Dogecoin artık Elon Musk'ın SpaceX'inden daha değerli

Bir kripto para piyasası uzmanı "Nominal değerine bakınca Dogecoin'in nasıl olup da büyümeye devam ettiği tam bir muamma" dedi

Dogecoin çoğu büyük kripto para borsasında işlem görmese de giderek daha çok yatırımcı tarafından ilgi görüyor (Reuters)

Geçen hafta fiyatı ikiye katlanan Dogecoin genel piyasa değeri bakımından SpaceX'i geride bıraktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) son dosyalarına göre, bir mimden esinlenen kripto para birimi perşembe günü 0,60 doların (yaklaşık 5 TL) üstünde işlem görerek piyasa değerini 78 milyar dolara (yaklaşık 646 milyar TL) çıkardı. Böylece kripto para biriminin piyasa değeri Elon Musk'ın özel roket şirketinin tahmini değerinin 4 milyar dolar (yaklaşık 33 milyar TL) üzerine çıktı.

Bu dikkat çekici yükselmeyi kısmen de Twitter üzerinden sıklıkla Dogecoin'i tanıtan teknoloji milyarderi sağladı. Geçen hafta Musk, yakında çıkacağı Saturday Night Live'da kripto paradan bahsedeceğini ima ederek şöyle tweet atmıştı: "Doge Babası 8 Mayıs'ta SNL'de."

Bazı kripto para uzmanları Dogecoin'in temelindeki teknoloji ve genel anlamda kullanılabilirliğinin Bitcoin veya Ethereum gibi diğer kripto para birimlerine kıyasla ikinci sınıf olduğunu savunsa da Dogecoin'in rekor kıran en son fiyat tırmanışı, değerinin geçen yıl bu zamandan beri yüzde 30 binden fazla arttığını gösteriyor.

Kripto paralara dair bilgi veren internet sitesi Traders of Crypto'nun kurucusu Antony Portno, The Independent'a "Nominal değerine bakınca Dogecoin'in nasıl olup da büyümeye devam ettiği tam bir muamma. Sonuçta bu, kötü bir kripto ekonomiye sahip, hiç gelişme göstermeyen bir mim para" dedi.

Hepimiz kripto para dünyasının aynı ölçüde çılgın ve değişken olduğunu biliyoruz. Dogecoin'in büyümesinde en büyük rolü sosyal medya oynadı. Düzen karşıtı, asi bir para birimi haline geldi.

 


Kripto para borsası Kraken çarşamba yayımlanan aylık piyasa raporunda Dogecoin'in yeni popülerliğini perakende yatırımcıların Reddit gibi sitelerdeki çevrimiçi forumlarından çıkan "mim hisse senetleri" kültürüne bağladı.

Raporda "Ne de olsa Dogecoin orijinal 'mim varlık'" ifadeleri yer aldı.

Bu, kripto para birimlerinin, ağ etkisi yaratan canlı ve büyüyen topluluklardan elde ettiği değerin bir uzantısıdır.

Reddit'teki popüler r/dogecoin alt başlığında kullanıcılar Dogecoin yatırımcılarına kripto paranın fiyatı 1 doların (yaklaşık 8,30 TL) üstüne çıksa bile satmama çağrısı yaptı.

Pek çok kişi bu noktada kitlesel bir satışın Dogecoin'in fiyatının yüzde 80'den fazla azaldığı 2018'dekine benzer olağanüstü bir fiyat düşüşüne neden olmasından korkuyor.

Fiyat oynaklığına rağmen bazı analistler Dogecoin'in 2021'deki fiyat potansiyeli konusunda iyimser kalmaya devam ediyor.

uk.Investing.com'dan kıdemli analist Jesse Cohen "Dogecoin'in önümüzdeki günlerde 1 dolar seviyesine ulaşması ihtimalinin daha yüksek olduğunu görüyoruz, 2021'in gelecek aylarında giderek artan sosyal medya ilgisiyle DOGE'nin 5 dolara (yaklaşık 42 TL) kadar çıkma ihtimali de yükseliyor" ifadelerini kullandı.

Dogecoin çılgınlığı perakende kalabalığının gücünü bir kez daha gösterdi. Dogecoin'in perakende yatırımcılardan giderek daha çok kabul görmesi ve kamuoyunca iyi tanınan milyarderlerin büyüyen desteği mim kripto paranın meşruluğunu artırmaya devam edecek.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU