Finans piyasalarında önemli şeyler oluyor: Piyasalar bize ne anlatmaya çalışıyor?

Mevcut ruh halini, gelecek birkaç ayda ne yaşanırsa yaşansın büyük işletmelerin işlerinin iyi gideceğini söyleyerek tanımlayabilirsiniz. Ancak Hamish McRae, bunun hikayenin tamamı olmadığını yazıyor

Geçen hafta en önemli piyasada, Wall Street'te hisse fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı (Reuters)

Finans piyasalarında muazzam bir şey oluyor ama her zaman olduğu gibi, sismik bir değişimin ortasındayken, bunun ne olduğu pek net görünmüyor.

Şunu düşünün. Geçen hafta en önemli piyasada, Wall Street'te hisse senedi fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. ABD'nin en büyük şirketlerinin S&P 500 endeksi 4 binin üzerinde kapandı. Bu değer, Nisan 2016'da iki binin biraz üzerindeydi. Yani 5 yılda iki katına çıktı.

Fakat ABD ekonomisi makul ölçüde büyürken, hatta ABD şirketlerinin değeri ülkenin GSYİH'sine göre en azından son yarım yüzyılın en üst seviyesindeyken bile ikiye katlanmadı. ABD güçlü bir toparlanma yaşıyor. Peki beklentileri gerçekten de son 50 yılın herhangi bir zamanından daha mı iyi?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şimdi de kıta Avrupası'na bakın. Tecridin sıkılaştırılmasıyla beraber mevcut değerlendirmeler Almanya ve Fransa için hayli kasvetli. Ama en büyük Alman şirketlerinin Frankfurt endeksi DAX, geçen hafta tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Fransız şirketlerinin eş değer endeksi CAC da tüm zamanların en yüksek seviyesindeydi.

FTSE 100 endeksi 6 bin 737’yle halen Mayıs 2018 zirvesinin bin puandan fazla altında yer alan Birleşik Krallık (BK) bunların dışında kaldı. Bu durum BK'deki olumsuz algılarla bağlantılı. Söz konusu algıların kaybolması biraz zaman alacak ama bu süre zarfında Londra hisse senetleri diğer büyük piyasalardan daha iyi değer sunduğu için muazzam bir alım fırsatı yaratıyor.

Öyleyse, her zamanki tutarsız, tökezleyen yollarıyla piyasalar bize ne anlatmaya çalışıyor? Sanırım mevcut ruh halini, gelecek birkaç ayda ne yaşanırsa yaşansın büyük işletmelerin işlerinin iyi gideceğini söyleyerek tanımlanabiliriz. Yaz ve sonbahar boyunca düşük faiz oranları, mal ve hizmetlere yönelik bastırılmış talep ve hepsinin üstünde daha fazla hükümet harcamasının getireceği itici güç sayesinde gürültülü bir patlama yaşanacak.

Ancak bu bir büyük şirket hikayesi. Diğer, daha az tercih edilen piyasalarda ne olduğuna baktığınızda gayet farklı bir manzara var. Bu birkaç unsurdan kaynaklanıyor. ABD'de bu yılın ilk çeyreğinde yatırımcılardan yaklaşık 90 milyar dolar (yaklaşık 726 milyar 759 bin TL) toplayan muazzam bir yeni menkul kıymet ihracı çığı yaşandı. (Goldman Sachs'ın genç çalışanlarının alım satımlardaki bu ani yükselişi karşılamak için korkunç saatler boyunca çalışmaya zorlandığını hatırlıyor musunuz?)

Bu eğilim, özel amaçlı satın alma şirketleri anlamına gelen Spacs'taki artışla ilişkilendirildi. Bunlar basitçe başka bir şirketle birleşme veya başka bir şirketi satın alma niyetiyle yatırımcılardan para toplayan kote edilmiş (bir şirkete ait menkul değerlerin borsada işlem görmesine izin verilmesi -ed.n.) şirketler. Bu fikir bir süredir ortalıkta dolaşsa da bu yıl başında zirve yaptı. Ancak son birkaç hafta içinde Spacs'ın arkasındaki dürtü zayıflamışa benziyor. Fiyatlar geriledi.
 


Perakende hisse piyasalarında da benzer bir şey yaşanıyor. Reddit'ten bazı fikirler edinen ve Robinhood'da al-sat yapan perakende yatırımcıların ilgisini çeken küçük şirketlerin fiyatında olağanüstü dalgalanmalar gerçekleşti. Küçük şirketlerin hisseleri yükseldi ve sonrasında bu moda silikleştiğinde geri düştü. Wall Street uzmanları ufukta bir tür hesaplaşma görüyor.

Bu sebeple büyük şirket hisselerindeki boğa piyasası bozulmadan kalırken, daha uç piyasalarda ABD’deki son derece belirgin köpüğün uçmaya başladığına dair bir his var. Birkaç boğa piyasasının sonunu görmüş herkes, parti sona ererken yaşanan bu duyguyu bilir. Yakında eve gitme vakti gelecek. Ancak partinin bazı kısımlarının, örneğin S&P 500 endeksindeki hisse senetlerinin halen dalgalanması sebebiyle, ayrılmak için biraz erken olabilir.

Benim hissim şu yönde: Merkez bankalarının yarattığı para selinin ve tecridin getirdiği klostrofobinin birleşimi finansal piyasaların genelini etkileyen gerçek dışı bir atmosfer yarattı. Çok fazla para söz konusu ve çok fazla hayal kırıklığı mevcut. Bu durum kendisini farklı ülkelerde farklı şekillerde gösterdi. ABD'de deneyimsiz yatırımcılar, evlerinde otururken para kazanabileceklerini veya kaybedebileceklerini keşfetti. Britanya'da insanlar Londra dışındaki mülkleri derinlemesine taradı ve Yorkshire’da hiç görmediği bir kulübe için (ilk başka birisi ulaşmadıysa) depozito yatırdı.

Muhtemelen daha akıllı olan diğerleri, iyi kazançları olan sağlam şirketlerin hisse senetlerinin satın almaya değer olduğunu, Deliveroo gibi hiç kâr etmeyen ve bağımsız işgücüne dayanan yeni şirketlerin hisse senetlerininse olmadığını tahmin etti. Eğer bu doğruysa, Deliveroo'nun geçen haftaki başarısız hisse satışı köpüğün uçup gittiğinin bir işaretiydiyse, BK yatırımcıları meseleyi aşırı fiyatlandıran yatırım bankacılarının aldatmacasına kanmak yerine biraz sağduyu göstermiş demektir.

Daha genel olarak, gerçekleşen şey eğer sadece sağduyu yatırımına doğru bir dönüş ise, o takdirde belki de dünya reel ekonomiye çok fazla zarar vermeden bu köpük piyasalardan tamamen kurtulur. Şans diliyorum.



https://www.independent.co.uk/independentpremium/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU