Çin'in dev araç çağırma uygulaması, mağazalardan kaldırıldı

ABD'de işlem gören iki şirket daha Çin'de siber güvenlik soruşturması altında

2012'de kurulan Didi yaklaşık 500 milyon kullanıcıya sahip (Reuters)

Çin Siber Uzay İdaresi kullanıcıların kişisel verilerini yasadışı şekilde topladığı gerekçesiyle araç çağırma şirketi Didi'nin uygulama mağazalarından kaldırılması talimatını verdi.

Yetkililer pazar günü yapılan açıklamada, Didi'ye ülkenin veri koruma kurallarına uyması için gerekli değişiklikleri yapmasının bildirildiğini kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dev şirket 30 Haziran'da New York Borsası'nda halka arz olmuş ve 4,4 milyar dolar toplanmıştı. Çin Siber Uzay İdaresiyse geçen cuma günü "ulusal güvenliği ve kamu çıkarını" korumak için şirket hakkında soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.

Yeni açıklamada, Didi'nin yaptığı ihlalin detaylarına yer verilmedi.

Didi, platforma yeni kayıtların durdurulduğunu, uygulamanın mağazalardan kaldırıldığını, kurallara uymak ve kullanıcıların haklarını korumak için gerekli değişikliklerin yapılacağını açıkladı.

Öte yandan The Guardian, Didi'nin uygulamasının daha önce indirmiş kullanıcılarda hâlâ çalıştığını bildirdi.

Çin'de iki şirket daha soruşturuluyor

Çin pazartesi günü, ABD'de işlem gören iki Çinli şirkete daha soruşturma başlatıldığını duyurdu.

AFP, Çin Siber Uzay İdaresi'nin kamyon çağırma platformu Yunmanman ve Huochebang'in sahibi Full Truck Alliance'la iş bulma sitesi Boss Zhipin'in sahibi Kanzhun'u incelediğini bildirdi.

Didi gibi bu şirketlere de "ulusal güvenliği ve kamu çıkarını" korumak için yürütülen soruşturma süresince yeni kayıtların durdurulması emredildi.

 

Independent Türkçe, The Guardian, AFP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU