ABD'de eleman aranan pozisyon sayısı 10 milyonu bulurken neden 8,5 milyon işsiz var?

Ülkede bazı dükkanlarda müşteriler "Lütfen sabırlı olun, çalışan sayımız az" tabelasıyla karşılaşıyor

ABD'de iş bulma merkezlerinde kuyruklar oluşuyor (Reuters)

Açık iş sayısının 10 milyonu bulduğu ABD'de bir yandan da yaklaşık 8,5 milyon işsiz var.

İşletmeler eleman bulamamaktan şikayet ediyor. Öyle ki bazı dükkanlarda müşteriler "Lütfen sabırlı olun, çalışan sayımız az" tabelasıyla karşılaşıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan birçok işsiz de iş bulamamaktan şikayetçi. Peki bu durumun sebepleri ne?

ABD'nin prestijli gazetelerinden Washington Post'un (WP) haberine göre bunun arkasında Kovid-19 pandemisi ve hem işçilerin hem de işverenlerin bakış açılarındaki değişim var.

Ülkede koronavirüs sebebiyle kapanan dükkanlar yüzünden işçi alımı azaldı. Zira pandemi öncesine kıyasla 5 milyon daha az iş ilanı var.

ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin belirlediği 300 dolarlık (yaklaşık 2 bin 500 TL) işsizlik yardımı da çoğu kişi için bitmek üzere. Bazı kesimler bu yüzden iş arayanların sayısının artacağını düşünse de WP'nin haberinde yardımları halihazırda durduran 22 eyalette işsizlerin iş hayatına geri dönmediği kaydedildi.

Heather Long, Alyssa Fowers ve Andrew Van Dam imzasıyla yayımlanan yazıda, koronavirüsün ardından işçilerin evden çalışmayı tercih etmeye başladığına da dikkat çekildi.

Bu tür değişimlerin neticesinde ülkede istifalar pandemi öncesine göre yüzde 13 artarak rekor seviyeye ulaştı. Yine aynı döneme göre çalışmayan veya iş aramayan yaklaşık 5 milyon insan var. Öte yandan girişimciliği tercih edenlerin sayısı da epey yükseldi.

Eski ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke de ekonominin büyük bir değişimden geçtiğini ve bunun sonuçları olduğunu doğruladı:

Nerede ve nasıl çalışmak istediğimizi tekrar belirliyoruz. Bireyler, en iyi seçeneklerinin ne olduğunu ve nerede olmak istediklerini bulmaya çalışıyor.

ABD'de şu anda hangi endüstrinin en fazla iş olanağına sahip olduğuyla pandemi öncesinde o endüstride kaç kişinin çalıştığı arasında bir uyumsuzluk var. Örneğin serbest meslek dallarında şu an 1,8 milyon açık pozisyon mevcut. Ancak en son o sektörde çalışan kişi sayısı 925 binden daha az.

 

 

Eğitimde de çalışanlar işlerinden ayrılarak başka dallara yöneliyor. ABD Ulusal Çocuk Bakımı Derneği (National Child Care Association) Başkanı Cindy Lehnhoff, normal şartlarda şu anda okul için personel alım dönemi olduğunu, ancak yeterli aday olmadığını ve kadrolu çalışanların ayrıldığını söyledi:

İyi bir aday bulsanız da onunla iletişime geçen 10 kurum daha oluyor. Bu bir kriz. Halk, çocuk bakımı olmadan işe gidemez.

İnternetteki bir sitede çocuk bakımı alanında 2 binden fazla iş ilanı olduğunu söyleyen Lehnhoff, buralarda saatlik 12-13 dolar (yaklaşık 100-110 TL) teklif edildiğini ve bu ücretin pek çok fast food restoranının teklifinden daha az olduğunu söyledi.

Pandemi yüzünden uzun süreli işsiz kalanların sayısı arttı. Haberde, şu anda işsizlerin yaklaşık yüzde 40'ının (3,2 milyon) 6 ay veya daha uzun süredir çalışmadığı yazıldı.

Bu durum, iş bulunmasını da zorlaştırıyor. Yapılan çalışmalar, işverenlerin bu kişilerin kabiliyetinden şüphe duyduğunu gösteriyor.

Chicago Üniversitesi'nde ekonomi profesörü olan Peter Ganong da bu konuda şöyle konuştu:

Çalışma ekonomisinde en iyi bilinen gerçeklerden biri, kısa süreliğine işsiz kalan insanların çok çabuk iş bulmalarıdır. Uzun süredir işsiz kalanlar iş bulmakta zorlanıyor.

"Güçlü ama dengesiz bir iyileşme"

Şirketler, daha fazla çalışanı işe geri döndürmek için maaşları artırıyor. Bu hamle biraz etkili olsa da pandemi ve bakış açısındaki değişiklik, bu sıkıntının devam etmesine sebebiyet veriyor.

Özellikle önceden hizmet sektöründe çalışan pek çok işçi uzun çalışma saatleri, yorucu koşullar ve virüse daha fazla maruz kalma nedeniyle maaş ne olursa olsun geri dönmeyeceklerini söylüyor.

Bununla birlikte ekonomistler, genele bakınca işlerin dikkat çekici biçimde toparlandığını kaydetti. Pandemide kaybedilen işlerin yüzde 75'i tahmin edilenden daha hızlı bir biçimde tekrar dolduruldu.

Ancak WP'nin haberine göre bu, FED Başkanı Jerome H. Powell'in geçen hafta söylediği gibi "güçlü ama dengesiz bir iyileşme." Zira siyahi ve Hispanik kadınların yanı sıra üniversite mezunu olmayan ABD'liler işsiz kalmaya devam ediyor.

İyileşmedeki bir diğer dengesizlik de sektörler arasında. ABD'de restoran ve sinema salonları gibi temas gerektiren yerlerde işçi arayışı devam ederken oto yıkamacı gibi temas olmayan sektörlerde iyileşme daha başarılı yaşanıyor.

 

Independent Türkçe, Washington Post

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU