Rus Dışişleri Sözcüsü Zaharova: Ankara'nın Kırım Tatarlarının haklarıyla ilgili endişeleri konjonktürel nitelik taşıyor

Türk hükümetinin Kırım Tatarları ile ilgili açıklamalarını eleştiren Zaharova, Türkiye'de etnik, dilsel ve dini nitelikli sorunlar olduğunu, Ankara'nın böyle devam etmesi halinde Rusya'nın da bunları dile getirmek zorunda kalacağını söyledi

Fotoğraf: AA

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Kırım Tatar sürgününün 77. yıl dönümünde Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sputnik Türkçe'de yer alan habere göre, haftalık basın toplantısında konuşan Zaharova, Türk hükümetinin Kırım'daki azınlıkların haklarıyla ilgili endişelerinin konjonktürel nitelik taşıdığını savundu.

Zaharova şunları kaydetti:

2014 yılına kadar uluslararası kuruluşların Kırım Tatarlarının etnik ve kültürel haklarının uygulanması konusunda Ukrayna'ya yönelttiği çok sayıdaki şikayeti ısrarla görmezden Türk hükümetinin, günümüzde Kırım Tatarlarının durumu hakkında endişe duyduğunu göstermesi, bunun konjonktürel nitelik taşıdığını doğruluyor. Nitekim sosyolojik araştırmaların sonuçlarına göre 2020'de Kırımlıların yüzde 96'sı etnik gruplar ve farklı mezhepler arasındaki ilişkilerin 'iyi niyetli' olduğunu belirtti.

"Türkiye'de etnik, dilsel ve dini nitelikli çözülmemiş sorunlar var"

Türk devletinin etnik azınlıkların savunucu rolünü oynamasının 'çok şüpheli' olduğunu kaydeden Zaharova, "Türkiye'de etnik, dilsel ve dini nitelikli çözülmemiş sorunlar var. Ankara'yla etkileşim kurabileceğimiz ve ortak çabalar sergileyebileceğimiz çok sayıda konu, sorun ve alan mevcut. Bu tür etkileşimde deneyim sahibiyiz, gelin bunu kullanalım ve bu tür şeylerle uğraşmayalım" çağrısında bulundu.

"Rusya, Türkiye'deki benzer sorunlara dikkat çekmek zorunda kalır"

Ankara'nın bu tür söylemlere devam etmesi halinde Rusya'nın Türkiye'deki benzer sorunlara dikkat çekmek durumunda kalacağını belirten Zaharova, "Biz bunu yapmak istemiyoruz, bu nedenle Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın bizi duyacağını umuyorum. Türk siyasetçilerin, etnik faktörü, en başta etnik grupların çıkarlarına darbe vuran jeopolitik oyun aracı olarak kullanmaktan vazgeçme zamanı çoktan geldi" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, Kırım Tatarları'nın sürgünüyle ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:

1944 yılının 18 Mayıs gecesi, 250 bin Kırım Tatar Türkü soydaşımız insanlık dışı koşullarda sürgün edilerek anavatanlarından koparılmışlardır. Bu elim hadisede Kırım Tatar Türklerinin büyük kısmı hayatlarını kaybederken, sağ kalanlar anavatan hasretiyle yaşamaya mecbur bırakılmışlardır. Türkiye, sürgünden 77 yıl sonra Kırım’ın yasadışı ilhakından doğan zorluklarla sınanmaya devam eden Kırım Tatarlarının mağduriyetlerinin giderilmesi, kimliklerinin korunması, refah ve esenliklerinin sağlanması için soydaşlarının yanında olmayı sürdürecektir.

 

Independent Türkçe, Sputnik Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU