Dünyada ilk: Fil sürüsü "yabanileşmek" için ülke değiştirecek

Filler 7 bin kilometrelik uçak seyahatine çıkıyor

Fil sürüsünün toplam ağırlığı 25 ton (Howletts Yabani Hayvan Parkı)

Birleşik Krallık'taki bir hayvanat bahçesinde doğup büyüyen bir fil sürüsü, yaban hayatıyla tanışmak için Kenya'ya gitmeye hazırlanıyor.

Hayvanları özgürlüğüne kavuşturmayı planlayan kişiler, dünyada ilk kez bir fil sürüsünün "yabanileştirileceğini" söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Guardian'ın haberine göre yaklaşık 7 bin kilometrelik uçak seyahatinin detayları henüz belli değil. Ancak üçü yavru 13 filin büyük bir uçakla kutu içinde Güney Afrikalı uzmanların yardımıyla taşınması planlanıyor. Hayvanların bilinci seyahat esnasında açık olacak.

Howletts Yabani Hayvan Parkı'nda doğan filler, seyahate çıkmadan önce kutularda vakit geçirecek. Böylece hayvanların ortama alışması ve stresin önüne geçilmesi planlanıyor. Bir veteriner ekibi de hayvanları sürekli izleyecek.

Afrika savan fili olan hayvanlar Kenya'ya vardığında, iklime ve hastalıklara karşı verdikleri tepkilerin takip edilebilmesi için 6 ay boyunca kapalı bir ortamda tutulacak.

Fil sürüsü için Kenya'da iki bölge değerlendiriliyor ancak henüz nihai karar verilmedi.

Filleri yabanileştirme görevini Aspinall Foundation (Aspinal Derneği), Kenya Wildlife Service (Kenya Yaban Yayatı Servisi) ve Sheldrick Wildlife Trust (Sheldrick Yaban Hayatı Vakfı) üstleniyor.

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson'ın eşi Carrie Johnson'ın da çalıştığı Aspinall Foundation'ın başkanı Damian Aspinall, projenin heyecan verici olduğunu söyledi. Hayvanları taşımanın bazı riskler barındırdığına dikkat çeken Aspinall, şöyle konuştu:

Hayvanlar Kent'te (Birleşik Krallık'ta bir bölge) ne kadar mutlu olsa da buraya ait değil. Fillerin durumu esaret altında kötüleşiyor. Bu tür hayvanların yarısından fazlası obez. Filler ayak, cilt ve akıl sağlığı sorunları yaşıyor.

Aspinall, projenin başarılı olması halinde başka filleri de yabanileştirmeyi hedeflediğini söyledi.

 

Independent Türkçe, The Guardian, BBC

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU