Ev sinemasından vizyona bu hafta: Savaş mağduru bir çiftin cennet arayışı; Aden

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için bu hafta çevrim içi platformlarda ve sinema salonlarında gösterime girecek filmler ile "Festival ajandası"nı yazdı

Şu hayatımızı bir cennet bahçesinde yaşama güzelliğini bize bahşedecek şeylere sahip olmanın artık neredeyse imkânsız bir hale geldiği günümüz dünyasında bitmeyen savaşlar, salgınlar nedeniyle belirsiz bir geleceğe bakarken hayatta kalmış olmamız bile bizim için şükredilecek bir şey dönüştü.

Elbette şükretmek iyidir, ama insanlık tarihi boyunca bitmek bilmeyen yer değiştirme, yerleşme, medenileşme, iktidara sahip olma, savaş ve yıkımın sebep ve sonuçları tüm hayatlarımızı şekillendirirken insanlığın bir kısmı şükretmeye zorlanırken bir kısmı doyduğu halde iştahı kesilmiyorsa bu işte bir yanlışlık vardır.

Çünkü ne yazık ki bu dünyada bize belletilen şudur; ya savaş çıkar kıtlık olur ya kıtlık vardır savaş olur…

Savaş mağduru bir çiftin cennet arayışı; Aden

Yönetmen: Barış Atay / Oyuncular: Funda Eryiğit, Caner Erdem, Sermet Yeşil, Cemalettin Çekmece, Onur Ünsal / Süre: 97 dakika

 

38. İstanbul Film Festivali'nin Ulusal Yarışma filmleri arasında yer alan ve MUBI'nin ağustos ayı programı kapsamında bu hafta gösterime giren, Barış Atay'ın yönetmenliğini üstlendiği ikinci sinema filmi Aden (Eden); savaştan kaçan bir çiftin, büyük bir sır saklayan iki kardeş ile yollarının kesişmesini anlatıyor.

 

Türk sinemasına farklı bir soluk getiren film, kıyameti andıran bir atmosferde, belirsiz bir zaman ve coğrafya yaratarak, son yılların yakıcı pek çok politik meselesinin yankılarını taşıyan güçlü bir alegori ortaya koyuyor.

 

Cennetinden kovulan insan

Geride bıraktıkları savaşın ardından kendi cennetlerini bulmak için yola koyulan, biri kadın biri erkek, tehlikesiz ve çaresiz iki kulun hikayesini konu edinen filmde, Aras ve Marba, savaştan kaçan evli bir çifttir.

Kaçarak hayatta kalmaya çalışan, kovuldukları cennetlerinden uzaklaştıkça kıtlık, açlık ve sefaleti arkalarında bıraktıklarına inanan bu çift, artık kendileri için yeni bir hayat kurmak istemektedir.

 

Bu amaçla yola koyulan ama bir türlü sona ermeyen bu yolculukta Aras ve Marba, istedikleri gibi bir yer bulmakta epey zorlanır, ancak tam tükenmek üzerelerken, kendilerini tam da istedikleri gibi cenneti andıran bir çiftlik evinin olduğu bir yerde bulurlar.

 

Bitap bir halde bu çiftlik evinin kapısına giden Aras ve Marba, evli olduklarını saklamaya karar vererek bu yeni insanlara kendilerini kardeş olarak tanıtırlar.

 

Konuşacak kimsenin ve meselenin olmadığı bu ıssız yerdeki evin sahipleri olan Libak ve Pukay, kendilerini kardeş olarak tanıtan Aras ve Marba'ya başlangıçta tereddütle yaklaşsa da onları evlerine kabul ederler.

Aras ve Marba bir parça huzur bulacaklarını düşündükleri, ancak sürekli tedirgin eden bir gerilimin hâkim olduğu bu evde kısa bir süre sonra birtakım tuhaflıklarla karşı karşıya kalırlar.

 

Nihayetinde karı-koca kendilerini büyük bir sır saklayan, suç ortağı iki erkek kardeşin dünyasında sıkışmış bir halde bulurlar.

 

Alegorik bir film

Cennet bahçesi anlamına gelen Aden, yaşadığı bölgelerdeki yaşam kalitesini kaybetmiş savaş mağduru bir çiftin, bilmedikleri bir coğrafyada, tanımadıkları iki kardeşin evlerine sığınma ve onların iktidar kavgasının ortasında hayatta kalmaya çalışmalarının hikâyesi olmasının çok ötesinde, insanlık tarihi boyunca kırılamayan bir kısır döngünün filmi aynı zamanda.

 

Barış Atay'ın mitolojiye ve insanlık tarihinin en öncül dönemlerine göndermelerle dolu filmi, kıskançlık, tuzak kurma ve cinayet çemberinde iktidar savaşlarının, göçlerin bir temsilini sunuyor.

Mülteci meselesi filmin ana dokusunu oluşturuyorsa da karakterler toplumsal katmanları işaret ediyor ve mülteci olmanın zorluklarının ötesinde erkek egemen toplumların ve iktidarların tahakkümü altındaki kadınların mücadelesini büyülü bir gerçeklik ve masalsı bir anlatım ile ele alıyor.

 

Bu katmanlar içinde emeği sömüren bir iktidar, iktidarı ele geçirmeye çalışırken yapılmaması gereken her şeyi yapmayı kendisine mubah gören muhalefet ya da iktidarın küçük ortağı denebilecek fırsatçı kişilikler, bitmek bilmeyen bir kısır döngünün izdüşümü olarak karşımıza çıkıyor.

 

Nihayetinde alegorilere bezeli bu film savaşın yarattığı yıkım ve insanlığın makus talihini anlatırken oryantalist perspektifi batı perspektifiyle harmanlayarak ortaya seyredilmeye değer bir film çıkarıyor.

 

34. Varşova Film Festivali'nde dünya prömiyerini yaptıktan sonra, 38. İstanbul Film Festivali'nde Mansiyon, 26. Adana Altın Koza Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu (Funda Eryiğit) ve En İyi Sanat Yönetmeni (Devrim Ömer Ünal), 25. Nürnberg Türkiye Almanya Film Festivali'nde ise Seyirci Ödülü'ne layık görülen Aden, 21 Ağustos'taki çevrim içi galasını takiben ilk kez ve sadece MUBI'de gösterime giriyor.

Haftanın diğer filmleri

Ağustos ayında birbirinden farklı filmlere ev sahipliği yapan sinema salonları farklı türlerden merakla beklenen yerli ve yabancı filmleri sinemaseverlerin beğenisine sunarken çevrim içi dijital platformlar da vizyona girememiş en yeni filmleri izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor.

Vizyonda yer alan filmlerin yanı sıra Zihin Gezgini (Reminiscence), Paw Patrol Filmi (PAW Patrol: The Movie), Körkütük (Another Round), Şeflerin Şefi, Collective, Barut Kokteyli (Gunpowder Milkshake) ve Spiral: Testere Devam Ediyor (Spiral: From the Book of Saw) gibi filmler bu hafta sinemaseverlerle buluşuyor.

Aşık Bir Erkek

Yönetmen: Chen-Hao Yin / Oyuncular: Roy Chiu, Ann Hsu, Tsai Chen-nan, Chung Hsin-ling, Lan Wei-hua, Peace Yang, Huang Lu Tz-yin, Wei-Ning Hsu / Süre: 115 dakika

 

"Doğru yol sadece ayrıcalıklı insanların hakkı mıdır?.."

2014 tarihli romantik Kore filminden uyarlanan ve Netflix'in Tayvan Yapımı Romantik Filmler kategorisinde bu hafta gösterime giren Man in Love adlı bu duygusal filmde; hasta babasına bakan, gırtlağına kadar borca batmış bir kadınla tanışan altın kalpli bir tahsildar, kadının sevgisini kazanmaya çabalar.

Borç tahsildarı A-Cheng günlerden bir gün borç batağındaki Hao Ting ile tanışır, onun, hasta babasına şikâyet etmeden baktığını gördükten ve tüm borçlarını kendi başına üstlendiğini öğrendikten sonra ona derinden ilgi duymaya başlar.

Kişiye özel bir geri ödeme planıyla kadının yükünü hafifletmeye çalışır; bu onunla randevuya çıkması karşılığında yapılacak bir borç indirimidir.

Hao Ting bu talebi başta garip bulsa da aralarındaki bu gerilimli ilişkide savunmasını indirip gerçekleri gördüğünde, A Cheng'in niyetini ve kalbindeki güzelliği keşfedecektir.

Barut Kokteyli

Yönetmen: Navot Papushado / Oyuncular: Karen Gillan, Carla Gugino, Lena Headey, Michelle Yeoh, Freya Allan, Angela Bassett, Paul Giamatti, Ralph Ineson, Chloe Coleman, Michael Smiley, Ed Birch, Adam Nagaitis, Samuel Anderson, Ivan Kaye, Joanna Bobin, Robert Maaser, Mai Duong Kieu, Jack Bandeira, Anita Olatunji, David Zimmerschied, Joshua Grothe, David Burnell IV, Jonathan Failla, Luka Omoto, Ahmed Chaer, Billy Buff, Maik Müller, Matthias Dittmer, Ronnie Paul, Michael Behrens, Konstantin Widjaja / Süre: 114 dakika

 

"İntikam buz gibi içilen bir kokteyl gibidir…"

Sinemalarda bu hafta gösterime giren Gunpowder Milkshake adlı bu film; işinin ehli bir suikastçı olan annesi tarafından on iki yaşında terk edilen ve on beş yıl sonra annesi gibi ölümcül bir suikastçı olan Sam'in, bir görev sırasında ortada kalan sekiz yaşındaki bir kızı korumak için suikastçı örgütünü karşısına almasını konu ediniyor.

Yüksek düzeyli bir suikastçı olan Scarlet kendisini öldürmeye gelen silahlı adamları öldürür ve ardından geride üzgün kızı Sam'i bırakarak kaçmak zorunda kalır.

Sam, mesleği suikastçı olan annesi Scarlet'ın işinin ters gitmesi üzerine şehirden ayrıldığını öğrendiğinde öylece yapayalnız ortada kalınca annesinin çalıştığı acımasız suç örgütü The Firm tarafından büyütülür.

Bu durumdan on beş yıl sonra Sam, annesinin çalıştığı bu firmada suikastçı olarak çalışmaya başlar.

Kendisine verilen bir görev sonrasında Sam işi tamamlar, adamı öldürür ve parayı alır.

Silahlarını yenilemek için kütüphane olarak gösterilen silah deposuna giden Sam, orada annesi Scarlet'ın eski ortakları olan Madeline, Anna May ve Florence isimli kişilerle tanışır.

Bu üçlü habersiz geldiği gerekçesiyle Sam'i öldürmeyi akıllarından geçirirler, ancak kim olduğunu öğrendikten sonra vazgeçerler ve Sam'e temiz silahlar verirler.

Sam, yeni bir görevinde, çalıntı bir parayı geri almak amacıyla bir otel odasına sızar ve hedefindeki adamı vurur.

O sırada vurulan adamın telefonu çalınca Sam aramaya kulak misafiri olur; bu aramada adamın parayı çalma sebebinin aslında kaçırılmış olan kızını kurtarmak olduğunu öğrenir.

Vurduğu adamın tedavi olması için Sam onu çalıştığı şirketin özel doktoruna götürür ve ardından para değişimine kendisi gider.

Bu görevi ayarlayan Nathan bu planı öğrendikten sonra Sam'i durdurması için adamlarını onun üzerine salınca, Sam gücünü annesinin ölümcül ortakları The Librarians ile birleştirerek, annesinin çalıştığı korkunç şirketi yok etmek için kullanır.

Ben de Varım

Yönetmen: Mark Lo / Oyuncular: Roger Taylor, Taylor Hawkins, Stewart Copeland, Chad Smith, Nick Mason, Samantha Maloney, Jim Keltner, Topper Headon, Nicko McBrain, Clem Burke, Cindy Blackman, Ben Thatcher, Ian Paice, Emily Dolan Davies, Stephen Perkins, Rat Scabies, Abe Laboriel Jr., Bob Henrit / Süre: 81 dakika

Count Me In.jpg

 

"Müziksiz ritme sahip olabilirsin ama ritimsiz müziğe sahip olamazsın…"

Netflix'in Belgesel Filmler kategorisinde, 24 Ağustos'ta gösterime girmesi beklenen Count Me In adlı bu film; bateri setini süsleyen gelmiş geçmiş en iyi bateristlerden bazılarının yer aldığı, rock davulu sanatını kadrajına alıyor.

Roger Taylor (Queen), Chad Smith (Red Hot Chili Peppers), Stewart Copeland (The Police), Cindy Blackman (Santana, Lenny Kravitz), Keith Moon (The Who), Nick Mason (Pink Floyd) ve John Bonham (Led Zeppelin) gibi tutkuları, kültürleri ve enerjileri hayranlık uyandıran ikonik müzisyenlere yer veren yapım izleyiciyi ritim dolu bir yolculuğa çıkarmayı planlıyor.

Bob Ross: Küçük Mutlu Ağaçların Arasında Gizlenen İhanet ve Hırs

Yönetmen: Joshua Rofé / Oyuncular: Bob Ross / Süre: 92 dakika

"Şuraya bugüne kadar anlatılmamış bir hikâyenin resmini çizelim…"

Bob Ross dünyanın en ünlü resim eğitmeni olarak milyonlarca kişiye resim sevinci aşıladı, ancak iş imparatorluğu için verdiği mücadele, mutlu ağaçlarına gölge düşürdü.

Netflix'in Yaşam Tarzı Belgeselleri kategorisinde 25 Ağustos'ta gösterime girmesi beklenen Bob Ross: Happy Accidents, Betrayal & Greed adlı bu yapım; skandallar dolu bir araştırmayı ekrana getiriyor ve 1983'ten 1994 yılına kadar yayınlanan The Joy of Painting'in yaratıcısı olan Ross'un hayatının bilinmeyenlerini gözler önüne seriyor.

Yıllardır anlatılmak üzere beklenen bir hikâyeyi keşfetmek istiyorsanız, kaçırmayın.

Boomika

Yönetmen: R. Rathindran Prasad / Oyuncular: Avantika Avantika, Aishwarya Rajesh, Pavel Navageethan / Süre: 123 dakika

 

"Bu dünya bizimle her dakika iletişim kuruyor…"

Netflix'in Hint Yapımı Gizem Filmleri kategorisinde 23 Ağustos'ta gösterime girmesi beklenen eko-korku gerilimi türündeki Boomika adlı bu filmde; Gayathri ve Gautham harap bir okulu bir tatil köyüne dönüştürmeye çalışırken garip şeyler ve korkunç olaylar ortaya çıkıyor.

Filmin hikayesi görünüşe göre; doğa sabrını yitirdiğinde, çevreye zarar veren her eylem için insanları cezalandırmaya başladığında neler olduğunu inceliyor.

Collective

Yönetmen: Alexander Nanau / Oyuncular: Liviu Iolu, Razvan Lutac, Mirela Neag, Camelia Roiu, Catalin Tolontan, Tedy Ursuleanu, Vlad Voiculescu / Süre: 109 dakika

Colectiv.jpg

 

"Tarihte gazetecilik üzerine yapılmış en iyi filmlerden biri…"

Sinemalarda bu hafta gösterime giren ve adeta bir gerilim filminin temposuna sahip olan Colectiv adlı bu belgesel; Romanya'daki dev bir sağlık skandalını ortaya çıkararak hükümet ile sermaye sahiplerinin binlerce insanın hayatını nasıl tehlikeye attığını gözler önüne seriyor.

Romanya'nın En İyi Uluslararası Film ve En İyi Belgesel dallarında Oscar'a aday olarak da gösterdiği film, 2015 yılında Bükreş'te Colectiv adlı bir gece kulübünde gerçekleşen bir konser sırasında çıkan ve onlarca ölümle sonuçlanan yangın sonrası hastaneye kaldırılan, fakat durumu hayati olmayan yaralıların da ilerleyen dönemde ölüm haberlerinin gelmesi üzerine yapılan araştırmanın, sağlık sektöründe palazlanmış büyük yolsuzlukları ortaya çıkarmasını konu ediniyor.

Gece kulübünde çıkan yangında yirmi yedi kişi olay yerinde, otuz sekiz kişi ise ilerleyen dönemde hastanelerde yaşamını yitirir.

Ölümcül yaraları olmasa da neden pek çok hastanın hastanelerde hayatını kaybettiği sorusunun peşine düşen bir gazetede konuyu araştıran ekiple birlikte izleyici de bu soruya dair kan dondurucu cevaplar buluyor.

Devasa bir ihmal zinciri ve işlevselliğini kaybetmiş bir sağlık sisteminin defolu parçalarını keşfeden ekip, araştırmacı gazeteciliğin siyasi bir eylem pratiği için önemini yeniden hatırlamamızı sağlıyor.

Demon Slayer: Mugen Treni

Yönetmen: Haruo Sotozaki / Oyuncular: Natsuki Hanae, Akari Kitô, Hiro Shimono, Yoshitsugu Matsuoka, Satoshi Hino, Takahiro Sakurai, Katsuyuki Konishi, Saori Hayami, Kenichi Suzumura, Tomokazu Seki, Tomokazu Sugita, Toshiyuki Morikawa, Rina Satô, Shin'ichirô Miki, Houko Kuwashima, Kaede Hondo, You Taichi, Konomi Kohara, Aoi Koga, Rikiya Koyama, Megumi Toyoguchi, Junya Enoki, Mariya Ise, Daisuke Hirakawa, Akira Ishida, Jun Kasama, Sayaka Senbongi, Takuya Eguchi, Hibiku Yamamura, Yuya Hirose, Shinya Takahashi, Saeko Akiho, Shugo Nakamura, Kanae Mitsuki, Zach Aguilar, Abby Trott, Aleks Le, Bryce Papenbrook, Mark Whitten, Ryan Bartley, Ray Chase, Jessica DiCicco, Lucien Dodge, Dorothy Elias-Fahn, Crispin Freeman, Erika Harlacher, Erik Scott Kimerer, Mela Lee, Landon McDonald, Michelle Ruff, Philece Sampler, Kaiji Tang, Kirk Thornton, Cedric L. Williams, Imari Williams, Suzie Yeung / Süre: 117 dakika

 

"Sonsuza dek sonsuz bir rüyanın içinde kaybolan Kılıç Ustaları'nın sessizce geri dönüşü…"

Demon Slayer adlı anime dizisinin hikâyesine sinemada devam eden ve sinemalarda bu hafta gösterime giren Demon Slayer: Mugen Train (Kimetsu no Yaiba: Mugen Ressha-Hen) adlı bu film; ailesi iblisler tarafından öldürülen ve kendisi dışında sağ kalan tek aile üyesi kız kardeşi Nezuko'nun ise bir iblise dönüşümüne şahit olan Tanjiro'nun, ailesinin intikamını almak ve kız kardeşini lanetten kurtarmak için bir iblis avcısına evirilmesini konu ediyor.

Tanjiro ve ekibi, Butterfly Mansion'da rehabilitasyon eğitimlerini tamamlayıp bir sonraki görevlerine, çok kısa bir süre içinde kırktan fazla kişinin kaybolduğu Mugen Treni'ne varırlar.

Tanjiro ve Nezuko, Zenitsu ve Inosuke ile birlikte Demon Slayer Corps'un en güçlü kılıç ustalarından biri olan Flame Hashira Kyojuro Rengoku'ya katılarak umutsuzluğa giden yolda Mugen Treni'ndeki iblisle yüzleşirler.

Gürültü Ailesi: Film

Yönetmen: Dave Needham / Oyuncular: David Tennant, Grey Griffin, Michelle Gomez, Ruth Connell, Billy Boyd, Nika Futterman, Liliana Mumy, Lara Jill Miller, Carlos PenaVega, Brian Stepanek, Catherine Taber, Jessica DiCicco, Jill Talley, Katy Townsend, Izabella Alvarez, Andre Robinson, Asher Bishop, Cristina Pucelli / Süre: 83 dakika

 

"Yeni Dük'e selam olsun…"

Netflix'in Çocuk ve Aile Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren, Nickelodeon imzalı The Loud House: Movie adlı bu muhteşem müzikal serüvende; ebeveynleri ve on kız kardeşiyle İskoçya'ya giden Lincoln Loud, kraliyet ailesinden geldiğini öğreniyor!

Filmde, televizyon ekranlarının en geniş ailesi, gelmiş geçmiş en büyük Loud ailesi bir tatile çıkar.

Gürültü ailesinin ortanca ve tek erkek çocuğu olan ve kız kardeşlerinin gölgesinde kalan Lincoln, kendini hiç özel hissetmediği bir dönemde soylarının İskoç kraliyet ailesine dayandığını keşfettiğinde İskoçya'da da macera Loud ailesinin peşini bırakmaz.

Atalarının evinin bir şato olduğunu keşfeden aile, hiç vakit kaybetmeden tam diledikleri gibi lüks ve ihtişam dolu bir hayata kendilerini kaptırır.

Ancak ailenin bu İskoçya'daki tatilinde kendileriyle ilgili keşfedecekleri daha pek çok şey vardır.

Körkütük

Yönetmen: Thomas Vinterberg / Oyuncular: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe, Maria Bonnevie, Helene Reingaard Neumann, Susse Wold, Magnus Sjørup, Silas Cornelius Van, Albert Rudbeck Lindhardt, Martin Greis-Rosenthal, Frederik Winther Rasmussen, Aksel Vedsegaard, Aya Grann, Gustav Sigurth Jeppesen, Freja Bella Lindahl, Mercedes Claro Schelin, Cassius Aasav Browning, Maria Ovi, Clara Phillipson, Lucas Helt Mortensen, Oskar Kirk Damsgaard, Niels Jørgensen, Le Münster-Swendsen, Michael Asmussen, Christina Hildebrandt, Thomas Guldberg Madsen, Per Otto Bersang Rasmussen, Dorte Højsted, Morten Jørgensen, Morten Thunbo, Jens Basse Dam, Max Kaysen Høyrup, Waldemar Beer Hansen, Matti Rochler, Milas Hansen, Carl David, Schubert Holm-Nielsen, Leonid Brezhnev, Bill Clinton, Michel Daerden, Ole Dupont, Diêm Camille G., Palmi Gudmundsson, Jean-Claude Juncker, Martin Marks, Angela Merkel, Mathias Vincent Amand Meyer, Viktor Orbán, Nicolas Sarkozy, Boris Yeltsin / Süre: 117 dakika

Druk.jpg
Druk.jpg, by abdurahman.koc

 

"Orta yaş krizi ve alkol bağımlılığı üzerine kışkırtan bir film…"

Sinemalarda bu hafta gösterime giren Another Round (Druk) adlı bu film; her gün belli bir seviyede alkol alarak hayat standartlarının yükseleceğine dair bir araştırmaya rastlayan ve bu deneyi kendi hayatlarına uygulamaya karar veren dört lise öğretmeninden oluşan bir arkadaş grubunun hikâyesini anlatıyor.

Hans, Laust, Torben ve Martin uzun yıllardan beri arkadaş olan ve hayatlarına renk katmak isteyen dört öğretmendir.

Birinin sorunlu bir evlilik hayatı vardır, biri de hala kendisini terk eden eşinin üzüntüsünü çekiyordur.

Hayatları oldukça tekdüzeleşmiş bu dört arkadaş, rutinlerini değiştireceklerini düşündükleri bir alkol teorisini denemeye karar verirler.

Başlarda hem okuldaki performansları hem de sosyal hayattaki başarıları gittikçe artar, ancak heyecanla başladıkları bu deneyi sürdürmek için alkolün dozunu arttırınca işler hiç de bekledikleri gibi gitmez.

Paw Patrol Filmi

Yönetmen: Andrew Hickson, Cal Brunker / Oyuncular: Tyler Perry, Ron Pardo, Will Brisbin, Kingsley Marshall, Keegan Hedley, Iain Armitage, Callum Shoniker, Shayle Simons, Lilly Bartlam, Kim Roberts, Paul Braunstein, Marsai Martin, Monique Alvarez, Jimmy Kimmel, Jamillah Ross, Dax Shepard, Randall Park, Yara Shahidi, Josh Robert Thompson, Josh Graham, Neil Crone, Joe Pingue, Kim Kardashian, Charlie Gallant, Richard Binsley, Stacey DePass, Kevin Duhaney, Eva Olivia, Al Saif Alshad, Raoul Bhaneja, Saara Chaudry, Ian James Corlett / Süre: 88 dakika

 

"Hiçbir şehir çok büyük; hiçbir yavru köpek ise çok küçük değildir!.."

Sinemalarda bu hafta gösterime giren dünyaca ünlü fenomen Paw Patrol dizisinin sinemaya uyarlanan bu versiyonu; şehrin kahraman köpekleri Ryder ve arkadaşlarının, Macera Şehri'ni kaosa sürükleyen belediye başkanı Humdinger'a karşı verdikleri mücadeleyi anlatıyor.

Paramount Pictures tarafından hayata geçirilen sinema filmi, Spin Master Entertainment tarafından üretilen ve Nickelodeon tarafından yayınlanan ödüllü, okul öncesi çocuklar için hazırlanmış çizgi diziye dayanıyor.

Şimdiye kadarki bu en büyük Paw Patrol hikayesinde, heyecanlı görevler, yeni karakterler ve harika yeni araçlar izleyicisini bekliyor.

Bu sürekli büyüyen eğlence serisinin yeni bir bölümünü temsil eden PAW Patrol uzun metrajlı filminde, en büyük rakipleri Humdinger, civardaki Macera Şehri'nin Belediye Başkanı olunca Ryder ve herkesin gözdesi kahraman köpek yavruları, Humdinger'in hareketli şehre yapacağı kötülükleri durdurmak için mücadeleye girmek üzere son hızla harekete geçer.

Yavru köpeklerden birinin Macera Şehri'ndeki geçmişiyle yüzleşmesi gerekirken ekip, yeni arkadaşları, bilgili mastı Liberty'den yardım alır.

Birlikte, heyecanlı ve yeni aletlerle ve donanımlarla silahlanan PAW Patrol, bütün umutlar tükendiğinde ve kahramanlara her zamankinden fazla ihtiyaç olduğunda kaderi onların patilerinde olan Macera Şehri'nin vatandaşlarını korumak için savaşır.

Perde Arkası: Caitlyn Jenner

Yönetmen: Crystal Moselle / Oyuncular: Caitlyn Jenner / Süre: 69 dakika

 

"Geçmişte ve günümüzde kim olduğunu çok iyi bilen bir dekatloncu…"

Uçsuz bucaksız spor dünyasından öykülere yepyeni bir bakış sunan beş bölümlük bir belgesel dizisinin bir parçası olan ve Netflix'in Belgesel Filmler kategorisinde bu hafta gösterime girmesi beklenen Untold: Caitlyn Jenner adlı bu film; dünyanın en büyük atletini belirlediği söylenen dekatlon yarışını kadrajına alıyor.

İki günlük yarışma sırasında katılımcıların koşu, atlama ve fırlatma yetenekleri bir sınavdan geçer.

1972'deki başarısızlığın ardından Caitlyn Jenner, 1976 yılında Montreal'de düzenlenecek yarışta altın madalya kazanmaya kararlıydı.

Dört yıl boyunca her gün antrenman yapan sporcu, bahisçilerin favorisi hâline geldi, ancak Jenner için 1976 Olimpiyatları'ndaki dekatlon yarışı, atletik bir testin çok ötesindeydi.

Olimpiyatlar, sporcunun içinde bulunduğu kimlik krizinin yol açtığı manevi çalkantıları bir süreliğine unutması için de bir araçtı.

Yeni bir dünya rekoru kırıp Montreal'de altına uzanan Jenner, atletik mükemmelliğin kriteri hâline gelerek Amerika'da süperstarlığa ulaştı, ancak arzuladığı sportif başarı ve yarattığı şöhret imajı, kendi gerçek kimliğini kabullenmesinin önündeki ana engeller hâline de gelmişti.

Olimpiyatlarda kaydedilmiş olan ve henüz yeni keşfedilen görüntülerden Jenner ailesinin çektiği videolara kadar daha önce hiç görülmemiş muazzam bir arşiv eşliğinde aktarılan öyküde Jenner, altın madalya kazanmasından cinsiyet değişimine başlama sürecine ve çocuklarıyla olan ilişkilerine kadar hayatını yeni bir kavrayışın ışığında ele alıyor.

Spiral: Testere Devam Ediyor

Yönetmen: Darren Lynn Bousman / Oyuncular: Chris Rock, Max Minghella, Samuel L. Jackson, Marisol Nichols, Dan Petronijevic, Richard Zeppieri, Patrick McManus, Ali Johnson, Zoie Palmer, Dylan Roberts, K.C. Collins, Edie Inksetter, Nazneen Contractor, Thomas Mitchell, Carvin Winans, Leila Leigh, Chad Camilleri, Jerry Getty, Connor Smith, Peter Hoy, Chris Ramsay, Morgan David Jones, Nadine Whiteman Roden, Miles Koules, Frank Licari, Maximus Castrounis, Leonidas Castrounis, John Tokatlidis, Nick Alachiotis, Sean Jones, Brian Cook, Scotty Cook, Genelle Williams, Andrew Perun, Bryan Thomas, Trevor Gretzky, Clinton Walker, Jacob Boose, Nneka Elliott, Val Cole, Brandon Zakkai, Joseph Pierre, Sebastian MacLean, Alexander Troy, Gannon Racki, Luke Gallo, Isys Alexis, Christopher Tai, Tim Ziegler, Jaclyn Vogl, Caleb Ellsworth-Clark, Joseph Racki, Rick Gacia, Howard Green, Donovan Boucher, Matthew Lee, Elena Khan, C.J. Lusby, Heidi Matijevic, Boomer Mays, Johnny Prince, Josh Stolberg / Süre: 93 dakika

 

"Jigsaw'ı taklit eden biri; bu işin kontrolden çıkması an meselesi…"

Sinemalarda bu hafta gösterime giren Spiral: From the Book of Saw adlı bu film; kurbanlarını oyunbaz tuzakların içerisinde bulmacalar çözmeye zorlayan Jigsaw'unkine benzer cinayetlerin, bu kez polis teşkilatı üyelerini hedef aldığı bir öyküyü odağına alıyor.

İlk filminden itibaren sinemaseverleri koltuklarına çivileyen ve serinin hasretle beklenen bu yeni bölümünde; dünyaya adalet getirmek isteyen sadist bir katil şehre musallat olduğunda, küstah bir dedektifle acemi ortağı emekli bir komiserin de yardımıyla, şehrin kanlı geçmişini hatırlatan bu tüyler ürpertici cinayetleri çözmeye çalışır.

Derin bir gizemin içinde farkında olmadan kapana kısılan dedektif, kendini katilin korkunç oyununun ortasında bulur.

Şeflerin Şefi

Yönetmen: Ahmet Kapucu / Oyuncular: Ruhi Sarı, Hazım Körmükçü, Sermiyan Midyat, Ayumi Takano, Zeynep Gülmez, Melih Selçuk, Açelya Elmas, İlhan Karamanoğulları, Elvan Albat, Büşra Karaağaç, İlkin Oğuzhan Çakır, Necip Okutan / Süre: 118 dakika

 

"Aşk mı güçlü, inat mı?.."

Sinemalarda bu hafta gösterime giren, komedi tutkunlarının kahkahalara boğulacağı Şeflerin Şefi adlı bu filmde; ayrı ayrı kendi restoranlarını işleten ve çocukluklarından beri aralarındaki rekabet hiç dinmeyen Halil ile Cemal'in, bir yemek yarışmasında kozlarını paylaşmasını konu ediniyor.

Çocukluklarından beri birbirlerine rakip olarak büyüyen Karadenizli Cemal ile Adanalı Halil'in rekabeti babalarından kalma restoranların başına geçtikten sonra da devam eder.

Cemal'in kızı Fatoş ile Halil'in oğlu Umut'un başlayan gizli aşkı ise ortaya çıktıktan sonra bu durum Cemal ile Halil'in rekabetini başka bir boyuta taşır.

Tam bu esnada yıllar sonra mahalleye dönen Yasemin, iki kafadarın kafasını karıştırıp rekabeti daha da ileri bir noktaya ulaştırır.

Cemal ile Halil'in aralarındaki bu rekabeti sonlandırmak için verdikleri karar ise tüm mahalleyi şaşkına çevirir, çünkü Halil, Cemal'e meydan okuyarak dünyaca ünlü TV programı Şeflerin Şefi programına katılmayı ve yarışmayı kaybedenin mahalleyi terk etmesi konusunda iddiaya girer.

Cemal, bu meydan okumayı kabul eder ve iki kafadar yarışmaya katılmaya karar verir.

Tabi bu durum hem Umut hem Fatoş hem de Yasemin için büyük bir sürpriz olacaktır.

Tatlı Kız

Yönetmen: Brian Andrew Mendoza / Oyuncular: Jason Momoa, Isabela Merced, Manuel Garcia-Rulfo, Amy Brenneman, Adria Arjona, Milena Rivero, Justin Bartha, Raza Jaffrey, Lex Scott Davis, Michael Raymond-James, Dominic Fumusa, Nelson Franklin, Will Blagrove, Helen E. McNutt, Tom McNutt, Brian Howe, Kristy Nolen, Marie Zoumanigui, Erin Barnes, Katy M. O'Brian, David A MacDonald, James Anthony McBride, Liron Blumenthal, Cherie McClain, Ricardo Miguel Young, Matthew Hostetter, Bobby Liga, Tammy Brant, Cale Schultz, Jake Allyn, Dave Camarillo / Süre: 109 dakika

 

"Güçlü insanların peşine düşerek hayatlarını tehlikeye atan bir aile…"

Netflix'in Aksiyon ve Macera Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Sweet Girl adlı, yüksek tempolu bu aksiyon gerilimde; hayatının aşkını bir ilaç şirketinin açgözlülüğü yüzünden kaybeden ve bu dünyada kızından başka kimsesi kalmayan bir adam, adaletin yerine gelmesini sağlamaya çalışır.

Yıkılmış bir adam, eşinin ölümünden sorumlu olan insanları adalet önüne çıkarmaya yemin eder, ancak bu süreçte ailesinden geriye kalan son kişi olan kızını da korumak zorundadır.

Ailesine çok düşkün olan Ray Cooper, hayat kurtarma potansiyeline sahip bir ilacın karısı kanserden ölmeden önce piyasadan çekilmesinden sorumlu ilaç firmasına karşı mücadele ederek adaleti sağlamaya yemin eder.

Fakat gerçekleri ararken onu ve kızı Rachel'ı tehlikeye atan ölümcül bir karşılaşma yaşayınca, Ray'in asıl amacı ailesinden geriye kalan tek kişiyi korumak için intikam almaya dönüşür.

The Witcher: Nightmare of the Wolf

Yönetmen: Kwang Il Han / Oyuncular: Graham McTavish, Theo James, Lara Pulver, Mary McDonnell, Matthew Yang King, Tom Canton, David Errigo Jr. / Süre: 81 dakika

 

"Korku ve cehalet insana iyi para getirir…"

Netflix'in Kitaplardan Uyarlanan Fantastik Animeler kategorisinde 23 Ağustos'ta gösterime girmesi beklenen ve The Witcher adlı dizinin olağanüstü dünyasını daha da genişleten The Witcher: Nightmare of the Wolf adlı bu film; hikâyenin başlangıcına dönerek Geralt'ın akıl hocası Vesemir'in maceralarını konu alıyor.

Kaedwen soyundan gelen Leydi Zerbst, eşini erken yaşta kaybettikten sonra Kral'ın danışma konseyindeki koltuğunu devralır ve o zamanda beri Kral'ın en güvenilir danışmanlarından biri ve The Witcher'ların şiddetli bir destekçisi haline gelir.

The Witcher'ların sert savaşçı lideri olan ve Skellige Adaları'nda büyüyen Deglan ise öğrencilerine çok sadıktır ve onları korumak için ne gerekiyorsa yapmaktadır.

Bir asilzadenin malikanesinde, az para alıp uzun günler çalışan bir hizmetçi olarak büyüyen ama sonrasında kaderini bulmak için Kıta'yı keşfetmeyi dört gözle beklerken yoksulluktan kaçıp Witcher olan Vesemir, para ve şöhret için canavar öldürür, ama yeni bir tehdit ortaya çıktığında tanıdık bir iblisle ve geçmişiyle yüzleşmesi gerekir.

Gümüş Kuleler'in Filavandrel'i olarak da bilinen Vesemir'in eski bir dostu; Mavi Dağlar'dan düşmüş bir elf kralı ile Vesemir ile aynı yerde büyüyen, hızlı zekâsı ve tavrı ile sık sık başını belaya sokan, açık sözlü bir Witcher olan Luka ile yolları kesişir.

Geralt'ın ortaya çıkmasından yıllar önce Vesemir, para karşılığında canavar katletmekten zevk alan kendini beğenmiş genç bir Witcher'dır, ancak yeni ve tehlikeli bir gücün siyasi karışıklıklar yaşayan bir krallığa dehşet saçmaya başlamasıyla Vesemir, Witcher olmanın para kazanmaktan ibaret olmadığını anlar.

Bu sırada Kıta'nın ilk büyücülerinin birinin soyundan gelen güçlü bir büyücü olan Tetra Gilcrest, sihrin tüm güzellikleri birbirine bağladığına inanarak, kendisine inananlarla birlikte sihrin kötüye kullanılmaması ve Kıta'daki barışı korumak için çabalar.

Filmin Türkçe seslendirme kadrosunda ise Murat Sarı, Elif Gizem Aykul, Fatih Özacun, Canan Sanan, Fatih Özkul, Fatih Gülnar ve İlker Güler gibi isimler yer alıyor.

Rain'in Korkusu

Yönetmen: Castille Landon / Oyuncular: Katherine Heigl, Harry Connick Jr., Madison Iseman, Israel Broussard, Eugenie Bondurant, Julia Vasi, Enuka Okuma, Hudson Rodgers, Lyla Restaino, Ashley Abrams, Jannette Sepwa, Bianca D'Ambrosio, Brian Yang, Lindsay Lamb, Tommy Kelly, Mackenzie Bonefont, Todd Goble, Chiara D'Ambrosio, Jake Hagan, Madison Rosa, Keil Oakley Zepernick, Isabella Abiera, Elvia Hill, Katerina Lecourezos, Mia Restaino, Francesca Sadek, Brooke West / Süre: 109 dakkia

 

"Korkularınızla yüzleşmek her zaman kolay olmayabilir…"

Netflix'in Amerikan Yapımı Korku ve Gerilim Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime girmesi beklenen Fear of Rain adlı bu film; kendisine psikolojik bir hastalık teşhisi konulan genç bir kızın hikayesini anlatıyor.

Rain Burroughs isimli bu genç kız için koyulan şizofreni teşhisi, yaşadığı rahatsız edici ve korkunç görüntülerden, üzücü ve fısıltılı seslerden ve travmatik duygular ve hislerden hangilerinin gerçek ve hangilerinin zihninin ona uydurduğu ve onu kandırdığı duygular olduğunu anlamaya çalışırken her gün verdiği mücadele ve savaş anlamına gelmektedir.

Bu savaşı verirken oldukça zorlu deneyimler yaşamak zorunda kalan Rain, bununla başa çıkmak için kendince çözümler dener.

Ailesi ise bu durumun onun için iyi olabileceğini düşünerek ona müdahale etmeden tedavi sürecini takip eder.

Rain'in tek sorunu elbette sadece bu değildir, aynı zamanda öğretmeni olan ve karşı komşusu olan Dani McConnell'ın da karanlık bir sırrı olduğunu düşünen ve geceleri Bayan McConnell'ın tavan arasından ağlayan ve yardım çığlıkları atan bir kız çocuğunun sesini duyan Rain, bu konuyu göz ardı etmek yerine irdelemeye oldukça kararlıdır.

Şizofrenisi yüzünden en yakın arkadaşını da kaybeden Rain, bütün bunların üstesinden gelmekte oldukça zorlanır, bu olayların üzerine giderken karşısına kendisini caydırabilecek birçok engel çıkar ama Rain yine de pes etmez.

Zihin Gezgini

Yönetmen: Lisa Joy / Oyuncular: Hugh Jackman, Rebecca Ferguson, Thandiwe Newton, Cliff Curtis, Daniel Wu, Mojean Aria, Marina de Tavira, Brett Cullen, Natalie Martinez, Angela Sarafyan, Javier Molina, Sam Medina, Norio Nishimura, Roxton Garcia, Giovannie Cruz, Woon Young Park, Han Soto, Rey Hernandez, Gabrielle Echols, Andrew Masset, Nico Parker, Barbara Bonilla, Jules Hartley, Jorge Longoria, Ivan Mbakop, Jeff Brockton, Michael Papajohn, Claire Lanay, Aria Celeste Castillo, Roger Magee II, René Mena, Enrique Abada, Laci Broussard, Shawn Carter Peterson, Thomas Francis Murphy, Jean Claude Leuyer, Teri Wyble, Autumn Dial, Renes Rivera, Myles Humphus, Van Banoovong, Sidnei Barboza, Tracy Brotherton, Santos Caraballo, Demi Castro, Sheenan Cole, Ellen Marguerite Cullivan, Sajida Malik De León, Gordon Dexheimer, Rebecca Edelson, Patrick H. Fox, Scott Green, Louis Hill Jr., Timothy Hinrichs, Monica Kaufer, Julia Kay, Dawn Lyn, Lisa Brat Martinez, Jessica Medina, Chuck Muldoon, Heathyre Perara, Andres Perez-Molina, Toney Chapman Steele, Sue-Lynn, Christina Michelle Williams / Süre: 116 dakika

 

"Sevdiklerinize ulaşmak için ne kadar ileri gidersiniz?.."

Sinemalarda bu hafta gösterime giren Reminiscence adlı bu film; insanın zihnine bağlanarak geçmişi tekrar yaşatabilen bir sistemle bir anda ortadan kaybolan sevdiği kadını bulmaya çalışan bir dedektifin hikâyesini anlatıyor.

Özel bir zihin dedektifi olan Nick Bannister, müşterilerinin karanlık ve çekici kayıp hatırlarında gezinir.

Miami'nin batık kıyılarında yaşarken yeni müşterisi Mae ile hayatı sonsuza kadar değişir.

Ancak bu süre içinde basit bir kayıp ve bulma meselesi tehlikeli bir saplantıya dönüşür; Banister, Mae'nin ortadan kaybolmasının ardındaki gerçeği bulmaya çalışırken vahşi bir komployu açığa çıkarır.

Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrim içi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2020 ve öncesinde çekilmiş diğer filmleri sizin için derledim.

beIN CONNECT

Türkiye'nin ödemeli televizyon sistemi Digitürk'ün izleyicilerine diledikleri zaman diledikleri içeriklere ulaşma imkânı sağlayan dijital içerik platformu beIN CONNECT'in zengin kütüphanesinde ağustos ayının bu son haftasında öne çıkan filmler şöyle;

  1. 200 Metre (200 Meters, 2020)
  2. Akrabalarla Noel (Surviving Christmas with the Relatives, 2018)
  3. Asla Geç Değil (Never Too Late, 2020)
  4. Aşk Şöleni (Feast of Love, 2007)
  5. Aşkın Yaşı Yok (The Rebound, 2009)
  6. Ayağa Kalkmak ve Düşmek (Standing Up, Falling Down, 2019)
  7. Bir Kurt Çocuğun Gerçek Hikayesi (The True Adventures of Wolfboy, 2019)
  8. Kurşun Geçirmez (Bulletproof Monk, 2003)
  9. Küçük Joe (Little Joe, 2019)
  10. Metroland (1997)
  11. Neşeli Çiftlikte Noel (Jul Pa Kutoppen / Christmas at Cattle Hill, 2020)
  12. Percy (2020)
  13. Sakın Yanıtlama (Do Not Reply, 2019)
  14. Susturma (The Silencing, 2020)
  15. Tetikçi 2: Yüksek Gerilim (Crank: High Voltage, 2009)
  16. Yağmurdan Önce (Pred dozhdot / Before the Rain, 1994)

FilmBox

Uluslararası medya kuruluşu SPI International bünyesinde yer alan film ve dizi kanalı FilmBox, etkileyici öyküleri, dünya yıldızları ile buluşturan sinema filmleriyle izleyicisine heyecan ve eğlence katmaya devam ediyor.

Ülkemizin yanı sıra 25 ülkede 30 milyon kişiden oluşan geniş bir abone kitlesine ulaşan platformun ağustos ayının bu son haftasında farklı kategorilerde öne çıkan filmleri şöyle;

İntihar Dükkanı (Le magasin des suicides / The Suicide Shop, 2012)
Küçük Kurtarıcılar (Der kleine Medicus - Geheimnisvolle Mission im Körper / The Little Medic, 2014)
Sammy'nin Maceraları: Gizli Geçit (Sammy's avonturen: De geheime doorgang / Sammy's Adventure: The Secret Passage, 2010)

MUBI

Sinemanın her türlü form ve büyüklükteki ekranda izlenmesi gerektiğine inanan ve 10 milyondan fazla sinemaseveri aynı çatı altında buluşturan MUBI'nin dünyanın her yerinden en yeni yönetmenlerden en çok ödül kazananlara uzanan zengin programı yepyeni içeriklerle ağustos ayının bu son haftasında izleyiciyle buluşmaya devam ediyor.

Uzman ekiplerin festivalleri tarayarak bulup çıkardıkları birbirinden güzel, heyecanlı ve orijinal filmlerle hazırladıkları; özel kuşakları, yönetmen retrospektifleri, önde gelen film festivallerinden gösterimlerin yer aldığı yapımlar arasında bu hafta öne çıkan filmler şöyle;

  1. Aç Kurtlar (1969)
  2. İşçiler (Workers, 2013)
  3. Lima'dan Lina (Lina de Lima, 2019)
  4. Neon Şeytan (The Neon Demon, 2016)
  5. Umudun Öteki Yüzü (Toivon tuolla puolen / The Other Side of Hope, 2017)
  6. Yalnız Kız (A Single Girl / La fille seule, 1995)

Netflix

190'dan fazla ülkede 208 milyonu aşkın ücretli kullanıcının farklı türlerde ve dillerde diziler, belgeseller ve sinema filmleri izlediği, dünyanın eğlence odaklı lider yayın hizmeti sunan Netflix'in ağustos ayının bu son haftasında kütüphanesine eklediği filmler şöyle;

  1. Annem Yaşasın (The Water Man, 2020)
  2. Dayanılmaz Aşk (Enduring Love, 2004)
  3. Diren! (Suffragette, 2015)
  4. Hayallerin Peşinde (The Peanut Butter Falcon, 2019)
  5. Hedefteki Adam (The November Man, 2014)
  6. Kara Kış (Despite the Falling Snow, 2016)
  7. Kötüler (Villains, 2019)
  8. Liseli Polisler 2 (22 Jump Street, 2014)
  9. Nehir Koşucusu (The River Runner, 2015)
  10. Rocketman (2019)
  11. Silah Atışı (Gunshot, 2018)

Tivibu

Tivibu ağustos ayında, pandemiden dolayı sinemada gösterime girememiş macera, aksiyon ve eğlence dolu en yeni filmleri ekranlara getirmeye devam ediyor.

Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu'nun izleyicisine sunduğu komediden aksiyona, bilimkurgudan festival filmlerine uzanan geniş seçkisinde ağustos ayının bu son haftasında öne çıkan filmler şöyle;

  1. 7. Koğuştaki Mucize (2019)
  2. Büyük Balık (Big Fish, 2003)
  3. Gizli Bahçe (The Secret Garden, 2020)
  4. Jüpiter Yükseliyor (Jupiter Ascending, 2015)
  5. Kırık Kalpler Galerisi (The Broken Hearts Gallery, 2020)
  6. Komplo Teorisi (Conspiracy Theory, 1997)
  7. Scooby Doo: Göl Canavarının Laneti (Scooby-Doo! Curse of the Lake Monster, 2010)
  8. Son Durak 3 (Final Destination 3, 2006)
  9. Şeker Çocuk (Honey Boy, 2019)

TRT 1 & TRT 2

Diziler, belgeseller, çizgi filmler ve özel gösterimlerle dolu yayın kuşağıyla seyircisine ulaşan TRT'nin en çok izlenen kültür sanat kanalları izleyenlerine sinema şöleni yaşatmaya devam ediyor.

Her akşam ödüllü ve prestijli filmleri sinemaseverlerle buluşturan ve birbirinden değerli yapımları ekrana getiren TRT 1 ve TRT 2'nin ağustos ayının bu son haftasında yayın kuşağında öne çıkan filmler şöyle;

  1. Aydede (2018)
  2. Barbarları Beklerken (Waiting for the Barbarians, 2019)
  3. Bir Kadın Zaferi (De dirigent / The Conductor, 2018)
  4. Görevimiz Tehlike 5 (Mission: Impossible - Rogue Nation, 2015)
  5. Hayal Bandosu (Bandar Band, 2020)
  6. Işığın Muhafızı (Shyrakshy / Guardian of the Light, 2018)
  7. Kon-Tiki (2012)
  8. Kung Fu Panda 3 (2016)
  9. Mabata Bata (2017)
  10. Meleklerin Koruyucusu (Guardian of Angels, 2018)
  11. Müslüm (2018)
  12. Müttefik (Allied, 2016)
  13. Odaklan Büyükanne (Koncentrisi se, baba / Focus, Grandma, 2020)
  14. Osmanlı Subayı (The Ottoman Lieutenant, 2016)
  15. Rafadan Tayfa 2: Göbeklitepe (2019)
  16. Sınırı Geçmek (Crossing The Border, 2015)
  17. Son Şans (Southpaw, 2015)
  18. Şafakta Ölüm (Rage at Dawn, 1955)
  19. Tozkoparan İskender: 1071 (2021)

Festival ajandası

6. Kısa Film Atölyesi

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından gerçekleştirilen ve Anadolu Efes'in ana destekçisi olduğu Köprüde Buluşmalar, 2017 yılında İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteği ile başlattığı ilk ve ikinci kısa filmini yapacak yeni nesil genç sinemacılar için Kısa Film Atölyesi'ne devam ediyor.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle ve 2016 yılından bugüne "Uluslararası Dikey Kısa Film Yarışması" ile geleceğin yeteneklerine ışık tutan Nespresso sponsorluğunda gerçekleşecek olan Köprüde Buluşmalar 6. Kısa Film Atölyesi, bu yıl da sinemacıların proje ve filmlerini geliştirmelerine destek olmak amacıyla, Kovid-19 önlemleri kapsamında alınacak tedbirlere uygun olarak hibrit veya çevrim içi olarak gerçekleşecek.

Asteros Film desteğiyle, kısa filmlerin sinema sektöründeki önemine dikkat çekmeyi ve uluslararası seviyede yapımların artmasına katkıda bulunmayı amaçlayan atölyelerin altıncısı için son başvuru tarihi 17 Eylül.

Başvurular arasından seçilecek 5 kısa film projesinin yazar, yönetmen ve yapımcıları projelerini deneyimli yönetmen, yazar ve yapımcılar ile grup çalışması formatında geliştirecekler.

Ayrıca görüntü yönetmeni, sanat yönetmeni, cast direktörü, yönetmen asistanı ve yapım amiri ile yapılacak derslerde yapım sürecine hazırlanacaklar.

Atölyenin amaçlarından biri de sinemacılar arasında iş birliği ve iletişimi geliştirmektir.

Atölyenin sonunda ekipler yapımcı-yönetmen çalışması disiplinini geliştirmiş ve eğitmenler ile birlikte projelerinin profesyonel sunum dosyasını hazırlamış olacaklar.

Atölyeye katılan sinemacılara sertifika da verilecek.

Şimdiye kadar atölyeye katılan filmlerden Aylin (yön. Ozan Yoleri, yap. Alara Hamamcıoğlu), Bugün Ölmek İstemiyorum (yön. Onur Sefer, yap. Utkan Bugay) ve Manzara (Büşra Atamer Balkan) çekimlerini tamamladı.

Aylin filmi dünya prömiyerini Palm Springs Uluslararası Film Festivali'nde yaparken yönetmenliğini Deniz Göktaş'ın üstlendiği Tatilin İlk Günü çekimlerini tamamladı ve Sami Morhayim'in yönetmenliğini ve Hilal Şenel'in yapımcılığını üstlendiği Susam projesi Sinema Genel Müdürlüğü tarafından desteklendi ve 40. İstanbul Film Festivali Kısa Film Seçkisi'nde yer aldı.

Köprüde Buluşmalar kapsamında düzenlenen 6. Kısa Film Atölyesi ise bu sene 15-24 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek.

Akbank Kısa Film Forum: Senaryo Yarışması

18. Akbank Kısa Film Festivali kapsamında düzenlenecek olan Akbank Kısa Film Forum, Türkiye'de kısa film yapım olanaklarını arttırmayı, sinema sektörünün gelişimini desteklemeyi, yapımcı ve yönetmenlerin yeni filmlerine maddi ve manevi katkı sunarak üretimi teşvik etmeyi amaçlıyor.

24-25 Mart 2022 tarihleri arasında beşinci kez düzenlenecek olan Akbank Kısa Film Forum'da yapım desteği ödüllü bir kısa film senaryo yarışması gerçekleştirilecek.

 

Proje geliştirmeye yönelik etkinliklerin yanı sıra düzenlenecek olan senaryo yarışmasının başvuruları akbanksanat.com internet adresi üzerindeki online başvuru formu aracılığıyla 24 Aralık 2021 tarihine kadar yapılabilecek.

Ön seçici kurulun yarışmaya katılan aday senaryolar arasından belirlediği sekiz senaryonun senaristlerinin, jüri üyelerine yapacakları 15'er dakikalık sunumun ardından belirlenecek olan en başarılı senaryo Akbank Sanat tarafından 5 bin TL ile ödüllendirilecek.

Anadolu'dan Zanaatlar Avrupa'dan Tasarımlar

Türkiye Tasarım Vakfı'nın, Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı kapsamında finanse edilen, proje ortakları Brumen Foundation (Slovenya) ve Geleneksel Sanatlar Derneği (Türkiye) ile birlikte yürüttüğü Kadim Anadolu Zanaatlarından Güncel Tasarımlara başlıklı Avrupa Birliği projesinin faaliyetleri devam ediyor.

Kültürlerarası iş birliği çerçevesinde, kaybolma riski altındaki Anadolu zanaatlarını geleceğe taşımak için başlatılan bu proje ile kadim değerlerin güncel tasarımlarla birleştiği örneklerin Türkiye ve Avrupa'da yaygınlaştırması hedefleniyor.

 

Proje kapsamında ilk aşamada, alanında uzman kişilerden oluşan Danışma Kurulu tarafından Avrupa'da tanıtılmak üzere beş zanaat belirlendi.

Anadolu'nun Seçilen 5 Kadim Zanaatı

Proje kapsamında Avrupa'da tanıtılacak, Anadolu topraklarının kültürel mirasları arasında yer alan beş zanaatın içerisinde; kendine özgü üretim ve süsleme teknikleriyle yüzyıllardır kesintisiz sürdürülen ve hâlâ gelişime açık olan geleneksel İznik çiniciliği, Anadolu'da ‘sedefkârlık' olarak da tanınan, ahşap veya metal yüzeylere açılan oyuklara başta sedef olmak üzere bağa, fildişi gibi malzemelerin yerleştirilmesiyle gerçekleştirilen kakmacılık, Anadolu'da ‘hakkâklık' olarak da bilinen, hat örnekleri ile çeşitli geleneksel motiflerin taş yüzeylere el işçiliğiyle uygulanmasıyla ortaya koyulan taş işlemeciliği, insanlık tarihinin bilinen en eski kumaş türlerinden biri olan ve hayvansal lifler ile doğal boyalar kullanılarak icra edilen keçecilik, Anadolu geleneklerinin önemli yansımalarından biri olan, günümüze kadar çeyiz kültürü aracılığıyla taşınan; pamuk ve yünün kumaşlar arasına doldurularak ve saten veya atlasla kaplanarak dikildiği yorgancılık bulunmaktadır.

Anadolu'dan Zanaatlar Avrupa'dan Tasarımlar AB Projesi için kısa film çekimleri başlıyor

Belirlenen zanaatların geleneksel bilgiyi günümüze uyarlamayı başarmış, aktif üretim yapan ustaları ile zanaatlarının inceliklerini, kullanılan malzeme ve üretim tekniklerini anlattıkları kısa filmler çekilerek, Ağustos 2021'de başlayacak bu çekimler zanaatkârların İstanbul, Kütahya ve Konya'daki kendi atölyelerinde gerçekleştirilecek.

Hazırlanacak belgesel filmler bir yandan zanaatların tanıtılmasını hedeflerken diğer yandan bu kadim bilgilerin geleceğe aktarılması konusunda yenilikçi bir arşiv görevi görecek.

Projenin Anadolu zanaatlarının Avrupa'da tanıtılması ve yaygınlaştırılması amacına paralel olarak söz konusu filmler Avrupa'da tasarım alanında çalışan kişi ve kurumlarla paylaşılacak ve Türkiye Tasarım Vakfı'nın resmi sosyal medya hesapları ile projenin internet sitesi üzerinden herkesin erişimine açık olacak.

Darüşşafaka Cemiyeti Film Günleri

Küçük yaşta anne ve/veya baba kaybı yaşamış, maddi durumu yetersiz, yetenekli öğrencilere 158 yıldır eğitimde fırsat eşitliği sunan Darüşşafaka Cemiyeti, kültür sanat alanında kendisine emanet edilen eserlere sahip çıkmayı sürdürüyor.

Söz konusu eserlerin korunması ve daha büyük kitlelere ulaştırılması için çalışmalarına devam eden Darüşşafaka Cemiyeti, Türk sinemasının yetiştirdiği en önemli değerlerden olan yapımcı, yönetmen ve senarist Ali Özgentürk'ün ölümsüz eserlerini de sanatseverlerle buluşturuyor.

 

YouTube sayfasından Darrüşafakalı öğrencilere katkı

2019 yılında yaptığı anlamlı bağışla, toplam 100'e yakın eserin tüm telif haklarını Darüşşafaka Cemiyeti'ne bağışlayan Ali Özgentürk'ün yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği 9 film, ağustos ayı itibariyle Darüşşafaka Cemiyeti'nin YouTube sayfasında yayımlanacak.

Darüşşafaka Cemiyeti, www.youtube.com/user/darussafaka1 adresi üzerinden izlenebilecek filmlerin görüntülenme sayısına göre ilave bir gelirin sahibi olacak.

Söz konusu kaynak Darüşşafaka'da eğitimlerine devam eden 1.000'e yakın öğrencinin ihtiyaçları için kullanılacak.

Ağustos ayı itibariyle sanatseverlerle buluşacak filmler şöyle:

  • Ağustos
  • Beni Sev (2011)
  • Görünmeyen (2011)
  • Eylül
  • Yengeç Oyunu (2009)
  • Kalbin Zamanı (2004)
  • Ekim
  • Mektup (1997)
  • Seni Seviyorum Rosa (1992)
  • Kasım
  • Su da Yanar (1987)
  • Bekçi (1985)
  • At (1981)

Deniz Filmleri Festivali

Benzersiz 15 marinasıyla ve toplam 7.150 bağlama kapasitesiyle Hırvatistan, Karadağ, Yunanistan, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde hizmet veren D-Marin, deniz tutkunlarını Deniz Filmleri Festivali'ne davet ediyor.

Bu yıl altıncısı düzenlenen D-Marin Deniz Filmleri Festivali (Filmavi), Türkiye'nin en önemli tatil rotalarında yer alan D-Marin Turgutreis'te perdelerini açıyor.

D-Marin 6. Deniz Filmleri Festivali, 26-29 Ağustos tarihleri arasında yıldızların altında dört ayrı film gösterimiyle deniz ve film severleri bir araya getiriyor.

 

Denizi seyre dalanları deniz konulu filmleri seyretmeye davet eden D-Marin Turgutreis'in ev sahipliğinde gerçekleşecek festival kapsamında deniz tutkunları, 26 Ağustos'ta Sink or Swim, 27 Ağustos'ta Men of Honor (Onurlu Bir Adam), 28 Ağustos'ta Midway ve 29 Ağustos'ta Life of Pi (Pi'nin Yaşamı) filmlerini yıldızlar altında izleyebilecek.

Ücretsiz gösterimler saat 21.00'de başlayacak.

Tekne sahipleriyle birlikte bölge halkına da açık olarak gerçekleştirilecek festival sırasında pandemi önlemleri kapsamında sosyal mesafe kuralları doğrultusunda bir oturma düzeni oluşturulacak.

Festival, ilk gece erkek senkronize yüzme takımının hikayesini anlatan komedi türündeki Sink or Swim filmi ile başlayacak.

İkinci gece 1950 ve 60'lı yıllarda ABD donanmasındaki ilk siyah baş dalgıç olmak için mücadele eden Carl Brashear'ın gerçek yaşam hikayesini konu alan Men of Honor filmi sinema severler ile buluşacak.

Festival programın üçüncü gününde ise İkinci Dünya Savaşı sırasında Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya İmparatorluğu arasında yapılan Midway Muharebesi'ni anlatan Midway filmi gösterilecek.

Festival, Pasifik Okyanusu'nda küçük bir sandalda yanındaki hayvanlarla birlikte hayatta kalma savaşı veren Pi'nin yaşamını konu alan Life of Pi filmi ile sona erecek.

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU