BM: Yapay zeka insan hakları için ciddi bir risk oluşturuyor

İnsan Hakları Yüksek Komiseri Bachelet, insan hakları için ciddi risk oluşturduğu gerekçesiyle yeterli güvenlik önlemleri alınana kadar yapay zeka (AI) sistemlerinin satışı ve kullanımına ilişkin acil bir moratoryum çağrısında bulundu

Fotoğraf: Pixabay

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin yapay zeka (AI) sistemlerine ilişkin yeni raporu açıklandı.

Rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, yapay zekanın insan hakları için ciddi risk oluşturduğunu söyledi ve yeterli güvenlik önlemleri alınana kadar yapay zeka sistemlerinin satışı ve kullanımına ilişkin acil bir moratoryum çağrısı yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bachelet, uluslararası insan hakları hukukuna uyumlu olmayan yapay zeka uygulamalarının yasaklanması gerektiğini belirtti.

"Yıkıcı etkileri etkileri olabilir"

Bachelet, yapay zekanın, günümüzdeki bazı büyük zorlukları aşmak için faydalı olabileceğine dikkati çekerek, "Ancak yapay zeka teknolojileri, bireylerin insan haklarını nasıl etkilediklerine yeterince dikkat edilmeden kullanılırsa olumsuz, hatta yıkıcı etkileri olabilir" uyarısında bulundu.

"İnsan hakları riski ne kadar yüksekse, yapay zeka teknolojisinin kullanımına ilişkin yasal gereklilikler de o kadar katı olmalıdır" ifadesini kullanan Bachelet, ancak risklerin değerlendirilmesinin zaman alabileceğinden, devletlerin potansiyel olarak riskli teknolojilerin kullanımına moratoryumlar koyması gerektiğini vurguladı.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU