Yunanistan'daki orman yangınları için Pentagon'a helikopter gönderme çağrısı yapıldı

Dış İlişkiler Komitesi Başkanı, "ihtiyaç anlarında Yunanistan halkını desteklemek için gerekli tüm tedbirlerin alınması" çağrısında bulundu

Yunanistan'ın Eğriboz adasını saran orman yangınları sonrası tahliye edilenler, duygusallaşarak geride "hiçbir şeyin" kalmadığını söyledi (AFP)

Yunanistan onlarca orman yangınıyla mücadele ederken ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı, Savunma Bakanlığı'nı bu ülkeye daha fazla destek vermeye çağırdı.

Bob Menendez, pazar günü Savunma Bakanı Lloyd Austin'e mektup yazdı ve geçen haftadan bu yana rekor kıran sıcaklıklarla kasıp kavuran orman yangınlarının sürdüğü Yunanistan'ın ABD'den ek yardıma ihtiyaç duyan "yakın ve değerli bir NATO müttefiki" olduğunu söyledi.

Yunanistan'ın Girit'ten sonraki en büyük ikinci adası Eğriboz'un binlerce sakini, evlerini terk etmek zorunda kaldı. Yerel belediye başkanı Giannis Kontzias, Yunanistan'ın Open TV'sine "artık çok geç olduğunu, bölgenin mahvolduğunu" söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eğriboz'daki yangın Yunanistan'ı uluslararası yardım çağrısında bulunmaya iten onlarca orman yangınından biri. Birleşik Krallık, Romanya ve Ukrayna'nın yanı sıra Kıbrıs, Fransa ve Almanya da itfaiyeciler, helikopterler ve uçaklarını Yunanistan'a gönderdi. Başka ülkeler de yardım gönderiyor.

Austin'e yazdığı mektupta Menendez, "altyapı ve yerleşim alanlarına yönelik tehditleri" izlemeye yardımcı olması için ABD Donanması'na ait hava araçlarının Yunanistan'a konuşlandırılmasını memnuniyetle karşıladığını fakat helikopterler de dahil olmak üzere daha fazla yardım gerektiğini dile getirdi.

Menendez mektupta "Bu çabalar hayat kurtardı ve Bakanlığı, CH-47 helikopterlerinin intikalinin de aralarında bulunduğu ek yardım taleplerini yerine getirmeye çağırıyorum" diye yazdı.

Yönetimi, Yunanistan halkını ihtiyacı olduğu sırada desteklemek için gerekli tüm tedbirleri almaya çağırıyorum.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, durumu "kabus gibi bir yaz" diye niteledi ve hükümetinin önceliğinin "her şeyden önce insan hayatını korumak" olduğunu söyledi.

Orman yangınlarında en az iki kişinin öldüğü doğrulanırken bir itfaiyecinin de hafta sonu aldığı yara sonucu Atina'nın kuzeyinde hayatını kaybettiği bildirildi. Yaklaşık iki düzine kişi yaralı olarak hastanede yatarken hasarın tam boyutu da belirsizliğini koruyor.

Söndürülmeyi bekleyen birçok orman yangını var.

The Associated Press'ten de yararlanılmıştır.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU