Hikmet Sami Türk DSP'den neden istifa etti, Genel Başkan Aksakal istifaya ne dedi?

Türk, Aksakal’ın Yeni Şafak’a verdiği röportajda “FETÖ’cülerin, PKK’lıların, HDP’lilerin destek verdiği birine DSP kurumsal olarak destek vermez” demesine tepki gösterdi, istifa etti. Aksakal ise DSP üzerine bir operasyon yürütüldüğü görüşünde

23 Haziran seçimlerine katılmama ve herhangi bir adayı da desteklememe kararı alan DSP’nin Genel Başkanı Önder Aksakal’ın Yeni Şafak’a verdiği röportaj partide istifa getirdi.

Son toplantıdaki kriz nedeniyle PM üyeliğinden istifa eden Hikmet Sami Türk, bu röportaj üzerine de 24 yıldır üyesi olduğu DSP’den ayrıldı. 

Hikmet Sami Türk, kendisini istifaya götüren süreci Independent Türkçe’ye anlattı.

 

Hikmet Sami Türk - Independent Türkçe
Hikmet Sami Türk önce DSP PM üyeliğinden, ardından da partiden istifa etti / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

DSP’nin seçime katılmama kararının alındığı PM toplantısında, İmamoğlu’na destek olunması gerektiğini savunan ancak bu görüşü yapılan iki oylamaya rağmen kabul görmeyen Türk, o gün Parti Meclisi üyeliğinden istifa ettiğini söyledi.

“Seçime girmeme kararı alındıktan sonra, seçmene bir açıklama yapmamız gerektiğini düşündüm. İmamoğlu’na destek verelim dedim. PM’de oylama yapıldı, 12’ye 33 oyla, İmamoğlu’na destek fikri reddedildi. Tekrar söz aldım ve ‘Biz adayımızı çektiğimize göre DSP seçmeni kimi destekleyecek, bir tavsiyemiz olmalı. Bu tavsiyemiz ve kararımız İmamoğlu’nun adaylığının desteklenmesi olmalıdır’ dedim. Tekrar oylama yapıldı ve terar reddedildi.” 

Bu oturumdan sonra PM üyeliğinden istifa eden Hikmet Sami Türk, Genel Başkan Önder Aksakal’ın Yeni Şafak’a yaptığı açıklamayı gördüğünde ise partiden istifa etmeye karar verdiğini söyledi. 

Önder Aksakal, Yeni Şafak yazarı Faruk Aksoy’a yaptığı açıklamada “DSP demek, Kıbrıs demektir. DSP demek, bağımsızlık demektir. DSP demek, bayrak demektir. DSP demek, milli hassasiyet demektir. FETÖ’cülerin Amerika’dan, PKK’lıların Kandil’den, HDP’lilerin de Meclis’ten destek verdiği birine... O birisi kim olursa olsun, DSP kurumsal olarak destek vermez, veremez” demişti.

Aksakal aynı röportajda, DSP seçmeninin asla CHP’ye oy vermeyeceğini öne sürmüş, “Bana göre, DSP tabanından gelen, DSP’nin niçin kurulduğunu bilen Ecevitçi seçmen, CHP’ye oy vermez. Bu durum adaylarımız için de geçerlidir. CHP’den gelip bizden aday olanların tutumu farklıdır, DSP kökenli adaylarımızın tutumu farklıdır” demişti.

Hikmet Sami Türk bu açıklamanın asla kabul edilemez olduğunu söyledi. "O gün parti Meclisi’nde asla böyle şeyler konuşulmadı, kimse FETÖ’cü, ya da Kandil’den destek alıyor demedi. Bunlar tamamen Genel Başkan’ın uydurması” dedi. 

İstifa haberi üzerine ulaştığımız DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ise Yeni Şafak’a yaptığı açıklamayı tekrarladı:

“Türkiye’de 2002’de DSP üzerine çok ciddi bir operasyon yürütüldü, bugün de buna benzer bir hadisenin olduğunu gözlemliyorum. Hikmet Sami Türk gibi birinin, Sayın imamoğlu’na destek açıklaması yapan örgütlerle aynı istikamette durması bence değerlendirmeye değer bir konu.”

31 Mart seçimlerinde DSP, İstanbul Büyükşehir Belediyesi için yaklaşık 31 bin, ilçeler için de yaklaşık 112 bin oy aldı. Önder Aksakal’a, ilçeler ile büyükşehir oyları arasındaki yaklaşık 80 bin oyun hangi adaya gittiğini, partide bu yönde bir anket ya da araştırma olup olmadığını sorduk. Aksakal, aradaki 80 bin oyun Ekrem İmamoğlu’na gittiğini söyledi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU