Polikistik over sendromundan mustarip kadınların Kovid'e yakalanma riski daha yüksek

Uzmanlar, söz konusu sendromdan mustarip kişilerin, yüksek riskli grup olarak görülmesi gerektiğini söylüyor

Uzmanlara göre polikistik over sendromunun tedavisinde düzenli ve dengeli beslenmeyle fazla kilolardan kurtulma çok önemli (Pixabay)

Birleşik Krallık ve İrlanda'dan araştırmacılar, polikistik over sendromundan mustarip kadınların Kovid-19'a yakalanma ihtimalinin arttığını keşfetti.

Birmingham Üniversitesi, Birleşik Krallık ve İrlanda'daki Kraliyet Cerrahlar Okulu'ndaki araştırmacılar, söz konusu sendromdan mustarip olan ve olmayan kadınlarda Kovid-19 vakaları içindeki oranına odaklandı.

Hakemli bilimsel dergi European Journal of Endocrinology'de yayımlanan araştırmada Ocak ve Temmuz 2020 arasında doktora görünen kadınların kayıtlı olduğu veritabanı gözden geçirildi.

Çalışmaya sendromdan mustarip 21 binden fazla kadınla birlikte sendromdan mustarip olmayan 80 bine yakın kadın dahil edildi.

Bulgular, söz konusu süre zarfında sendromu yaşayan kadınların koronavirüsle enfekte olma riskinin yüzde 30 arttığını ortaya koydu.

Polikistik over sendromu çoğu kadında obezite riski de yaratıyor. Obezitenin de Kovid açısından bir risk faktörü olduğu biliniyor.

Bununla birlikte araştırmacılar söz konusu durumu da hesaba kattı ve sendromdan mustarip olmayan ama buna rağmen vücut kütle endeksi yüksek olan kadınları da inceledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu kadınların Kovid riskinin de sendromdan mustarip ve benzer kütle endeksine sahip kişilerden az olduğu görüldü.

Bu da polikistik over sendromunun, obeziteden bağımsız olarak Kovid için risk faktörü oluşturduğu anlamına geliyor.

Sendromdan mustarip kadınların çoğu, sağlıklı ve genç olduğu için bu hastalık, pandemi boyunca yüksek risk teşkil eden bir durum olarak görülmedi.

Ancak yeni araştırmayla birlikte bu değişebilir.

Birmingham Üniversitesi Metabolizma ve Sistem Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Wiebke Arlt, "Sendrom etkisi bakımından tamamen küçümseniyor" diyor ve ekliyor:

Klinik açıdan Kovid'le alakalı olmayan bazı üreme sorunları olarak görülüyor. Ancak bu tamamen yanlış. Hastaların yüksek riskli bir grup olarak görülmesi gerekiyor.

Polikistik over sendromu nedir?

Dünya genelinde her 10 kadından birinde olduğu düşünülen bu sendrom, yumurtalıkların 1 cm'den küçük 25-40 kistle kaplandığı klinik bir durum.

Belirtileri arasında adet düzensizliği, yani geç adet görme, adet görememe veya fazla kanama ilk sırada geliyor.

Bunun yanında erkeklik hormonunun da fazla olmasına sebebiyet veren bu sendrom, tüylenme artışı ve sivilce problemiyle de ortaya çıkabiliyor.

Türkiye'de yüzde 6 ila 10 sıklığında görüldüğü aktarılan sendromun uzun vadeli etkileri arasında şunlar yer alıyor:

• Hipertansiyon

• Obezite

• Pıhtılaşma bozuklukları

• Kısırlık

• Aterosklerotik kalp hastalığı

• Endometrium kanseri 

 

Independent Türkçe, Forbes, CNN International, T.C. Sağlık Bakanlığı

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU