Erkekler kadın düşmanlığına ve şiddete karşı kadınları nasıl destekleyebilir?

Kadınlar, 33 yaşında bir kadın olan Sarah Everard'ın ortadan kaybolmasının ardından erkekleri daha fazlasını yapmaya çağırıyor

Zürih'te 14 Haziran 2020'de kadına şiddetin protesto edildiği gösteride bir kadın, "Toksik Erkekliğe Son" yazılı döviz taşıyor (Reuters)

Sarah Everard'ın ortadan kaybolması (Londra'da kaçırılarak öldürüldüğü ortaya çıktı -ed.n.) kadınların gece veya karanlık bastıktan sonra tek başına dışarı çıktıklarında yaşadıkları korkular hakkında sosyal medyada binlerce sohbete yol açtı.

Everard'ın ortadan kaybolmasından bu yana, yerel polisin kadınları gece bölgede tek başlarına dışarı çıkmamaları konusunda uyardığı bildirildi ve bunun üzerine kadınların kendilerini saldırıdan korumak için davranışlarını değiştirmeleri gerektiği fikri sosyal medya kullanıcıları tarafından protesto edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun yerine birincil odak noktasının potansiyel failler olması gerektiğini söylediler. Pek çok kadın şimdi erkeklerin ve erkek çocuklarının daha iyi eğitilmesi çağrısında bulunuyor ve kadınları kadın düşmanlığına ve şiddete karşı desteklemek için erkekleri daha fazlasını yapmaya çağırıyor.

Kadınlara Yönelik Şiddete Son (EVAW) koalisyonunun yöneticisi Andrea Simon, The Independent'a verdiği demeçte "Sarah Everard'ın başına gelenlere tepki gösteren kadınların kederi ve sıkıntısı, kadınların kamusal alanı erkeklerden nasıl farklı deneyimlediğini gösteriyor" dedi.

Kamusal iletişimin çok uzun zamandır failleri harekete geçiren şeylerden ziyade kadınların 'kendilerini güvende tutmak için' nasıl adımlar atması gerektiği etrafında dönmesi gerçekten endişe verici ve yalnızca 'kurbanı suçlama' kültürünü besliyor.

Geçen perşembe BBC Radio 4'daki Today programında parlamenter Jess Phillips şunları söyledi:

(Metropolitan Polisi'nin) vermesi gereken mesaj; kadınların ne yapması ya da yapmaması gerektiğiyle ilgili değil, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin ne kadar ciddi olduğuyla ve bunun nasıl da kaynaklarımızı ve ilgimizi ayırmamız gereken bir salgın haline geldiğiyle ilgili olmalı.

Parlamento binasında, parlamenter Sir Bernard Jenkin "erkek körlüğü" hakkında konuşarak "erkekler ve kadınlar eşit olsa da çok farklı yaşam deneyimlerimize sahip olduğumuzu" söyledi ve pandeminin kadınlar üzerindeki orantısız etkisine de değindi.

Twitter'da erkekler, gece vakti sokaktayken kadınları nasıl daha güvende hissettirebileceklerini soruyor; yolun karşısına geçmek ya da korktuklarını sezdiklerinde geri durmak, kadınlara alan tanımak ve koşu yapıyorlarsa karanlıkta kadınların yanından geçmemek gibi fikirler var.

Ama sokaktaki küçük gündelik önlemlerin ötesinde erkekler kadınların kadın düşmanlığı ve şiddetten uzakta daha güvende hissetmelerine yardımcı olmak için gerçekten başka ne yapabilir? The Independent, Kadınlara ve Kız Çocuklarına Yönelik Şiddet (VAWG) sektöründeki uzmanlardan sorularını yanıtlamalarını istedi.
 


Sorunlu davranış gördüğünüzde ses çıkarın

Erkekler için kadınları kadın düşmanlığına ve şiddete karşı desteklemenin basit bir yolu, ister sorunlu bir şaka isterse uygunsuz bir yorum olsun diğer erkeklerin sorunlu davranışlarına tanık olduklarında bunlara ses çıkarmaktır.

Andrea Simon, "Erkekler çözümün önemli bir parçası ve bu iletişimde müttefik olabilir" diyor.

Erkekler, gördükleri sorunlu davranışlara karşı durabilir ve kadınları rahatsız hissettirecek şekilde davranırlarsa arkadaşlarına ve ailelerine hesap sorabilir.

Perşembe günü ITV News'e konuşan parlamenter Jess Phillips şunları söyledi:

Erkeklerin ilk aşamada yapabileceği şey, karşılık verme yükünün bir kısmını üstlenmektir. Bunu görürseniz, birini bir kadına bağırırken görürseniz, sokakta ya da metroda bir kadına yanaşan birini görürseniz ve bunun uygunsuz olduğunu düşünürseniz bir şeyler söyleyin.

Birinin işe gitmeye çalışan bir kadına laf attığını duyarsanız, onlara bunu yapmamaları gerektiğini söyleyen siz olun çünkü eğlenceye katılmıyormuşuz gibi görünmek hep bize düşemez. Bu, bize kendimizi güvensiz hissettiriyor.

Kendi davranışınıza meydan okuyun

Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında Everard hakkında konuşan Sir Keir Starmer, erkekleri kendi davranışlarını incelemeye ve kadınlara yönelik şiddete karşı ses çıkarmaya çağırdı.

Starmer "Bununla gerçekten yüzleşeceksek, yapmamız gereken ilk şey kadınlara ve kızlara yönelik şiddetin boyutunu anlamaktır" dedi.

Bunun ne kadar yaygın ve her yere nüfuz etmiş olduğunu herkesin kavradığından emin değilim. İkincisi, bunu kökten ele almalıyız; hepimizin sorunu nasıl anlamamız gerektiğini, davranışlara nasıl meydan okumamız gerektiğini fark etmemiz gerekiyor. Bence bu, özellikle erkeklerle ilgili bir konu. Erkeklerin bu konuda açıkça konuşması çok önemli.

Kadınların güvenliği ve rızası hakkında birbirinizle sohbet edin

Twitter'da erkeklerin kadınları desteklemek için neler yapabilecekleri hakkında çok şey paylaşıldı; ana şeylerden biri erkeklerin erkek arkadaşlarıyla rıza ve kadınların genel güvenliği gibi konular hakkında daha fazla sohbet etmesi.

Örneğin, aktris ve aktivist Jameela Jamil attığı tweet'te şöyle yazdı:

Şurası doğru, kadınlara zarar verenler #bütünerkeklerdeğil (#notallmen). Ama bütün erkekler, hemcinslerinin kadınlara zarar vermemesi için çalışıyor mu? Başkalarının rahatsız edici dilini ve davranışlarını engelliyorlar mı? Kadınların güvenliği/rızası konusunda oğullarıyla konuşuyorlar mı? #Bütünerkekler güvenliğimizle ilgileniyor mu?

Kadınlara yönelik şiddete yol açabilecek erkeklikle ilgili zararlı algılarla yüzleşin

Kadınlara Yönelik Şiddet Hakkında Ulusal Çevrimiçi Çözüm Merkezi tarafından yayımlanan bir araştırma makalesinde, erkeklerin kadınlara yönelik şiddeti önlemeye yardımcı olabileceği yollardan birinin sorunlu erkeklik algılarıyla yüzleşmek olduğu öne sürülüyor.

Makalede şöyle deniyor:

Kadınlara yönelik şiddeti sona erdirmeye çalışan erkekler, egemen kültüre ve onu sürdüren erkeklik anlayışlarına meydan okuyor. Bu nedenle, erkek aktivistler sık sık şüpheyle, homofobiyle ve 'erkeklikleriyle' ilgili diğer sorularla karşılaşıyor.

Bu çalışmanın kendilerini tehdit ettiğini hisseden erkekler ve kadınlar, genellikle erkek aktivistlerin çabalarını ve kişiliklerini itibarsızlaştırıyor. Birçok erkek de erkek aktivistlerin oluşturduğu örnekten dolayı ve erkek olmanın farklı bir yolunu modelledikleri için minnettar.

Erkekliğe ilişkin hakim anlayışlar ve erkeklerin bunlardan duyduğu rahatsızlıkla beraber erkeklerin diğer tutum ve davranışlarla ilgili yanlış algılarını tartışmak ve eleştirmek için fırsatlar yaratılmalıdır.

Aile içi şiddet hakkında açıkça konuşun

Kovid kısıtlamalarının kendilerini istismar edenlerle birlikte yaşayan kadınları nasıl daha savunmasız bir konuma soktuğu göz önüne alındığında, aile içi şiddet pandemide kadınların başlıca endişelerinden biri oldu.

Sonuç olarak, yardım hatları ve hayır kurumları gelen aramalarda hızlı bir artış kaydetti ve Refuge, yardım hattına gelen talebin pandeminin ilk aşamalarında yaklaşık yüzde 50 arttığını bildirdi.

Aile içi şiddetle savaşmak için çalışan bir taban federasyonu olan Women's Aid'e göre, erkeklerin bununla mücadeleye yardımcı olmak için yapabileceği şeylerden biri kendilerini aile içi istismar konusunda eğitmek ve bu konuda açıkça konuşmaktır.

The Independent'a konuşan bir Women's Aid sözcüsü, "Hem erkekler hem de kadınlar, aile içi istismarın kabul edilemez olduğunu açıkça söylemeli, böylece gençler sağlıklı bir ilişkinin ne olduğunu bilecektir" dedi.

Women's Aid, "Yarınların gelecek nesil için nasıl görüneceği konusunda fark yaratmak amacıyla hepimiz aile içi istismara karşı bir arada durmalı ve sesimizi yükseltmeliyiz" diye ekledi.

Kadın sığınma evleri ve hizmetlerine daha fazla finansman sağlanmasına yönelik kampanyaya yardım edin

Women's Aid şu anda yerel makamların kadın sığınma evleri ve aile içi istismar hizmetlerini finanse etmesi için bir kampanya yürütüyor. Bunlar evde güvende olmayan kadınlar için güvenli alanlardır.

Bunu desteklemek için erkeklerin yapabileceği basit şeylerden biri, örgütün hükümete yönelik yerel makamlardan kadınların hayatını kurtaran aile içi istismar hizmetlerini finanse etmelerini isteme çağrısının yer aldığı parlamento dilekçesini imzalamak.

Women's Aid yöneticisi Farah Nazeer, kampanya hakkında The Independent'a şunları söyledi:

Kadınların önderliğindeki aile içi istismar hizmetleri tehdit altında ve bu tehdidi şimdi durdurmazsak bunun kadınlar ve çocuklar için ciddi sonuçları olacak.



independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU