Türkiye, turizmde son treni sonbaharda yakalayacak: Sezonun kasıma kadar uzaması bekleniyor

Aşılamanın hızlanması ve ülkelerden Türkiye'ye yönelik seferlerin başlamasıyla turizmde tünelin ucundaki ışık görünmeye başladı. Turizmciler, bu yıl turizm sezonunun kasıma kadar uzayacağını tahmin ediyor

Uçak seferlerinin başlamasıyla Rusya, Almanya, Ukrayna gibi ülkelerden gelen turist sayısında artış görülüyor / Fotoğraf: AA

Turizm, Türkiye'nin en önemli gelir ve istihdam kaynaklarından biri.

Pandemi nedeniyle sektördeki belirsizlik, Türkiye'ye en çok turist gönderen üç ülkeden ikisinin Almanya ve Rusya'nın uçuşları yeniden başlatmasıyla kısmen de olsa dağılmaya başladı.

Birleşik Krallık'ın ise Türkiye'ye uçuş seferlerini 21 Temmuz'dan itibaren başlatması bekleniyor.

Temmuz ayına girilmesiyle birlikte turizmde son durumu ve önümüzdeki günlere dair beklentileri sektörün nabzını tutan isimlere sorduk.

cem.jpg
Cem Polatoğlu / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Eylül-ekim rezervasyonları geçen yılın iki katı

Tur Operatörleri Dönem Sözcüsü Cem Polatoğlu, Türkiye genelindeki tabloyu özetledi.

Aşılamanın hızlanmasıyla birlikte henüz istenilen düzeyde olmasa bile Almanya ve Rusya'dan gelişlerin başladığını kaydeden Polatoğlu, "Tek umudumuz sezonun uzaması" dedi.

Bu yıl sezonun kasıma kadar uzayabileceğini ifade eden Polatoğlu, "Çünkü eylül-ekim ayına yapılan rezervasyonlar, geçen yılın iki katı. Bir aksilik olmazsa Türkiye, turizmde son treni sonbaharda yakalayacak" diye konuştu. 

İlk tatilini yapanlar ikinci tatilde Türkiye'ye yönelir

Bu yıl ilk tatillerini Tunus, Fas ve Mısır ile Uzakdoğu ülkelere giderek yapan Rus ve Alman turistlerin ikinci tatillerini eylül-ekim gibi Türkiye'de yapabileceğini aktaran Polatoğlu, şunları kaydetti: 

Gelen rezervasyonlara bakılınca birçok turistin bu yıl içinde bir kere farklı ülkede tatil yaptığı görülüyor. Muhtemelen gittikleri yerlerde yeterli düzeyde memnun olmadılar. Çünkü daha önce Türkiye'yi görmüş turistler Türk misafirperverliğini, yemeklerini ve hizmet kalitesini başka bir yerde bulamazlar. Bir de adını saydığım bazı ülkelerde özellikle kadınlar çok rahat edemiyor. Türkiye'de bir kadın bir dükkana tek başına sorun yaşamadan rahatça girip çıkabilir ama her ülkede bu sözkonusu değil.

ülkayatmaca.jpg
Ülkay Atmaca / Fotoğraf:Twitter

 

"'Tünelin ucunda ışık göründü' diyebiliriz"

Yabancı turistin en çok geldiği Antalya'da bulunan Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca, Ruslardan ve yerli turistlerden yoğun talep geldiğini kaydederek, "Sadece İngiltere uçuşları başlatmadı. Onlar da 21 Temmuz'da açacak gibi görünüyorlar. Antalya'da tesislerin neredeyse tamamı açılıp faaliyete başladı. Tünelin ucunda ışık göründü diyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Atmaca, bu yıl hem iç hem dış turizmde sezonun uzayacağın vurgulayarak, "Temmuz ve ağustosta fiyatlar nedeniyle gelemeyen, belli bir yaş üstündeki kesimlerin fiyatların daha uygun olduğu eylül-ekim gibi tatile geleceğini düşünüyoruz" görüşünü dile getirdi.

sedat.jpg
Sedat Balıkçı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Bodrum'un gözü Antalya'da

Bodrumlu turizm işletmecisi Sedat Balıkçı ise durumun henüz iç açıcı olmadığını ve yabancılarda beklenen yoğunluğun henüz oluşmadığını öne sürerek, bunun için önce Antalya’yı işaret ederek şunları söyledi:

Antalya, dipsiz kuyu. Bodrum'un ne fiyatlarda ne de yatak sayısı bakımından Antalya ile baş etmesi mümkün değil. O nedenle önce Antalya'nın tam kapasiteye ulaşması lazım ki yabancı turist oradan buraya yönelsin.

Almanya, charter seferlerini halen tam başlatmadı

Balıkçı, ayrıca Almanya'nın her ne kadar uçak seferlerini başlatsa bile tatil bölgelerine turist getiren charter seferlerini tam anlamıyla başlatmadığına da dikkat çekti.

Balıkçı, iç pazarda ciddi bir kıpırdanmanın olduğunu da kaydederek buna karşın bunun tesisleri dolduracak düzeyde olmadığını da ekledi.

mustafa.jpg
Mustafa Deliveli / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Dalaman bölgesinin gözü Birleşik Krallık'ta

Marmarisli turizmci-işletmecisi Mustafa Deliveli ise Rusya'nın seferleri başlatmasıyla bir hareketliliğin görüldüğünü ancak henüz pandemi öncesi kapasiteden uzak olduklarını kaydederek, "Dalaman bölgesinin en çok ziyaretçisi İngiliz turistler olduğu için burada herkes Birleşik Krallık'tan Türkiye'ye uçuşların başlayacağı 21 Temmuz'u bekliyor" şeklinde konuştu.

"Asıl canlanma ağustosta"

Kurban Bayramı öncesi ve sürecinde iç turizmde de ciddi artış yaşanacağını söyleyen Deliveli, "Turizmde asıl canlanmayı ağustos4ta bekliyorum. Haziran-temmuz gibi tatile çıkmayanlar eylül-ekime yönelecektir. Sezon bu yıl kasıma kadar sarkar. Geçen seneye göre turizmde daha iyi bir tablo olacaktır" diyerek sözlerini tamamladı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU