Latin Amerika ülkelerinin Tokyo Olimpiyat performansı

Hüsamettin Aslan Independent Türkçe için yazdı

Bu yaz Tokyo Olimpiyat Oyunları için Japonya'da bir araya gelen Olimpik sporcular, 1896'dan beri her dört yılda bir oynanan Olimpiyatlara tarihi bir katkı sağladı. Olimpiyatlar, 1896'da Atina'da ilk modern olimpiyatlar yapıldığından beri en büyük küresel spor organizasyonu oldu. Dünya Savaşları dışında neredeyse kesintisiz dört yıllık döngüler gerçekleşti.

Kovid-19 pandemisi nedeniyle bir yıl uzatılan Tokyo-2020 Olimpiyat etkinliği, birçok sporcunun başarı ve hünerine sahne oldu. Bu yıl düzenlenen TOKYO-2020 olimpiyat oyunlarının önemi ise; sporcuların çoğu, Olimpik sporun yetersiz finanse edildiği ve pandemiden önce bile sponsor bulmanın zor olduğu ülkelerden geliyor. Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nde (IOC) 206 üye ülke var. Bunların içerisinde küçük ada ülkeleri de bulunuyor.

Üstelik koronavirüsün yeni varyantı bu ülkelerde yayılmaya devam ediyor. Latin Amerika'dan yıldızların da aralarında bulunduğu yaklaşık 11 bin sporcu Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunlarına katıldı. 

Latin Amerika ve Karayipler'den 20'den fazla ülkeden sporcular Tokyo için yarışmaya hazırlandı.

Bazıları Olimpiyatlarda ilk kez sahneye çıktı, bazıları ise eğitim tesislerinin olmaması, ekipman için para ve şiddet gibi engellerin üstesinden geldi.

Latin Amerika bir yetenek yuvasıdır ve bokstan atletizme kadar tüm zamanların en iyi sporcularını bulmak mümkündür.

Bu bağlamda Latin Amerika ülkelerinde tarihi madalya tablosunda en çok öne çıkan ülkeler Pan Amerikan Oyunları'na hakim olan Brezilya, Arjantin, Küba ve Meksika'dır .

Nitekim Brezilya, toplam 302 sporcu ile 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda yarışan en büyük Latin Amerika delegasyonu oldu.

Arjantin ve Meksika, 150'den fazla sporcu göndererek ikinci ve üçüncü sırada yer aldı. Olimpiyat yarışmalarında en çok madalya kazanan Latin Amerika ülkesi olan Küba, beşinci delegasyon oldu.


Küba ve Brezilya, 2020 Tokyo Olimpiyatlarında öne çıktı

Tokyo 2020 olimpiyatları madalya sıralamasında Küba ve Brezilya'nın sürekliliği devam ediyor.

Latin Amerika adına Brezilya ve Küba'nın 7'şer altın madalya ile ilk sıralarda yer aldı; bölgeden toplam 9 ülke çeşitli kategorilerde madalya kazandı.

Madalya sayısında da sırasıyla Brezilya ve Küba'nın açık ara bir üstünlüğü bulunuyor.

  1. Brezilya – 7 altın, 6 gümüş 8 bronz ile toplamda (21) madalya kazandı.
  2. Küba- 7 altın, 3 gümüş 5 bronz (15) madalya
  3. Ekvador -2 altın, 1 gümüş, (3) madalya 
  4. Venezuela -1 altın, 3 gümüş (4) madalya 
  5. Porto Riko -1 altın (1) madalya
  6. Kolombiya- 4 gümüş, 1 bronz (5) madalya
  7. Dominik Cumhuriyeti - 3 gümüş, 2 bronz (5) madalya 
  8. Arjantin – 1 gümüş, 2 bronz (3) madalya
  9. Meksika – 4 bronz madalya(4) kazandı.

Latin Amerika ve Karayip ülkeleri 61 madalya kazandı. Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin madalya tablosuna göre, hiç madalya kazanamayan toplam 71 ülke var.

Tokyo 2020'de madalya kazanamayan Orta ve Güney Amerika ülkeleri: Bolivya, Şili, Kosta Rika, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nikaragua, Panama, Peru ve Uruguay oldu.

Ekvador ve Dominik Cumhuriyeti Tokyo'daki performanslarını son Rio Olimpiyatlara göre geliştirdiler. Dört yıl önce kendi ülkesinde 19 madalya kazanan Brezilya, Tokyo 2020'de kayıplar yaşadı.

Ancak Brezilya bir Futbol ülkesi olduğundan 'Olimpiyat Şampiyonu' olmanın keyfini yaşadı. Çünkü bu şampiyonluk ile Brezilya erkek futbol takımı art arda ikinci olimpiyat şampiyonu oldu. Üstelik Brezilya, olimpiyat şampiyonluğunu doaha önce hiç kazanmamıştı.

Ekvador takımı, erkekler yol yarışında ikinci altın madalyasını kazandı. Richard Carapaz'ın galibiyeti Ekvador'un tarihteki üçüncü madalyası oldu. Bu sonuç Carapaz'ı küresel ilgi odağı haline getirdi.

Brezilyalı Italo Ferreira, bu yıl Olimpiyatlara eklenen bir spor olan sörfte ilk altın madalyayı kazandı.
 

Reuters.jpg
2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda Brezilya'nın ilk altın madalyasını kazanan sörfçü Italo Ferreira / Fotoğraf: Reuters


Altın madalya sahibi Ferreira, Brezilya'nın küçük bir sahil kasabasında yaşayan balıkçı bir ailenin oğluydu.

Ailesinin sörf tahtası almaya gücü yetmedi, bu yüzden babasının balıkları sakladığı soğutucudan bir strafor kapağı yaparak sörfü kendi kendine öğrendi. 

Erkekler futbol turnuvasında Meksika, Fransa'yı mağlup ederek dünyanın dikkatini çekti. Meksika'nın 4-1'lik galibiyeti etkileyiciydi.

Venezuelalı Yulimar Rojas kadınlar üçlü atlamada olimpiyat ve dünya rekoru kırdı ve altın madalya kazandı.

Tarihte altın madalya kazanan ilk Venezuellalı kadın olan Rojas, 15,67 metre atlayarak önceki 15,39 metre rekorunu kırdı.

Bir röportajda, 'ülkesinden altın madalya kazanan ilk kadın olmanın her zaman hayali olduğunu' söyledi.

Bu yılki en genç Olimpiyat yarışmacısı kaykay sporunda podyuma çıktı. 13 yaşındaki Brezilyalı Rayssa Leal gümüş madalya kazandı.

Böylelikle genç bir insanın dünyanın takip ettiği önemli bir spor organizasyonda podyuma çıkması şaşırtıcı ve etkileyici bir başarı olarak görüldü.

Rebeca Andrade, Olimpiyat tarihinde artistik jimnastikte bir madalya kazanan Brezilyalı ilk kadın oldu.

Andrade finalde 15,084 ile altın madalya kazandı ve atlama finalinde 15 sayılık bariyeri aşan tek jimnastikçi oldu.

Kovid-19'a yakalandıktan sonra haftalarca tecrit edildi. 22 yaşındaki sporcu, Brezilya'da kadın jimnastiği için ilham kaynağı oldu.
 

afp.jpg
Kelvin Hoefler gümüş madalyasıyla / Jeff Pachoud/AFP


Küba, boksta verilen beş altın madalyadan üçünü evine götürdü.

Dominik Cumhuriyeti'nden Crismery Santana, halterde 87kg bayanlar kategorisinde bronz madalya kazandı.

Crismery, herhangi bir bireysel spor dalında Olimpiyat podyumuna çıkan ilk Dominikli kadın oldu. 

ABD'den katılan Jasmine Camacho-Quinn, annesinin doğduğu Porto Riko adına koştu ve tarih yazarak Porto Riko'nun atletizm dalında ilk altın madalyasını ve Olimpiyat tarihinde ikinci altın madalyayı kazandırdı.

Aslında Latin Amerika ülkeleri Olimpiyatlarda tarihsel olarak başarılı olmuştur. Küba, ilk çıkışını 1900 Paris Olimpiyatları'nda yaptı ve o zamandan beri 226 madalya kazandı.

Küba, Olimpiyat Oyunları tarihinde en çok madalya kazanan Latin Amerika ülkesi olarak ilk sırada yer alıyor. Ayrıca 1992 Barcelona oyunlarında kazandığı 31 madalya ile rekoru elinde tutuyor.

Üstelik on yıldan fazla olimpiyatlara katılamadı. Buna rağmen Küba, judoda en çok madalya kazanan Latin ülkesi olmasına rağmen, 73 madalya kazandığı boks sporunu da domine ediyor. Brezilya, boks ve Judo gibi bu iki spordan 109 madalya kazanmasıyla ünlüdür. 1920'den beri 129 madalya kazandı.

Ülke, erkek ve kadın futbolunda bir dünya markasıdır. Ayrıca iki kadın futbol yıldızı Formiga 7 Olimpiyat oyununda yarışırken, Marta 5 gol atma rekorunu elinde tutuyor.

Arjantin 74 madalya ile en çok Olimpiyat madalyası alan üçüncü Latin Amerika ülkesidir. Arjantin Takımı en iyi performansı boksta sergilerken yelken, erkek ve kadın hokeyi ve basketbolda da başarılıdır. Arjantin futbolda da dört madalya sahibidir.

Meksika Tokyo oyunlarına kadar 69 madalyaya sahipti. Ülke dalış ve boksta çok başarılı. Kolombiya, en çok olimpiyat madalyasına sahip beşinci Latin Amerika ülkesidir. Toplam 28 madalya ile sporcular boks, halter ve bisiklette en üst sıralarda yer aldılar

Latin Amerika takımlarının Olimpiyatlardaki başarıları, bu ülkelerin sosyo-politik bağlamını düşündüğünüzde daha da etkileyicidir.

Çünkü yoksulluk, şiddet, ekipman için parasızlık ve sponsor sıkıntısı; spor tesislerinin yetersizliklerinin üstesinden gelmeye çalışan sporcular; Kovid-19 pandemisinin yol açtığı hasar ve kayıplarla da savaşmaya devam ediyor.
 

ap.jpg
Brezilya'nın Olimpiyat futbol takımı Yokohama, Japonya İspanya'yı 2-1 yenerek altın kutluyor / Fotoğraf: Fernando Vergara/AP

 

Şampiyon Brezilya futbol takımı, Çinli ve Amerikan sponsorların arasında kaldı

Brezilya Olimpiyat Komitesi, finalde İspanya'yı yendikten sonra Şampiyon olan futbol takımın oyuncularını ve Brezilya futbol konfederasyonunun tutumunu kınayan bir bildiri yayımladı.

Tokyo Oyunları'ndaki madalya töreni sırasında oyuncuların ülkenin resmi Olimpiyat formalarını giymemesi üzerine erkek futbol milli takımına karşı harekete geçerek, "Oyunların bitiminden sonra Brezilya Olimpiyat Komitesi, Olimpiyat hareketinin, sponsorlarımızın ve diğer sporcuların haklarını korumak için alınacak önlemleri kamuoyuna açıklayacaktır" dedi.

Brezilya delegasyonundaki tüm olimpiyat sporcularına, Çinli şirket Peak Sport tarafından sağlanan IOC onaylı resmi eşofman giymeleri önceden söylenmişti.

Ancak oyuncular altın madalyalarını almak için podyuma Amerikan Nike formalarıyla çıktılar. Sadece eşofman altları Peak markasıydı.

Futbolcular, eşofmanın üstünü de bellerine bağlanmıştı. Bu durum , Brezilya Olimpiyat Komitesi, Peak ve diğer spor giyim şirketleriyle mevcut ve gelecekteki sözleşmeleri için sorun yaratabilir.

Bu arada Brezilya Takımı, 2012 ve 2016 Olimpiyatlarında Nike formalarını kullanmıştı.


Sonuç olarak hiç şüphe yok ki bu yılki Olimpiyat Oyunları diğerlerinden farklı oldu.

Latin Amerika ve Karayipler'de 20'den fazla ülke 2021'de ülkelerini gururlandırmak için Tokyo'da yarıştı. Japon devleti de çok iyi bir organizasyon düzenleyerek başarılı bir iş çıkarmayı bildi.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU