İklim değişikliği: Metan gazı salımı rekor seviyeye çıktı

Tropik bölgelerde artan metan gazı salımı büyük olasılıkla iklimsel geri besleme döngüsünden kaynaklanıyor

Fotoğraf: The Independent

Bilim insanları atmosferdeki metan gazının rekor seviyeye çıktığını ve bunun Paris İklim Anlaşması’yla belirlenen hedeflere ulaşmayı daha da zorlaştıracağını söyledi.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nden (NOAA) araştırmacılar miktarı artan bu etkili sera gazının tropik bölgelerden geldiğini ortaya koydu.

Gazın kaynağından emin olmadıklarını belirten araştırmacılar, artışın tropik sulak alanlardaki mikrobiyal değişimden kaynaklandığına inanıyor. Buna göre sıcaklık artışı, daha çok metanın salınmasına neden olabilir.

Londra Üniversitesi, Royal Holloway Koleji’nden yer bilimci Euan Nisbet Financial Times’a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Metan’ın beklenmedik yükselişi Paris anlaşması için başlıca zorluklardan biri ve biz bunun neden gerçekleştiğini bilmiyoruz. Isı artışı, yine ısıyı artırıyor gibi görünüyor. Ancak asıl muamma bunun tam olarak nasıl gerçekleştiği.”

Metan gazı, insan kaynaklı küresel ısınmanın karbondioksitten sonra en büyük nedeni. Üstelik karbondioksitten 28 kat daha etkili olan gaz, ısıyı atmosferde 100 yıldan uzun süre hapsedebiliyor.

 

 

Araştırmalar 2013-2018’deki metan gazı salımının önceki 5 yıla göre yüzde 50 arttığını gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Manchester Üniversitesi’nde Küresel Metan Dengesi (Global Methane Budget) projesinde çalışan atmosfer fizikçisi Profesör Grant Allen The Independent’a yaptığı açıklamada, bu artışın Paris Anlaşması’nda belirlenen hedeflere ulaşılmasını “kuşkusuz” zorlaştırdığını söyledi.

Metan gazı derişiminin 2006’dan bu yana hızlanarak arttığını belirten Allen sözlerine şöyle devam etti:

“Bu fazladan salımın nereden geldiğini açıklamaya çalışan atmosfer modellemelerinin hepsi, tropik bölgeleri gösteriyor. Yakın zaman önceye kadar buralardan ölçüm almıyorduk. Ancak Ocak ve Şubat aylarında özellikle Zambiya’daki durgun tatlı su bataklıklarında, kuşkuya yer bırakmayacak ölçüde, devasa metan salımları gördük.”

Buna göre çevre sıcaklığı arttıkça mikrobik canlıların organik maddeleri metana dönüştürme verimliliği de artıyor. Tıpkı insan vücudundaki bakterilerin yüksek sıcaklıklarda daha etkin olması gibi çevre sıcaklığı arttıkça bu salımlar da hızlanıyor.

Profesör Allen konuyla ilgili şunları söyledi:

“Bu doğal bir geri besleme döngüsü ve bizim kontrol edebileceğimiz bir şey değil. Etkileri hafifletmeye çalışıyoruz. Ancak küresel ısınma devam ederse bu doğal geri besleme daha da hızlanacak.” 


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU