Küresel Uyuşturucu Araştırması: Akıl sağlığı için psikedelik madde kullananların sayısı arttı

Binlerce kişi duygusal veya diğer zihinsel sorunlarıyla baş etmek için LSD ve MDMA gibi maddeler kullandığını söylüyor

Akıl sağlığı sorunları için psikedelik madde kullandığını bildirenlerin yüzde 72'sini erkekler, yüzde 25'ini kadınlar oluşturuyor (Reuters)

110 bin kişiye madde kullanımının sorulduğu 2020 Küresel Uyuşturucu Araştırması'na göre, daha fazla kişi kendi akıl sağlığı sorunlarını çözmek için psikedelik maddeler kullanıyor. Katılımcıların neredeyse yüzde 6'sına denk gelen yaklaşık 6 bin 500 kişi, zihinsel sorunlarıyla baş etmek için keyif verici madde kullandığını ifade etti.

Binlerce kişi artık duygusal meseleler ve diğer akıl sağlığı sorunlarının üstesinden gelmek için LSD, MDMA, psilosibin (mantarlardan elde edilen, halüsinojen etkileri olan madde -ed.n.) ve ketamin (esasen anestezide kullanılan madde -ed.n.) gibi maddeler kullanıyor.

Vice'ın haberinde, kendi başlarına çok küçük dozlarda LSD ya da sihirli mantar kullanan bireyler gibi örneklerle birlikte psikedeliklerin başka kişilerin gözetimi altında ama yine de yasal düzenlemeler olmaksızın kullanıldığı durumlar aktarıldı.

Bu gözetmenler, çoğunlukla maddeyi kullanan bireylerin arkadaşları veya partnerlerinden oluşuyordu. Ancak psikedelik inziva yerleri ya da "geleneksel şifa grupları" da diğer ortamlar arasında yer alıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akıl sağlığı sorunlarının tedavisine yönelik bir yöntem olarak psikedelik madde kullandığını bildirenlerin yüzde 72'sini erkekler, yüzde 25'ini kadınlar ve yüzde 2'sini ikili cinsiyet sistemini kabul etmeyenler (non-binary bireyler) oluşturuyordu.

Vice'a konuşan, Avustralya'daki RMIT Üniversitesi'nden Dr. Monica Barratt, dünya genelinde bu tür maddelere yönelik bastırılmış talebin, "sonunda tıbbi kuruluşlar dışında karşılanabileceğini" söyledi.

Bu maddelerin kullanımı çoğunlukla anksiyete, depresyon ve ilişki sorunlarının sonucuydu ancak travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), madde kullanımı ve bir yakının kaybedilmesi de bahsedilen diğer sorunlar arasındaydı.

Raporun yazarları, kişilerin "şu anda geleneksel tıp hizmetlerinin yardımına başvurduğu en yaygın akıl sağlığı sorunlarını tedavi etmek" için bu maddelere yöneldiğini ifade etti.

Yazarlar şunu ekledi:

Bulgular mevcut tedavi yöntemlerinin yetersiz kaldığı veya çekici olmadığı, önceden var olan yaygın sağlık sorunlarından mustarip pek çok kişi bulunduğunu gösteriyor.

Anket katılımcıları LSD'yi iyi hissetmek için kullandıklarını bildirdi. Bu katılımcılardan yüzde 52'si, bunu en önemli gerekçeleri olarak sundu. Bunu da belirli bir üzüntü veya kaygıyla uğraşmak zorunda kalma gerekçesi izledi.

İyi hissetme ihtiyacı, sihirli mantar kullananların da başlıca sebebiydi. Bunun arkasından üzüntülerle başa çıkma ve psikiyatrik bir durumdan bir süreliğine uzaklaşma ihtiyacı geldi.

Psikedelik maddeleri kendi kendine tedavi yöntemi olarak kullandığını söyleyenlerin yüzde 4'ü önceden acil servise de gittiklerini söyledi.

Raporun yazarları şunları ifade etti:

Bu tedavilerin klinik hizmetler yoluyla sunulmasındaki gecikme ne kadar uzarsa savunmasız kişilerin potansiyel açıdan daha büyük zarar görme olasılığı bulunan durumlarda bu maddelere erişmeye meyletme riski de o kadar artacaktır.

Yazarlar şunu ekledi:

Olumlu sonuçlar ve iyileşme, psikedelik deneyimlerin ancak bütünsel olarak hazırlanması ve entegrasyonuyla, gerektiğinde ek kaynaklara erişimin sağlandığı destekleyici bir ortamda mümkün olabilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU