Uzmanlardan yemek bataklığına gömülmemek için 7 sağlık önerisi

"Bu kadar çok ihtimal varken sağlıklı seçimler yapmak zor"

Britanya'da sağlıksız yiyeceklere 2022'den itibaren promosyon yasağı uygulanması kararlaştırılmıştı (Reuters)

Sokakların köşesinde bulunan ışıltılı tabelalar pek çok kişiyi yemek konusunda cezbediyor: Hamburger, kızarmış tavuk, dondurma, tatlı ve daha bir sürü ürün… Uzmanlar bu "yemek bataklığında" rahatça dolaşabilmek için bir dizi önerilerde bulundu.

Yemek bataklığı terimi yaklaşık 10 yıl önce, fast food zincirlerinin sayısının fazla olduğu bölgeleri tasvir etmek için ortaya çıktı. Bu bölgelerde daha sağlıklı yiyecekler sunan restoranlar gibi dükkanların sayısının azaldığı görülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pensilvanya State Üniversitesi'nde beslenme profesörü olan Penny Kris-Etherton, şu ifadeleri kullandı:

Fast food şirketleri midemiz ve dolarlarımız için rekabet ediyor.

Bu kadar çok ihtimal varken sağlıklı seçimler yapmak zor.

Sağlıkta eşitlik ve kamuda gıda politikaları uzmanı olan Kristen Cooksey Stowers ise "Bir bölgenin çoğunlukla fast food zincirlerinden medet umması bir problem. Sağlıksız gıdalara boğulmuş bölgeler görüyoruz" dedi.

Connecticut Üniversitesi'nde akademisyen olan Cooksey Stowers'ın yürüttüğü bir araştırma, yemek bataklığı ve obezite arasında bir ilişki olduğunu göstermişti. Kris-Etherton'ın başyazarı olduğu bir makaledeyse yemek bataklıkları; kalitesiz beslenme, obezite ve kardiyovasküler hastalıklarla ilişkilendirilmişti.

İşte bu iki uzmanın yemek bataklığında rahatça dolaşabilmek için yaptığı 7 öneri:

Sağlıklı atıştırmalık taşıyın

Yanınızda taşıdığınız elma, havuç ya da bir avuç fındık, fast food zincirinden yemek alırken aşırıya kaçmanızı önleyebilir. Zira Kris-Etherton da "Yanınıza bir şeyler alın. Böylece çok acıkmazsınız" dedi.

Promosyonlara karşı dikkat edin

Pek çok kişide, bir ürünün büyük boyunu gördüğünde ya da bir alana bir bedava gibi promosyonlarla karşılaştığında satın alma isteği doğuyor. Kris-Etherton, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini söyledi:

Bu yanınızda biri varsa mantıklı olabilir. Fakat tek başınaysanız değil.

İçecekleri hesaba katın

Şekerli içecekler ve kahveler, yemekten daha fazla kaloriye sahip olabiliyor. Kris-Etherton bu durumu "Bireyler bunu yedikleri bir şey olarak değil, 'Bu bir içecek. Bunu hesaba katmama gerek yok' diye düşünüyor. Ama bu doğru değil" diye açıkladı.

İlaveleri değiştirin

Örneğin bir yemeğe sıkılan mayonez, kalori ve yağ miktarını artırıyor. Uzmanlar bunun yerine marul veya domates gibi sağlıklı ürünlerin eklenmesini öneriyor.

Geç saatlerde yemeyin

"Gece geç saatlere kadar açık kalarak günün 4. öğününü yaratmaya çalışan markalar var" diyen Cooksey Stowers, "Bu vücut için korkunç" ifadelerini kullandı. Günde üç öğün yemenin sağlıklı olduğunu sözlerine ekledi.

Sağlıklı seçenekleri tercih edin

Kris-Etherton, "Menüye bakın ve kızarmış tavuk yerine salata veya ızgara gibi sağlıklı seçenekleri tercih edin" dedi ve ekledi:

Ara sıra patates kızartması yiyebilirsiniz. Ancak küçük boy alın veya siparişi biriyle paylaşın.

Markete gidin

Cooksey Stowres, fast food yerine marketlerden alışveriş yapılması gerektiğini belirtti:

Sağlıksız besinleri daha az tüketmeliyiz.

 

Independent Türkçe, Medical Xpress

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU