Antakya Patrikhanesi: Fener Rum Patriği Bartholomeos azledilebilir

Antakya Rum Ortodoks Patrikhanesi'nden bir piskopos, Büyük Ortodoks Konseyi’nin Fener Rum Patriği Bartholomeos olmadan düzenlenebileceğini ifade etti

Fotoğraf: AA

Antakya Rum Ortodoks Patrikhanesi'nden bir piskopos, Büyük Ortodoks Konseyi’nin Fener Rum Patriği Bartholomeos olmadan düzenlenebileceğini ifade etti.

Antakya Patrikhanesi’nden piskopos Erzurumlu Kays, Sputnik’e yaptığı açıklamada, "Fener Rum Patriği’ni onurla tanıyoruz, ancak bugün sorun şu ki, Fener Rum Patriği hata yapıyor. Eğer tüm Ortodoks kiliseler, Fener Rum Patriği olmadan Konsey toplarsa ve onu azletme kararı alırsa bu mümkün" dedi.

Piskopos, genelde Ortodoks dünyasında Büyük Konsey toplama isteği doğduğunda, her bir kilisenin içinde bu konuda uzlaşı sağlandıktan sonra Fener Rum Patrikhanesine Konseyi toplama talebi gönderildiğini anlattı. Erzurumlu Kays, "Ancak bu genel değişmez kural değil. Farklı fırsat da var, her bir kilise diğer kiliselerle anlaşıp Konseyi toplayabilir" ifadelerini kullandı.

Rusya Kilisesi Sözcüsü, Fener Rum Patrikliği temsilcilerinin katılımıyla yapılan tüm idari oturumların askıya alındığını duyurdu.

Antakya Patrikhanesinin radikal çözüm istemediğini ve 'Ortodoks Kilisesi’nde barışın olmasını' istediğinin altını çizen piskopos, "Fener Rum Patriğinin kararını değiştirmesini ve Ukrayna’daki kilise krizinin barışçıl yolla çözüme kavuşmasını, bölücülerin kanonik Kiliseye dönmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU