Olimpiyat şampiyonu atlet: Nike, doğumdan sonra yüzde 70 daha az ödeme yapmak istedi

Amerikalı sporcu Allyson Felix “Hamilelik, başarılı profesyonel atletizm kariyerinin bir parçası olabilir ve öyle olmalıdır” dedi

Allyson Felix / Fotoğraf: AFP

Atletizmde olimpiyat şampiyonu Allyson Felix, anne olduktan sonra sponsoru Nike’ın kendisine yüzde 70 daha az ücret teklif ettiğini söyledi.

New York Times için bir yazı kaleme alan Amerikalı sporcu, kariyeri için "felaket” olabileceğinin bilincinde olarak 2018’de aile kurmaya karar verdiğini belirtti.

Felix, “Nike’la, Aralık 2017’de sona eren anlaşmamı yenileme görüşmeleri yaptığım bir döneme denk geldiği için korkunç bir zamandı” dedi.

33 yaşındaki atlet, hamileliğinin 32. haftasında preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) nedeniyle sezaryen ameliyatı olduğunu ancak doğum yaptıktan sonra mümkün olan en kısa sürede işe dönmesi için üzerinde baskı hissettiğini söyledi.

Olimpiyatlarda 9 madalya kazanmış olmasına rağmen doğumun ardından Nike’ın daha önceki anlaşmaya kıyasla yüzde 70 daha az ödeme yapmak istediğini belirten Felix, “Şu an değerimin bu olduğunu düşünüyorlarsa kabul ederim” ifadesini kullandı.

Felix, doğumdan sonra iyi performans sergilememesi halinde cezalandırılmayacağının “sözleşmeyle garanti altına alınması” talebininse Nike tarafından reddedildiğini kaydetti. Ödüllü sporcu, “O tarihten bu yana bir hareketlilik yok” diye ekledi.

 

 

Hamilelikle ilgili statükoyu ve kadın atletlerin spor endüstrisinde gördüğü muameleyi değiştirmek istediğini vurgulayan Felix, sözlerine şöyle devam etti:

“Hamilelik işlerin berbat olması demek değildir. Bu durum, takım arkadaşlarımın gösterdiği ve benim de göstermeyi umduğum gibi, başarılı profesyonel atletizm kariyerinin bir parçası olabilir ve öyle olmalıdır. Denemek için savaş vermek zorunda kalmayacağımız bir günün hayalini kuruyorum.”

Sosyal medyada birçok kullanıcı, Felix’in kadın atletlerin doğum sonrası gördüğü muameleye karşı sergilediği duruştan övgüyle bahsetti.

Twitter’da bir kişi, “Uzun süredir hayranınım! Bugün, cesaretin ve fikrini savunman bana büyük ilham verdi. Diğer kadın atletlere de yol açtığın için teşekkür ediyorum” paylaşımı yaptı.

Başka bir kullanıcıysa, “Sen harika birisin. Gelecek nesiller için kendine riske atmandan ötürü teşekkür ediyorum” tweetini attı.

Nike firması, bazı kadın sporcuların, ödemelerde hamilelik nedeniyle kesintiye uğradıklarını duyurmasının ardından durumu incelediklerini açıklamıştı.

Aralarında Alysia Montano, Phoebe Wright ve Kara Goucher’in de olduğu bazı Amerikalı atletler, New York Times adına çekilen ve söz konusu firmayı, sponsorluk anlaşmalarında kadın atletlere ayrımcılık yapmakla suçlayan bir videoda rol almıştı.

 

 

Firmanın sözcüsü bu videoya cevaben yaptığı açıklamada, “Farklı spor alanlarına yaklaşımımızda tutarsızlık olduğunu kabul ettik ve hiçbir kadın atletin, hamilelik yüzünden finansal açıdan cezalandırılmaması için 2018’de tüm sporlar için ortak bir tutum belirledik” demişti.

Bundan birkaç gün sonra “kadın atletleri destekleme ve kutlama” sorumluluklarını ana hatlarıyla çizen bir açıklama da yapan Nike, şu ifadelere yer vermişti:

“Hem mükemmel bir anne hem de mükemmel bir atlet olmayı tercih eden kadınları desteklediğimizi bugün açıkça ortaya koymak istiyoruz. Elimizden daha fazlasının geldiğini kabul ediyoruz. Spor endüstrisinin kadın atletlere verdiği desteği geliştirmesi için önemli bir fırsat bulunuyor.”

Kasım 2018’de ilk çocuğunu dünyaya getiren Felix, kızına Camryn adını vermişti.

Aralık ayında yaptığı bir açıklamada, kendisini “gergin ve kırılgan” hissettiğini söyleyen başarılı atlet, “Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde her gün kızımın yanında oturup onun yaşam mücadelesini izledim. Her geçen gün daha güçlü ve daha güzel oluyordu” demişti.

The Independent’ın konuyla ilgili görüşüne başvurduğu Nike’tan henüz bir açıklama gelmedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU