İklim değişikliği çalışanları uzun mesailerden kurtarabilir

Ekonomik faaliyetlerin iklim üzerindeki etkileri bizleri “tembel olma” gerekliliğiyle karşı karşıya getiriyor

Rapora göre, daha az çalışmak boş vaktimizi artıracak ve zaman açısından bu “refah” bizler için lüksten ziyade bir acil durum / Fotoğraf: The Independent  

İklim değişikliğiyle mücadelede haftalık mesai saatlerinin düşürülmesi gerektiğine yönelik yeni bir araştırma yayımlandı.  

Birlemiş Milletler (BM) ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) verilerini baz alan düşünce kuruluşu Autonomy’nin raporuna göre, şu anda yoğun karbon miktarı ve üretim seviyeleri bulunan Avrupa ülkelerinde, “haftada bir gün daha az çalışmak karbon emisyonlarını sürdürülebilir bir seviyeye geriletmek için yeterli değil.”  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rapor sonuçları sera gazı salımını azaltmak ve Paris Anlaşması’nda belirtildiği üzere küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutmak için haftalık mesainin İngiltere’de 9 saate, İsveç’te 12 saate, Almanya’da ise 6 saate indirilmesi gerektiğini ortaya koydu.

Her üç ülkede de iklim değişikliğini önlemek ve ekonomiyi karbon salımından kurtarmak için çalışma saatlerinin radikal biçimde azaltılmasının şart olduğuna vurgu yapan raporda, “İklim krizi bizleri, sera gazı salımına sebep olan ekonomik faaliyetleri azaltmaya yönlendiriyor. Bu da bizleri ‘tembel olma’ zorunluluğuyla karşı karşıya getiriyor,” ifadeleri kullanıldı.

Raporda, ekonomist Paul Lafargue ve John Maynard Keynes’in günde 3’er saatten haftada 15 saat çalışarak insanların daha kaliteli bir yaşam süreceği önerilerine de değinildi.

Raporda şu ifadeler yer aldı:

“Ekolojik sürdürülebilirlik için maddi tüketiminin azaltılması şartsa boş vaktimiz artacak demektir ve zaman açısından bu 'refah' bizler için lüksten ziyade bir acil durum.”

Geçen yıl BM’ye bağlı Devletlerarası İklim Değişikliği Panel’inde (IPCC) ülkelere acilen sera gazı salımlarını kesmeleri gerektiği çağrısında bulunulmuştu.

Ancak Autonomy raporuna göre, küresel ısınmayı 1,5 dereceye indirmek için toplumların her kesiminde hızlı, kapsamlı ve eşi benzeri görülmemiş değişikliklere ihtiyaç duyuluyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU