Her gün hazır gıda tüketmek, erken ölüm riskini yüzde 60 artırıyor

Fransa ve İspanya'da yapılan iki araştırmanın sonuçları, işlenmiş besinlerin kanser ve obezite gibi hastalıklara yol açabildiğini gösteriyor

Fotoğraf: The Independent

Sarah Young - The Independent

Sosis, dondurma ve pizza gibi “aşırı işlenmiş gıdalar” tüketmenin erken yaşta ölüm riskini yüzde 60 artırdığı ortaya çıktı.

British Medical Journal (BMJ) adlı bilimsel dergide yayımlanan iki çalışma, yüksek oranda ilave yağ ve şeker içeren gıda tüketmekle, kalp hastalıkları ve felç riskindeki artış arasında bağlantı keşfetti.

Araştırma, her gün 4 porsiyon işlenmiş gıda tüketenlerin erken ölüm oranının 2 porsiyon tüketenlere kıyasla yüzde 62 yüksek olduğunu gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun yanı sıra her bir porsiyon ilavesinin, erken ölüm riskini yaklaşık 5’te bir oranında (yüzde 18) artırdığı belirlendi.

Fransa ve İspanya'daki ayrı ekiplerden elde edilen bulgular, işlenmiş gıdaların kanser ve obezite gibi bir dizi hastalıkta oynayabileceğine dair yeni kanıtlar sunuyor.

İlk çalışmada Paris Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, 105 binden fazla kişiden aldıkları beslenme biçimleri ve sağlık bilgilerini bir araya getirdi.

5 yılı aşkın sürede araştırmacılar, işlenmiş gıdaları en çok tüketen kişilerin, felç ve kalp krizinin yanı sıra diğer kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskinin de en fazla kişiler olduğu sonucuna ulaştı.

Dahası, işlenmiş gıda tüketiminde her yüzde 10’luk artışın, kalp hastalıklarında yüzde 13 ve felce yol açan rahatsızlıklar da yüzde 11 artış anlamına geldiği belirlendi.

İkinci araştırmadaysa, İspanya’daki Navarra Üniversitesi’ndeki ekip, 1999-2014 yıllarında yaklaşık 20 bin okul mezununun yeme alışkanlıklarıyla sağlık durumunu takip etti.

Elde edilen sonuçlar, günde 4 porsiyon işlenmiş gıda tüketenlerde ölüm oranının, 2 porsiyon tüketenlere kıyasla yüzde 62 daha yüksek olduğunu gösterdi.

 

 

Tüketilen gıdalar konusunda daha bilinçli davranılması uyarısı yapan ve işlenmiş et ya da hazır gıda yerine doğal gıdalara yönelme tavsiyesinde bulunan bilim insanları, modern yaşamda alınan günlük enerjinin yüzde 60 kadarının fabrika üretimi besinlerden sağlandığını söyledi.

Yakın zamanda yayımlanan bir diğer araştırmada, hazır gıdaların, insanların daha çok ve daha hızlı yemek yemelerine, ayrıca kilo almalarına yol açtığını ortaya koymuştu.

ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü’nden araştırmacılar, aşırı işlenmiş yiyecek tüketen insanların günde ortalama 500 kalori daha fazla tükettiklerini ve 2 haftada bir kilo aldıklarını tespit etmişti.

Aynı araştırmada, tavuk göğüslü ıspanak salatası, elma dilimi, bulgur ve ay çekirdeği gibi işlem görmemiş yiyecek tüketen grupsa kilo vermişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU