"Çöp, idrar, dışkı ve fareler": Sızan yazışma Katar'a götürülen Afganların halini gözler önüne serdi

"Gerçek bir cehennem"

Afganistan'dan tahliyeler 31 Ağustos'a kadar sürecek (ABD Hava Kuvvetleri)

Katar'ın başkenti Doha'daki El-Udeyd Hava Üssü'ne yerleştirilen Afganların içler acısı hali, sızan bir e-postayla ortaya çıktı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı yetkilisi Colin Sullivan'ın, ülkesinin Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı'na (Pentagon) 20 Ağustos'ta gönderdiği e-posta, ABD merkezli saygın haber sitesi Axios tarafından salı günü yayımlandı.

 

 

"Doha'da vahim koşullar" başlıklı yazıda Sullivan, "Tesiste hayati tehlike arz eden insani bir felaket var. Bu durumdan herkesin haberdar olmasını istedim… Doha'daki koşullar kendi eserimizdir" dedi:

Bugün çok nemli bir gün. Afganlar burada gerçek bir cehennemde yaşıyor. Yerler çöp, idrar, dışkı ve kusmukla dolu. Çöp toplamak için bir saat uğraştım. Neredeyse boğuluyordum.

Uçakların üsse gelmeye devam ettiğini ancak hijyen problemini çözebilecek bir kaynakları olmadığını söyleyen Sullivan, "Bu insanların hayatı kabus gibi… Doha'ya inen her uçakla daha da büyüyen insani bir krizin ortasındayız" diye yazdı.

Sullivan mültecilerin kaldığı hangarda fare sorununun da baş gösterdiğini sözlerine ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan Axios'a konuşan ABD'li bir yetkili, Doha'nın çok sıcak olduğunu ancak hangarda klimanın bulunmadığını söyledi:

Aşırı sıcak. Üs bir çölün ortasında. Etrafında hiçbir şey yok.

El-Udeyd Hava Üssü'ndeki Afganların kesin sayısı bilinmiyor. Ancak Pentagon sözcüsü, günde üç kez 7 bin geleneksel Afgan yemeği çıkarıldığını kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de koşulları iyileştirmek için hızla çalıştıklarını bildirdi.

 

Independent Türkçe, Axios, Habertürk

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU