Mississippi'de trans atletlerin kadın sporlarında yarışması yasaklanıyor

ABD Başkanı Biden'ın göreve geldiği 20 Ocak'ta "Toplumsal Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Temelli Ayrımcılığı Önlemeye Yönelik Kararname"yi imzalaması tartışma yaratmıştı

Reeves, yasağın amacının "genç kızları korumak" olduğunu söylemişti (AP)

ABD'nin Mississippi eyaletinde Cumhuriyetçi Vali Tate Reeves, transseksüel atletlerin kadın ve kız takımlarında yer almasını yasaklamaya yönelik yasa tasarısını bugün imzalamayı planlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mississippi, bu sene bu yönde bir yasağı uygulamaya koyacak ilk ABD eyaleti olacak. Idaho eyaletinde bir federal mahkeme, geçen yıl benzer bir yasağı reddetmişti.

Mississippi'deki yasağın 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe girmesi bekleniyor, ancak karara yasal itiraz yolu da açık.

ABD'deki 20'den fazla eyalette Cumhuriyetçilerin girişimiyle transseksüel gençlerin spor müsabakalarına katılımının kısıtlanması gündemde. ABD Başkanı Joe Biden'ın göreve geldiği 20 Ocak'ta "Toplumsal Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Temelli Ayrımcılığı Önlemeye Yönelik Kararname"yi imzalaması tartışma yaratmıştı. Kararnamede, cinsel yönelimi nedeniyle trans kadınlar ve kızlar dahil hiçbir öğrencinin okul takımlarında yer almasının engellenmemesi gerektiği belirtiliyor.

LGBTQ örgütü İnsan Hakları Kampanyası'nın başkanı Alphonso David, Mississippi'deki yasaklama kararını kınayarak "Transseksüel kızların ve kadınların atletizme katılımının yasaklanmasının ayrımcılıktan başka bir açıklaması yok" dedi.

Üç kızı olan Reeves, daha önce Twitter'da yaptığı açıklamada, yasağın amacının "genç kızları atletizmde biyolojik olarak erkek olan rakiplerle yarışmaktan korumak" olduğunu belirtmişti. Reeves, yetişkinlerin kendi kararlarını verebileceğini ama çocukların cinsiyet değiştirme kararının yanlış olduğunu savunmuştu.


Independent Türkçe, AP, NBC News

Derleyen: Merve Arkan

DAHA FAZLA HABER OKU