Genetik uzmanı ebeveynleri uyarıyor: Çocuğunuzun kişiliğini siz belirleyemezsiniz

Çocuğunuzu nasıl yetiştirdiğiniz düşündüğünüz kadar önemli olmayabilir

Genetik uzmanı Plomin, çocukların nasıl bireyler olacağı konusunda endişe etmenin yersiz olduğunu, pek çok özelliğin genetik faktörlerden kaynaklandığını düşünüyor / Fotoğraf: The Independent 

Çocukların yetiştirilme tarzı ve aldıkları eğitimin gelecekte nasıl bireyler olacağı konusunda düşünülenden daha az etkiye sahip olduğu iddia edildi.

Londra’daki King’s College’tan Genetik Bilimci Robert Plomin, ebeveynlerin çocuklarının gelecekte nasıl kişiler olacağından endişe etmemesi gerektiğini söyleyerek, bunun kontrol edilemez bir durum olduğunu belirtti.

New Scientist’e konuşan Plomin, ailelere sadece çocuklarını “aydınlatma ve onların varlığının tadını çıkarma” tavsiyesinde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Plomin genetiğin insanların ileride nasıl kişiliklere sahip olacağını belirlediğini kaydederek, “Çocuklarınızın davranışlarını değiştiremezsiniz demiyorum ancak onların kişiliğini değiştirmiyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Örneğin aşırı kilolu olmanın genetik faktörlere bağlı bir durum olduğunu ve bundan ötürü aile içinde nesilden nesile aktarıldığını kaydeden Plomin, “Eğer doğduktan sonra başka birine evlatlık verilip kardeşinizden uzaklaşsaydınız, yine de aynı ailede birlikte büyümüş kadar onunla bağlantılı olurdunuz. İncelediğim bir vakada, birbirinden ayrı büyümüş tek yumurta ikizlerinin gülme veya konuşma tarzlarının nasıl bu kadar benzediğine hayret etmiştim” diye konuştu.

Plomin önceki çalışmalarında da çocukların akademik performanslarının yüzde 70’e varan kısmının genetik faktörlere bağlı olduğunu ortaya koymuştu. Ancak eğitimciler her çocuğun toplumun hangi kesiminden gelirse gelsin en üst düzey akademik başarıya ulaşabileceğini belirtiyor.

Kişilerin ebeveynlik ve çocukların büyüdüklerinde nasıl bireyler olacağı konusunda yanıldığını iddia eden Plomin, okumayı öğrenme, matematik beceleri ve bilimsel konuları anlama gibi bilişsel yeteneklerin, “sahip olduğumuz en kalıtsal ve genetik izler taşıyan” özellikler olduğunu öne sürdü.

Plomin benzer şekilde, çocukların okul başarısında öğretimden ziyade genetiğin daha önemli olduğunu vurguladı.

“Bu her zaman çevre ve ailelerin çocuklarına kitap okumasının onları kitap okumaya daha meyilli hale getireceği inancıyla ilişkilendirildi. Ancak çocuklarına çok kitap okuyan ebeveynler de okumaya dair kendi genetik eğilimlerini taşıyor olabilir” diyen Plomin ailelere, çocuklarını değiştiremeyeceklerini kabullenmesini ve “çocuklarının nasıl bireyler haline geldiğini izlemesini” tavsiye etti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU