bir şeydir" diyen yazarlar, sözlerine şöyle devam etti:

Aşk ve seks insan hayatının merkezindedir. Buna rağmen, ulusal ve özel uzay kuruluşları, uzayda insan erotizmini ele almak için herhangi bir somut araştırma ve plan yapmadan Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ), Ay ve Mars'a uzun vadeli görevler düzenlemeye çalışıyor.

Yazarlara göre insanlık, yeni gezegenlere yerleşmeyi ve evrende yayılmayı hedefliyorsa bu tutumun değişmesi gerekiyor.

"Roket bilimi yetmez"

Ekibe göre roket bilimi insanları uzaya götürmek için yeterli. Ancak uzayda yolculuk edebilen bir medeniyetin hayatta kalıp gelişmesi, insan ilişkilerine bağlı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gelecekte uzun süreli seyahatlere çıkacak astronotların sosyal izolasyon, kapalı alanda yaşam vb. durumlar nedeniyle strese gireceğini aktaran ekip, "Uzayda yaşam, mahremiyeti kısıtlayabilir ve işbirliğinin gerekli olduğu tehlikeli koşullarda mürettebat üyeleri arasındaki gerilimi artırabilir" diye yazdı.

Ekip buradan hareketle, "Uzayda insanlar arasındaki yakınlığı sınırlamanın astronotların zihinsel ve cinsel sağlığını, mürettebatın performansını ve görev başarısını tehlikeye atabileceğini savunuyoruz" dedi:

Öte yandan, uzay erotizmini mümkün kılmak, insanların uzay yaşamına adapte olmasını ve gelecekteki uzay sakinlerinin refahının artmasını sağlayabilir.

"Yeni bir disiplin gerek"

Söz konusu hedeflerin başarılabilmesi için çeşitli öneriler sıralayan ekip, bilim insanlarının ve ilgili yetkililerin uzay araştırmalarında yeni bir bakış açısı benimsemesini talep etti.

Buna göre söz konusu bakış açısı, insanları ihtiyaçları ve arzuları olan bir bütün olarak görmeli.

"İnsan cinselliğinin psikolojisini araştıran ve uzaydaki insan faktörünün psikososyal yönlerini inceleyen araştırmacılar olarak, uzay programlarının yeni bir disiplini benimsemesinin tam zamanı olduğunu söylüyoruz" diyen yazarlar, sözlerini şöyle sürdürdü:

Uzay seksolojisine, dünya dışı yakınlaşmaya ve cinselliğe yönelik kapsamlı bilimsel çalışmaya ihtiyaç var.

 

Independent Türkçe, The Conversation

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU