Beyaz Saray: Biden, Yüksek Mahkeme'nin ilk siyahi kadın yargıcı sözünü unutmadı

ABD Başkanı, dün ilk kez bir Müslümanı federal yargıçlığa aday gösterdi

20 Ocak'ta başkanlık koltuğuna oturan Biden, ilk 11 federal yargıç adayını dün açıkladı (Reuters)

Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki, ABD Başkanı Joe Biden'ın Yüksek Mahkeme'ye siyahi bir kadın yargıç aday gösterme sözüne kesinlikle bağlı olduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biden, başkanlık kampanyasında ABD Yüksek Mahkemesi'ne bir siyahi kadın yargıç aday gösterme sözü vermişti. Bu plan, genelde Yüksek Mahkeme üyelerinin seçildiği ülkedeki federal temyiz mahkemelerinde görevli siyahi kadın yargıçların ileri yaşlarda olması ve başkanların çoğunlukla daha genç adayları tercih etmesi nedeniyle tartışma yaratmıştı.

Biden, dün ilk 11 federal yargıç adayını açıklayarak üç siyahi ve bir Asyalı kadını aday gösterdi. Aday gösterilen isimlerden Pakistan kökenli Zahid Quraishi ise, Senato'nun onayını alması durumunda ülke tarihindeki ilk Müslüman federal yargıç olacak.

Psaki, açıklama sonrasında düzenlenen basın toplantısında "17 yıl Senato Adalet Komitesi'nde başkanlık ve üst düzey üyelik yapmış bir isim olarak Başkan, yargıç atamaları konusunda uzun bir geçmişe sahip" dedi. Psaki, Yüksek Mahkeme'de bir boşluk oluşması halinde siyahi bir kadın yargıç atama konusunun gündeme gelebileceğini ifade etti.

ABD Yüksek Mahkemesi'nde görev yapan 6 yargıç, Cumhuriyetçi başkanlar tarafından aday gösterilmiş muhafazakar isimler. Liberal kanattaki üç yargıç da Demokrat başkanların aday göstermesinin ardından bu göreve atanmıştı. Liberal yargıçlar arasındaki Stephen Breyer, bu yıl 83 yaşına giriyor.

Eski Başkan Donald Trump, görevi döneminde Yüksek Mahkeme'ye Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh ve Amy Coney Barrett'ı atamıştı. Trump'ın Yüksek Mahkeme'nin liberal yargıcı Ruth Bader Ginsburg'ün ölümüyle boşalan koltuğa başkanlık seçimlerine kısa süre kala kendi adayı Barrett'ı yerleştirmesi tartışma yaratmıştı.


Independent Türkçe, Yahoo News, New York Post, AA

Derleyen: Merve Arkan

DAHA FAZLA HABER OKU