ABD, Afgan mülteciler için 500 milyon dolar kaynak ayırdı

Biden, Afganistan'dan çekilme kararının arkasında

Afganistan çok kısa bir sürede Taliban'ın eline geçse de ABD Başkanı Joe Biden çekilme kararını savunuyor (Reuters)

ABD Başkanı Joe Biden, Afgan mültecilere yardım için 500 milyon dolar (yaklaşık 4,2 milyar TL) fon ayrıldığını duyurdu.

Beyaz Saray'dan pazartesi yapılan açıklamada, Biden'ın "Afganistan'daki durumun bir sonucu olarak mültecilerin, çatışma mağdurlarının ve risk altındaki diğer kişilerin beklenmedik acil göç ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla acil mülteci fonunun kullanılmasına onay verdiği" açıklandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Başkanı, paranın uluslararası kuruluşlar ve hayır kurumlarının yanı sıra devlet kurumları aracılığıyla kullanılabileceğini de kaydetti.

Öte yandan bu, ABD'nin Afgan mülteciler için ayırdığı ilk fon değil. Zira Biden yönetimi geçen ay Afganistan'daki gelişmelerin ışığında mülteciler için 100 milyon dolar (yaklaşık 850 milyon TL) acil fon ayrıldığını duyurmuştu.

Ayrıca aynı ihtiyaçları karşılama yolunda devlet kurumları üzerinden verilecek hizmet ve sözleşmeler aracılığıyla 200 milyon doların (yaklaşık 1,7 milyar TL) da kullanılması için yetki verildiği açıklanmıştı.

Biden soru almadı

Biden 16 Ağustos'ta Afganistan'daki gelişmeler hakkında da konuştu. Afganistan'daki hedeflerinin terörle mücadele olduğunu, ülkeyi inşa etmek için orada bulunmadıklarını ifade eden ABD Başkanı, Afgan güvenlik güçlerinin kendi ülkeleri için savaşmaya gönüllü olmadığı bir ortamda ABD askerlerinin savaşmayacağını ve savaşmaması gerektiğini söyledi.

Öte yandan Biden, açıklama yaptığı salonu hızla terk ederek, gazetecilerin soru sormasına izin vermedi.  

 

Independent Türkçe, ANI News, BBC Türkçe, Sputnik Türkçe

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU