Halk sağlığı kahramanı bir futbolcu

Okan Can Independent Türkçe için yazdı

Kolaj: Independent Türkçe

Yaklaşık 1,5 yıldır tarihin en büyük salgınlarından birini yaşıyor dünya. Acımasız koronavirüs hastalığı, milyonlarca insanın canına mal olurken, bütün dünyanın düzenini de bozdu.

Tarih boyunca çeşitli hastalıklar, birçok insanın kaderini değiştirirken, bir futbolcu da kendi kaderi ile milyonlarca insanın kaderini değiştirdi. 

Bundan yıllar önce bulaşıcı çocuk felci hastalığı, tüm dünyada olduğu gibi İngiltere'de de insanları çaresiz bırakmıştı.

Fakat kısa boylu, sevimli bir futbolcu, hastalığın yayılmasında ve ölüm oranlarında öyle bir değişiklik yarattı ki, İngiltere'de hastalığın seyri, ondan sonra tamamen değişti.

Öyle ki hastalıkla verilen mücadelede bir futbolcunun ölümü ile milyonlarca kişinin hayatı kurtarılmış ve amansız hastalık karşısında zafer kazanılmasını sağlanmıştı.

Belki de bir futbolcunun ölümü, bu hastalığa karşı galibiyet golü olmuştu.

Ölümü ile İngiltere'de tarihi değiştiren futbolcu ise Birmingham City'nin sağ beki ve İngiltere Milli Takımının oyuncusu Jeff Hall'du.
 

1.jpg
Jeff Hall

 

Hayatını kaybederken, galibiyet golünü atmış oldu

Birmingham City, 1958-1959 sezonun ilk yarısında, berbat bir dönem geçirmiş ve ligin sonlarında bulunuyordu. 1958 yılının aralık ayının ortalarından itibaren ise takım kazanmaya başlayarak, bir galibiyet serisi yakaladı.

Ocak ile mart ayı arasında sadece bir maç kaybeden Birmingham City için işler yoluna girmişti. Fakat çıktıkları Portsmouth maçında ise her şey değişmeye başladı.

Maç 1-1 bitmişti; maçta iyi bir performans sergileyen Jeff Hall için ise sıra dışı bir şey görünmüyordu. Fakat maçın ardından, Jeff Hall'da yutkunma problemi ve halsizlik olmaya başladı.

Maçtan iki gün sonra ise oyuncuya çocuk felci teşhisi konulmuştu. Tüm takım arkadaşları ve rakip takım oyuncuları şaşkınlık içerisindeydi.

Hatta maç içindeki sık sık mücadele ettiği rakibi sol açık Ron Newman, Jeff'in mücadelesinde herhangi bir farklılık görmediğini söylemişti.

Hemen iki takımın oyuncuları karantinaya alındı ve Jeff Hall, hastaneye kaldırıldı. İngiltere basını, Jeff Hall ile ilgili sağlık durumunu, gün ve gün gazetelerinde yazıyorlardı.

Çocuk felci hastalığı, bir anda ana gündem olmuştu. Portsmouth maçından 14 gün sonra, 1959 Nisan'ında Jeff Hall hayatını kaybetmiş ve tüm İngiltere ayağa kalkmıştı.

Bununla beraber, bilim adına en büyük buluşlardan biri olan çocuk felci aşısı, 1952 yılında bulunduğunda bazı ülkeler tarafından yeterli ilgiyi görmedi.

İngiltere'de toplumun büyük bir çoğunluğu, aşıya kuşku ile bakıyorlar ve yaptırmak istemiyorlardı.

İngiltere'de, 1956 yılında kullanıma alınan aşıya, İngilizler uzun süre direnç göstermişlerdi. Fakat hastalığın yarattığı tehlike de artıyordu.

26 yaşın altındakilerin aşılanması gerekiyordu, fakat toplum ilgisizdi.

Son 10 yılda 3 binden fazla kişi, bu hastalıktan dolayı ölmesine rağmen, toplumun dikkati çekilemiyordu.
 


Vaka sayısını, 4 yıl içinde 40'lara kadar düşmesini sağladı

Jeff Hall hayatını kaybettiği anda, medyanın da ilgisi ile İngiltere'de herkesin gözü, bu hastalığa ve aşıya çevrildi.

Jeff Hall'un ölümü belirleyici olmuş ve bir anda aşı kuyrukları oluşmuştu. Şubat 1959'da 500 bin olan aşılama sayısı, Hall'un öldüğü mart ayından sonra hızlıca artmış ve yılsonunda 2,5 milyon kişiye çıkmıştı.
 


Ve sadece 4 yıl sonra, vaka sayısı 40'lara kadar düşmüş, hastalık Birleşik Krallık'ta yenilgiye uğramıştı.

Birmingham City ise Portsmouth maçından 3 hafta sonra sahaya çıkabilmiş ve ligi 9. sırada bitirebilmişlerdi.

Jeff Hall'un ölümünden sonra eşi, yıllarca çocuk felci hastalığı ile mücadelede rol oynamış ve aşılanma için kampanyalarda bulundu.

Halk sağlığı kahramanı olan Jeff Hall'un anısı ise kulübün stadyumu St Andrew's'e asılan, Jeff Hall saati ile yaşatıldı.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU