Roma'da turistlerin üstsüz gezmesi yasaklandı

Kurallara uymayan ziyaretçiler para cezaları ve turistik yerlerden kovulmakla karşı karşıya kalabiliyor

Fotoğraf: The Independent

Roma halka açık yerlerde abur cubur yemekten üstsüz güneşlenmeye kadar pek çok şeyi kapsayan yeni kurallarla turistlerin uygunsuz davranışlarına karşı sıkı önlemler getiriyor.

Şehirde erkeklerin de toplum içinde üstsüz gezmesi yasaklandı. İkisi için de kuralları ihlal edenler para cezası alacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trevi Çeşmesi gibi gözde turistik mekanların etrafında çevreyi kirletecek gıdalar tüketmek ya da Roma’nın halka açık çeşmelerinden su içerken ağzını musluğa dayamak da yeni düzenlemelere göre uygunsuz kabul ediliyor.

Belediye meclisi yeni bir kural paketi oluşturmak için içindeki bazı kuralların 1947’ye kadar dayandığı yönetmelikteki kural listesini güncelledi ve genişletti.

Vatikan Müzeleri ya da Kolezyum gibi “Ebedi Şehir” Roma’nın bazı büyük cazibe merkezlerine sıra beklemeden girmeyi sağlayan biletleri satan karaborsacılar ve popüler turistik noktalarda Roma komutanı kostümüyle duran ve para karşılığı fotoğraf çektirenlere de yasak geldi.

Romalı yetkililer şehrin süs havuzlarının içinde yürüyenlere ve yüzenlere de ağır para cezalarıyla gözdağı verdi.

 

roma - 1.jpg
Turistik merkezlerde etrafı kirleten yiyecekler yemek yasak / Fotoğraf: The Independent

 

Hatta İspanyol Merdivenleri’nden tekerlekli valiz ve çocuk arabalarını merdivenlerde sektirerek taşımak bile kurallara aykırı hale geldi.

Bazı kuraldışılıklar polisin devriye gezdiği yerlerde hafif bir uyarıyla geçiştirilebilecekken, bazılarıysa para cezası ya da suçun işlendiği alana girme yasağı gibi daha ağır cezalarla sonuçlanabilecek.

Roma Belediye Başkanı Virginia Raggi The Telegraph’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Roma  misafirperverdir ve her zaman böyle kalacak ancak bu, kötü davranışlara ya da şehrimize zarar verilmesine göz yummak anlamına gelmiyor.”

Raggi, yabancı elçiliklerden vatandaşlarını şehri ziyaret edecekleri zaman yeni kurallar hakkında bilgilendirmelerini isteyeceğini söyledi.

Çalışanlardan ve güvenlikten sorumlu Roma Belediye Meclis Üyesi Marco Cardilli, “Eski kurallar modern toplumun ihtiyaçlarına karşılık verebilmek için güncellendi” dedi.

Şehrin yeni kuralları, yoğun turist akınıyla baş etmeye çalışan Venedik’in son birkaç yılda devreye soktuğu uzun önlemler listesini anımsattı.

Venedik’in 2017 yazında devreye soktuğu #EnjoyRespectVenezia (Venedik’e saygılı ol ve tadını çıkar) kampanyası turistleri ancak kurallara bağlı kalırlarsa sıcakkanlılıkla karşılamayı öngörüyordu.

Venedik’in ziyaretçilere yasak getirdiği eylemler şöyle: Kanallarda yüzmek, kamusal alanlarda piknik yapmak, köprülerde uzun süre duraksamak, yere çöp atmak, bisiklet ve motosiklet sürmek, banklarda uzanmak ve üzerlerine çıkmak, ağaçlara, binalara ve heykellere tırmanmak, halka açık yerlerde üstünü değiştirmek ve şehirde üstsüz veya mayoyla gezmek, gece ve siesta zamanlarında (öğleden sonra 1 ve 3 arası) fazla gürültü çıkarmak.

Kuralları ihlal etmek 450 euroya varan (yaklaşık 3 bin TL) yüklü para cezalarına sebep olabiliyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU