DSP'de İmamoğlu çatlağı: PM üyesi Çölaşan da istifa etti

Necmiye Çölaşan Genel Başkan Önder Aksakal'a tepki gösterdi, PM toplantısında söylenmeyen sözleri ifade etmekle suçladı

Fotoğraf: AA

Demokratik Sol Parti'de (DSP) bir istifa haberi daha geldi. 23 Haziran seçimlerine katılıp katılmama ve CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu'nun desteklenmesi konusunda görüş ayrılıklarının yaşandığı DSP'de Parti Meclisi (PM) üyesi Necmiye Çölaşan da istifa etti. Geçen hafta da Hikmet Sami Türk önce PM üyeliğinden ardından partiden istifa etmişti. 

Cumhuriyet gazetesinden Ali Açar'ın haberine göre Necmiye Çölaşan partisinden istifa ettiğini duyurduğu açıklamasında Genel Başkan Önder Aksakal'a tepki gösterdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aksakal’ın Yeni Şafak gazetesine yaptığı “Bazı arkadaşlar parti meclisimize Ekrem İmamoğlu’nun desteklenmesi konusunda teklif getirdi. Teklifi tartıştık. Uzun uzun tartıştık. Sonra oylamaya geçtik. Hatta iki kez oyladık. Ekrem İmamoğlu reddedildi” açıklamasına tepki gösteren Necmiye Çölaşan şu ifadeleri kullandı:

“12 Mayıs 2019 günü yapılan PM toplantısında, gündemin 2. maddesinde yer alan seçimlere katılıp katılmama konusunu İstanbul il örgütüne soracağınızı açıkladınız. Tüzüğümüze göre kurultaydan sonra en yetkili organın PM olduğunu ve bu kararın burada alınacağını size bir kez daha anımsattım. Daha önce de DSP’den ayrılan kişilerin PM’ce üyelikleri kabul edilmeden belediye başkanı adayımız olarak tanıtılmasının PM’yi yok saymak olduğunu söylemiştim. 16 Mayıs günü Yeni Şafak gazetesine verdiğiniz demeçte Ekrem İmamoğlu’na destek açıklamasının PM’de 12’ye karşı 33 oyla reddedilme gerekçesi olarak söylediğiniz sözlerin hiçbiri o gün PM toplantısında söylenmedi. Aklınızdan geçenleri PM'de konuşulmuş gibi açıklama yapmanız kabul edilemez.” 

"DSP'nin kuruluş felsefesinen uzaklaşıyorsunuz"

Yeni Şafak’a yapılan açıklamanın iktidar ve yandaşlarının “İstanbul’u Yunan kazandı” söyleminden hiçbir farkı olmadığını savunan Çölaşan, “Her gün biraz daha DSP’nin kuruluş felsefesinden, demokrasiden ve demokratik sol ilkelerden uzaklaşıyorsunuz. İstanbul seçimlerinde halkın oylarıyla seçilmiş Ekrem İmamoğlu’nun desteklenmesi gerektiğini, bunun hak, hukuk, demokrasi mücadelesi olduğunu bir kez daha belirterek DSP PM üyeliğimden ve 25 yıldır üyesi olduğum DSP üyeliğimden istifa ediyorum” ifadelerini kullandı.

Önder Aksakal, Yeni Şafak yazarı Faruk Aksoy’a yaptığı açıklamada “DSP demek, Kıbrıs demektir. DSP demek, bağımsızlık demektir. DSP demek, bayrak demektir. DSP demek, milli hassasiyet demektir. FETÖ’cülerin Amerika’dan, PKK’lıların Kandil’den, HDP’lilerin de Meclis’ten destek verdiği birine... O birisi kim olursa olsun, DSP kurumsal olarak destek vermez, veremez” demişti.

DSP'nin seçime katılmama kararının alındığı PM toplantısının ardından PM üyeliğilinden istifa eden Hikmet Sami Türk, Aksakal'ın bu açıklamalarının ardından DSP'den de istifa etmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU