İsrail-Filistin çatışmasının temelindeki nedenlere odaklanmalıyız

Uluslararası toplumun muğlak ifadeleri, istikrarlı bir çaba yokken pek bir şey ifade etmeyecek

Son çatışmada en ağır darbeyi Gazze aldı (AFP)

Bu hafta, 2008'den beri Gazze Şeridi'ni perişan eden 4 savaşın (daha geçen hafta yaşanan çatışma da dahil) her birinde evi bombalanıp yıkılan bir aileyle birlikteydim.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir kez daha evin babası, elinde evin ön kapısının anahtarıyla Birleşmiş Milletler'e (BM) ait bir okuldaki kampta kalmak zorunda bırakıldı. Aklında tekrarlayıp duran iki soru vardı: Bu neden tekrar yaşandı? Ve ne anlama geliyor? Önceki iki savaşta ziyaret ettiğim aynı morgları, aynı hastaneleri ve taze moloz yığınları altında çiğnenen aynı sokakları ziyaret edince, Gazze'deki başka kişiler de bana bu soruları çok defa tekrarladı.

İsrail'de ikisi çocuk 12 kişi öldürülürken, Gazze'de aralarında 60'tan fazla çocuğun bulunduğu ölü sayısı 200'ü geçti. Şiddetli çatışmada binlerce kişi yaralandı.

En ağır darbeyi Gazze aldı: Kuşatma altındaki şeridin sivil altyapısı bombardımandan etkilendi. Bölge yine 20 saatten uzun süren elektrik kesintilerinin pençesinde ve arıtılmamış pis su bir kez daha toprağa ya da denize dökülüyor. Birden fazla fabrikaya yapılan saldırılar sonucu yükselen duman kuzeydeki havayı mahvediyor.

Son birkaç yıldır Gazze'yi, bölgenin yaşamaya elverişsiz olduğuna dair tatsız BM unvanından kurtarmaya yönelik çalışmaların bir kısmı geri alındı.

Gazze'nin tehlikeli su ve atık sorunlarıyla mücadele çabaları ertelendi. Sağlık görevlileri, militan grup Hamas'ın kontrolü ele geçirmesiyle başlayan 14 yıllık İsrail ve Mısır kuşatmasında felce uğratılan şeritte yaşayan ve çoğunluğu aşılanmamış iki milyon kişi arasında yaşanacak ikinci bir Kovid-19 dalgasından korkuyor.
 


İsrail, Hamas binlerce roket fırlatmayı bırakınca barışın sağlanacağını söylüyor. Gazze'nin hedef ayırmaksızın yağdırdığı roket yağmuruysa, 2014'teki savaşın tamamından daha geniş ve daha yoğundu.

Hamas ve militanları, her şeyi çatışmanın volkanik kalbi Kudüs etrafında birleştirdi. Gazze'de, işgal altındaki Batı Şeria'yla Kudüs'te ve İsrail'de yaşayan Filistinli siviller, nadir bir birleşme anında onlarca yıldır süren ayrımcılığa ve adaletsizliğe işaret etti, İsrail ise bunu inkar ediyor. Özellikle de, BM'nin savaş suçu sayılabileceğini söylediği, işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Şeyh Cerrah'taki Filistinlilerin zorla tahliye edilmesinden ve İsrail'in yine şiddetle reddettiği, yakın zamanda uluslararası ve İsrailli insan hakları gruplarının İsrail'i insanlığa karşı suç işleyen ayrımcı bir rejim olmakla suçlamasından sonra.

Uluslararası toplum, barış ihtiyacına dair muğlak açıklamalar yapsa da yardıma ve yeniden yapılanmaya odaklandı. Bu iyi niyetli ama sürdürülebilir değil.

Evleri ya da binaları, sadece bir kez daha yerle bir edilmeleri için yeniden inşa etmeye yönelik daha fazla para toplanması için yapılan çağrılar anlamsız ve Gazze halkı artık bundan usandı. Aşkelon'da ve saldırıya uğrayan diğer şehirlerde roket tehdidi altında yaşayanlar, bana uzun süreli gerçek bir barış istediklerini söylüyor.

Birkaç ay ya da yıl sonra başka bir savaş dalgası olmamasının tek yolu, bu çatışmanın temelindeki nedenlere odaklanmak.

Bu nedenler fazlasıyla karmaşık ve gerçek. Daha fazla yardım ya da daha fazla yara bandı yeterli olmayacak.

Saygılarımla,

Bel Trew

Ortadoğu muhabiri



https://www.independent.co.uk/independentpremium

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU