13 tonluk Tesla bataryasında çıkan yangını 150 itfaiyeci söndürdü

"Bunun dünyada meydana gelen ilk Megapack yangını olduğunu düşünüyoruz"

Yangına 30'dan fazla itfaiye aracıyla müdahale edildi (Viktorya itfaiyesi)

Elon Musk'ın sahibi olduğu elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın, Avustralya'nın Viktorya eyaletine bağlı Moorabool bölgesindeki devasa batarya deposunda 30 Temmuz'da yangın çıktı.

Yangın, 150 itfaiyecinin 4 gün süren dikkatli çalışmasıyla kontrol altına alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tesla'nın, doğalgaz fiyatlarının yükselmesine yol açan elektrik santrallerine bir alternatif olarak sunduğu söz konusu bataryalara Megapack deniyor.

Moorabool'daki 13 tonluk lityum bataryadaki çalışmalarıysa Fransa merkezli yenilenebilir enerji şirketi Neoen yürütüyor.

Reuters, cuma günkü yangının yapılan bir test sırasında meydana geldiğini bildirdi. Yetkililer de sabah saatlerinde depodaki bataryada yangın çıktığını ve bunun ardından alevlerin diğer ünitelere yayıldığını bildirdi. Yangın esnasında bölgede zehirli duman olabileceği konusunda bölge sakinleri uyarıldı.

Yangın pazartesi günü öğle saatlerinde kontrol altına alındı. Yetkililer, itfaiye ekiplerinin Tesla ve Neoen'den uzmanlardan tavsiyeler aldığını bildirdi.

İtfaiye ekibinden Ian Beswicke, şöyle konuştu:

Bunun dünyada meydana gelen ilk Megapack yangını olduğunu düşünüyoruz.

Bunlara su dökemiyorsunuz. Dolayısıyla yangınla savaşmak zordu. Alevlerin yayılmaması için etrafındaki her şeyi soğutmamız ve yanmasına izin vermemiz önerildi.

Yangınla ilgili soruşturma, itfaiye, polis ve elektrik hatlarının güvenliğinden sorumlu Energy Safe Victoria tarafından ortaklaşa yürütülüyor.

 

Independent Türkçe, Guardian, CNET, USA Today, Webrazzi, Reuters

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU