ABD'den yüz milyonlarca Kovid-19 aşısı alıp dünyaya dağıtma sözü

Biden yönetimi, güçlendirici aşı konusunda eleştiriler sürerken Covax'a büyük bir bağışı ve küresel bir zirve düzenleneceğini duyurmaya hazırlanıyor

Joe Biden (AP)

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD), Batı yarımkürenin ötesindeki yerlerde aşılama yapılması umutlarını güçlendirecek bir hamleyle dünyanın dört bir yanına dağıtmak üzere milyonlarca doz daha Pfizer aşısı satın almayı planladığı bildirildi.

Detayları cuma günü sızdırılan ve The Washington Post'ta haber olan hamle, küresel aşı tedarikini ele almak için gelecek hafta yapılacak BM Genel Kurulu toplantısı öncesinde geldi.

Dünya Sağlık Örgütü'yle (WHO) Covax girişimi aracılığıyla 500 milyon doz aşı dağıtılması için haziranda yapılan mevcut anlaşmayı takiben yapılan Pfizer anlaşmasına dair gelecek hafta başlarında bir resmi açıklama yapılması bekleniyor.

Geçen haftaki açıklamasında DSÖ, yıl sonuna kadar düşük ve orta gelirli ülkelere 2 milyar doz aşı dağıtma hedeflerinin gerisine düşmeyi ve teslimatların öngörülen oranların yüzde 30 altında kalmasını beklediklerini söylemişti.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, düşük ve orta gelirli ülkeler aşı dozlarına erişmek için mücadele ederken, ABD ve diğer zengin ülkeleri üçüncü veya "güçlendirici" olarak da anılan aşıları uygulamaktan vazgeçmeye çağırmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen hafta Ghebreyesus, ülkelerin en azından yıl sonuna kadar beklemesi gerektiğini ve bunun da tüm ülkelere en az yüzde 40 aşılama oranına ulaşma fırsatı vereceğini belirterek sözlerine devam etmişti. Güçlendirici aşıları erteleme çağrılarıyla karşı karşıya kalan ABD'nin, bunu haftaya gerçekleştirmeye başlaması planlanıyor.

Afrika'da kıta nüfusunun sadece yüzde 3'üne bir doz aşı uygulanırken ve birçok ülke aşı tedarikini sağlama mücadelesi verirken, AB ülkeleri ve ABD dahil zengin ülkeler milyonlarca doz aşı satın aldı.

The Washington Post'a göre Beyaz Saray cuma günü, gelecek hafta küresel aşı tedariki konusunda dünya liderlerinin ve sağlık profesyonellerinin de katılacağı sanal bir zirveye ev sahipliği yapacağını da açıklayacak. Haberde isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan üç kişinin sözlerine atıfta bulunuldu.

Çarşamba günü yapılacak zirvede, ABD Başkanı Joe Biden'ın gelecek yıl eylüle kadar tüm dünyaya nüfusunun yüzde 70'ini aşılama taahhüdünde bulunacağı iddia edildi. Bu hedef, düşük ve orta gelirli ülkeler için halihazırda açıklananlara ilaveten milyarlarca ek doz gerektirecek.

Covax girişiminin en büyük bağışçılarından biri olan ABD, dünyanın geri kalanı için çoktan 140 milyon doz aşı satın aldı. Gelecek haftaki etkinlikte diğer ülkeler de daha fazla bağış sözü verebilir.

The Independent, yorum için Beyaz Saray'la iletişime geçti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU